Μπριζίτ Μπαρντό: "Δεν ξεγελάς κανένα με τα λίφτινγκ"!

02.04.2008
Τη λατρέψαμε στο φιλμ «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», τη ζηλέψαμε στο «Μπικίνι», ρόλοι που την έκαναν διεθνή σταρ τη δεκαετία του 60.

από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τη λατρέψαμε στο φιλμ «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», τη ζηλέψαμε στο «Μπικίνι», ρόλοι που την έκαναν διεθνή σταρ τη δεκαετία του 60. Και ξαφνικά η λαμπερή ηθοποιός έκανε τεράστια στροφή ακολουθώντας μια άλλη διαδρομή, εκείνη προς την ισορροπία και την εσωτερική γαλήνη. Τότε, λοιπόν, τη χειροκροτήσαμε, γιατί απέδειξε ότι μπορεί να είναι και τολμηρή! Τι λέει όμως σήμερα η μεγάλη σταρ στο ΛΟΙΠΟΝ για τη μεγάλη αγάπη που έχει στα ζώα, για τους γάμους και τις σχέσεις της, την καριέρα της και γιατί αρνείται να κάνει λίφτινγκ;

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; «Μπριζίτ Μπαρντό». Αυτή ήταν η απάντηση σε μια κλασική ερώτηση, που μαρτυρούσε το κρυφό όνειρο κάθε κοριτσιού, την εποχή που η «Μπεμπέ» μεσουρανούσε, τουλάχιστον στην Ελλάδα, αλλά που ισχύει ακόμη και σήμερα, της είπα ξεκινώντας τη συζήτηση, κάτι που την έκανε να γελάσει πολύ.

Η παριζιάνα σταρ είναι εδώ και πολλά χρόνια αιχμάλωτη στη γοητεία της βίλας της «Μαντράγκ», που είναι χτισμένη πάνω στα κρυστάλλινα λιμανάκια του «δικού της» Σεν Τροπέ και ολοκληρώνει την ύπαρξή της με τους αγώνες που δίνει για τη διάσωση των ζώων. Κι ενώ εκείνη έχει διαλέξει να ζει μακριά από τη θορυβώδη νυχτερινή ζωή και τον κόσμο, οι ξεναγοί οδηγούν το πολύχρωμο πλήθος των τουριστών στο σπίτι της και διηγούνται για εκείνη πράγματα, γιατί η Μπριζίτ Μπαρντό είναι η ζωντανή ιστορία του κοσμικού θέρετρου στη νότια Γαλλία.

Το απίστευτα όμορφο 17χρονο νυμφίδιο με το προκλητικό στόμα και τα smokey eyes έγινε διάσημη ενζενί με τη βοήθεια του Γάλλου σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ. Τον ερωτεύτηκε όταν έπαιξε στη ταινία του «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» και έγινε μούσα του και σύζυγός του. Μετά από εκείνο το φιλμ έγινε το σέξι πρότυπο εκατομμυρίων αντρών στον πλανήτη και είχε περάσει ως η Ευρωπαία Μέριλιν Μονρόε. Στην ιδιωτική της ζωή ακολούθησαν άλλοι τρεις γάμοι, πολλοί δεσμοί και αρραβώνες. Παντρεύτηκε στη συνέχεια με τον ηθοποιό Ζακ Σαριέ, ακολούθησε ο γάμος με τον πολυεκατομμυριούχο Γκίντερ Ζακς, τον κληρονόμο της Fichtel & Sachs, και, τέλος, το 1992 με τον ακροδεξιό πολιτικό Μπερνάρ ντ Ορμάλ. Είχε δεσμούς με τους ηθοποιούς Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Μάρλον Μπράντο, Γουόρεν Μπίτι, Σον Κόνερι, με τους τραγουδιστές Μικ Τζάγκερ, Σερζ Γκέινσμπουργκ, Σασά Ντιστέλ, ακόμη και με έναν ταυρομάχο. Σήμερα, αρχοντική, μυστηριώδης και ακόμη γοητευτική, η 74χρονη «Μπριμπρί» (σ.σ.: το χαϊδευτικό της όνομα για τους δικούς της ανθρώπους και όχι το «Μπεμπέ») είναι ακτιβίστρια (σ.σ.: χορτοφάγος η ίδια) και φανατική υπερασπίστρια των ζώων. Αυτός ο τελευταίος χαρακτηρισμός καθώς και η Ελληνίδα «σύμμαχός» μας και καλή της γειτόνισσα, η Χρύσα Μπαρέ, η οποία ζει πάρα πολλά χρόνια στη Γαλλία, καθώς είναι παντρεμένη με Γάλλο επιχειρηματία, ήταν τα «κλειδιά» που την έπεισαν να «φλυαρήσει» μαζί μας στο τηλέφωνο.

Η κ. Μπαρέ μας... προειδοποίησε ότι την πρώην σταρ την εκνευρίζουν τα κομπλιμέντα και η ίδια εδώ και πολλά χρόνια έχει απομυθοποιήσει το μύθο της, εκείνον της «γατούλας του σεξ». «Δεν ήμουν ποτέ έτοιμη να δεχτώ αυτόν τον τίτλο. Δεν ταυτιζόμουν με τους ρόλους μου», δήλωσε στη συνέντευξή μας και αμέσως άρχισε να μιλάει με ενθουσιασμό για τα ζώα και το ίδρυμά της, το οποίο θεωρεί ως το μεγαλύτερο κατόρθωμά της. Βραβεύτηκε με το US Peta Humanitarian Award για τη γενναιόδωρη προσφορά της και τις μεγάλες μάχες που δίνει για τη προστασία τους και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το Γαλλικό Συμβούλιο αναγνώρισε το ίδρυμά της ως κοινωφελές. Αυτό το γεγονός, μάλιστα, την έφερε ξανά στη δημοσιότητα. Όπως και όταν παντρεύτηκε με τον υποστηρικτή και αντιπρόεδρο του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος. Αυτή η πολιτική «κουμπαριά» με τον Ζαν-Μαρί Λε Πεν την έκανε πάλι πρώτο θέμα.

Η συμπεριφορά που περιμένεις από κάποια σταρ έστω και πρώην, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, δεν είναι η τόσο φιλική και προσγειωμένη με την οποία μας αντιμετώπισε. Στο μυαλό μου έρχονται οι πόζες του σέξι θηλυκού που έκανε ηλιοθεραπεία topless στο Σεν Τροπέ και όσα είχα κατά καιρούς διαβάσει ή ακούσει, που της είχαν προσδώσει την απόκοσμη και απρόσιτη ταυτότητα ενός καπριτσιόζικου ειδώλου. Η ίδια μας είπε: «Δεν θυμίζω σε τίποτα πια την Μπριζίτ του τότε. Δεν τα πάω καλά με το λίφτινγκ. Αρνούμαι να κάνω πλαστική. Εμφανίζομαι ακόμη και με τα γκρίζα μου μαλλιά, όπως μια οποιαδήποτε απλή γυναίκα της ηλικίας μου, γιατί προτιμώ να είμαι αληθινή. Η ομορφιά είναι κάτι τόσο πρόσκαιρο, που σβήνει μέσα στο χρόνο».

Είστε από τις λίγες σταρ που δεν θέλουν να κρύψουν τα χρόνια τους.

«Ακόμη και αν ήθελα να τα κρύψω, όλοι ξέρουν πότε γεννήθηκα. Θα ήταν κωμικό να λέω ότι είμαι νεότερη και να πολεμάω το χρόνο. Δεν ξεγελάς κανέναν κάνοντας συνέχεια λίφτινγκ. Τώρα πια κοιτάζομαι σπάνια στον καθρέφτη, με ενδιαφέρουν διαφορετικά πράγματα».

Ακούγεται απίστευτη αυτή η «θέση» από ένα πλάσμα που γεννήθηκε τόσο όμορφο...

«Κι όμως, μικρή δεν ήμουν όμορφη. Μπορεί κανείς να φανταστεί τη γατούλα του σεξ σαν ένα παιδί με σιδεράκια στα δόντια και γυαλιά μυωπίας;».

Σήμερα, πάντως, εμφανίζεστε ως μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση.

«Όταν ήμουν νέα, δεν είχα καθόλου αυτοπεποίθηση. Ίσως δεν έχω και τώρα. Ή μάλλον πότε έχω και πότε δεν έχω. Πολλές φορές εκπλήσσομαι κι εγώ μ εμένα, γιατί παίρνω αποφάσεις και ρισκάρω για πράγματα που μέχρι πριν από λίγο καιρό φοβόμουν και μόνο να τα σκεφτώ. Δεν μπορώ να ψυχολογήσω γιατί λειτουργώ έτσι. Ίσως, παρά τις φοβίες μου, να το κάνω τώρα, επειδή πιστεύω ότι μερικά πράγματα αξίζουν, όπως η προστασία των ζώων, και όταν τελικά το αποφασίσω, δεν με σταματάει τίποτα. Τι αξία έχει να μεγαλώνεις αν κάποια στιγμή δεν συνειδητοποιήσεις ότι είσαι ικανός να παλέψεις για μεγάλα πράγματα;».

Κι ενώ όλα στη ζωή σας φαίνονταν να πηγαίνουν μια χαρά, επιτυχία που θα ονειρεύονταν πολλές κοπέλες και αμέτρητες ερωτικές κατακτήσεις, είχατε αποτυχημένους γάμους και δεσμούς...

«Απροσδόκητες απογοητεύσεις. Λες και είχαν συμμαχήσει θεοί και δαίμονες, άνθρωποι και καταστάσεις, οι γάμοι και οι σχέσεις μου είχαν πάντα άδοξο τέλος. Ίσως για εκείνους να ήμουν κι εγώ μια εκνευριστική γυναίκα. Πάντα ήμουν πολύ βιαστική και ίσως απαιτητική».

Οι θεοί θα πρέπει να εξευμενίστηκαν, γιατί φτάσατε σε λιμάνι κι εκεί συναντήσατε τον τελευταίο σύζυγό σας.

«Από την πρώτη στιγμή η γνωριμία μας ήταν καταλυτική. Ήταν ο άνθρωπος που έδινε μια υπόσχεση και την τηρούσε».

Ενώ έχετε και άλλα σπίτια, ζείτε σχεδόν μόνιμα στη «Μαντράγκ».

«Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποφασίσω να το αγοράσω. Ήταν μια πραγματική αποκάλυψη όταν είδα αυτό το σπίτι, που είναι χτισμένο πάνω στη θάλασσα και το νερό μπαίνει στο σαλόνι. Είχα έρθει πλέον σε επαφή με έναν τόπο που θα αποτελούσε τη μόνιμη κατοικία μου. Όταν πεθάνω, θέλω να με θάψουν στη Μαντράγκ. Και στο μικρό νεκροταφείο που βρίσκεται στην άλλη άκρη του Σεν Τροπέ είναι θαμμένοι η μαμά και ο μπαμπάς. Λατρεύω τις ώρες που οι αχτίδες του ήλιου και το φως του φεγγαριού πέφτουν μέσα στη θάλασσα. Δεν το εγκατέλειψα ούτε όταν την παρθένα γοητεία του υπέροχου τοπίου διαδέχτηκε ένα μεγάλο σοκ, ότι το σπίτι των ονείρων μου δεν είχε τρεχούμενο νερό! Έβγαζα νερό από το πηγάδι».

Σας κυνηγούν ακόμη κι εδώ οι paparazzi;

«Εγώ τους λέω εισβολείς. Τους βλέπω ξαφνικά μέσα στο σπίτι μου. Το καλοκαίρια που έρχονται τα κρουαζιερόπλοια οι ξεναγοί διηγούνται την ιστορία μου, τους φέρνουν μέχρι το σπίτι μου και πολλοί περίεργοι τουρίστες μου χτυπάνε το κουδούνι. Είμαι μοναχικός άνθρωπος, δεν έχω φίλους. Αυτό που με ευχαριστεί όταν είμαι μόνη μου είναι να λύνω σταυρόλεξα και να αλλάζω συχνά τις θέσεις των επίπλων στο σπίτι».

Μιλήστε μας για τον Ροζέ Βαντίμ.

«Τον γνώρισα όταν ήμουν μόλις 15 ετών. Τότε έκανα απόπειρα αυτοκτονίας, επειδή οι γονείς μου δεν με άφηναν να τον παντρευτώ μέχρι να ενηλικιωθώ. Δυστυχώς, ο γάμος μας κράτησε μόνο 5 χρόνια».

Απόπειρα αυτοκτονίας για ένα μεγάλο έρωτα...

«Όχι μόνο για ένα μεγάλο έρωτα. Η κατάθλιψη στοίχειωσε αρκετές περιόδους της ζωής μου. Είναι ένα τραγικό συναίσθημα. Ένιωσα πολλές φορές απόγνωση και πέρασα από έντονες ψυχολογικές καταστάσεις. Μάλλον δεν ήξερα πώς να αντιμετωπίζω τα προβλήματα».

Όσοι σας γνωρίζουν καλά λένε ότι στην ουσία υπήρξατε πάντα αντιβάμπ.

«Πάντα έτρεμα τον πολύ κόσμο. Όσο ήμουν σταρ, ζούσα σε κλουβί. Όταν ήμουν έγκυος, πάνω από 100 έξαλλοι δημοσιογράφοι είχαν κατασκηνώσει στο ισόγειο του σπιτιού μου. Είχα συνέχεια κλειστά τα παράθυρα και δεν έβγαινα ούτε στη βεράντα. Δεν πήγα ούτε στο μαιευτήριο και γέννησα στο σπίτι το γιο μου Νικολά».

Μιλήστε μας για τη φιλοζωική εταιρεία που έχετε ιδρύσει.

«Αν δεν έκανα αυτόν τον αγώνα, δεν θα μπορούσα να πεθάνω ήσυχη. Σήμερα είμαι περήφανη γι αυτό, είναι για μένα η μεγαλύτερη επιβράβευση. Για να ξεκινήσει το ίδρυμα, το οποίο εργάζεται για τα δικαιώματα των ζώων σε ολόκληρο τον κόσμο, πούλησα αρκετά αντικείμενα αξίας από το σπίτι μου, αφίσες από ταινίες μου, ακόμη και κοσμήματά μου. Και να φανταστείς ότι δεν είχα ποτέ κατοικίδιο. Όταν ήμουν παντρεμένη με τον Βαντίμ, κυκλοφορούσε ένα κόκερ σπάνιελ στο σπίτι, αλλά δεν ήταν δικός μου και δεν είχα ασχοληθεί ποτέ μαζί του. Δημιούργησα το ίδρυμα το 1986. Στην αρχή μετέτρεψα ένα δωμάτιο της Μαντράγκ σε γραφείο. Σήμερα είναι πολύ δραστήριο και έχει 60.000 μέλη από πολλές διαφορετικές χώρες. Τα περισσότερα από 100 ζώα που έχω σώσει από σφαγή ζούνε σε μια έκταση 40.000 τ.μ. που αγόρασα σε μια παραλία κοντά στο Σεν Τροπέ. Η έδρα του ιδρύματος είναι στο Παρίσι και παρεμβαίνει σε δικαστικό επίπεδο. Έχει δημιουργήσει καταφύγιο για αρκούδες, πλανόδιες κλινικές ζώων, διοργανώνει διαδηλώσεις και συμμετέχει ενεργά σε πολλούς συνασπισμούς, που ενώνουν τις δυνάμεις τους με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς για την καλή μεταχείριση και εξασφάλιση ασφαλούς διαβίωσης ακόμη και των άγριων ζώων».