"Έφυγε" η θρυλική ηθοποιός του Χόλιγουντ Ζα Ζα Γκαμπόρ

19.12.2016
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών η θρυλική ηθοποιός Ζάζα Γκαμπόρ. Η σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και παρέμενε κατάκοιτη εδώ και χρόνια μετά από τον χειρουργικό ακρωτηριασμό ενός ποδιού και άλλες επιπλοκές. Τον Φεβρουάριο θα έκλεινε τα 100 χρόνια.

Η ουγγρικής καταγωγής ηθοποιός και πρώην βασίλισσα ομορφιάς, γόνος πλούσιας οικογένειας έχει μια μακρά ιστορία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η οποία περιλαμβάνει ταινίες όπως το "Μουλέν Ρουζ" του Τζον Χιούστον (1952) και το "Ο Άρχων του Τρόμου" του Όρσον Γουέλες (1958). Το αληθινό της όνομα υπήρξε το Σάρι ενώ το Ζάζα χρησιμοποιήθηκε ως καλλιτεχνικό.

Εμφανίστηκε σε πάνω από 30 ταινίες, ενώ τη δεκαετία του '70 άρχισε να απορρίπτει μικρότερους ρόλους, καταλήγοντας να παίζει σε ταινίες χαμηλού κόστους με τίτλους όπως "Queen of Outer Space" (Βασίλισσα του διαστήματος) και "Picture Mommy Dead" (Φαντάσου τη μανούλα νεκρή).

Είχε μεγαλύτερη επιτυχία στις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα και την τηλεόραση.

Όμως, εξίσου φημισμένη υπήρξε και για τον φλογερό τρόπο ζωής της, τα προβλήματα της με τη δικαιοσύνη, τους εννιά γάμους της (ο τελευταίος γαμος ήταν το 1998), αλλά και την εμμονή της να αποκαλεί όλον τον κόσμο "αγάπη μου" (darling), με την ιδιαίτερη, ξενική προφορά της. Όπως μάλιστα είχε αποκκαλύψει τους αποκαλούσε όλους έτσι γιατί δεν μπορούσε να θυμηθεί ονόματα εύκολα. Γνωστή επίσης ήταν και η αδυναμία της στη χλιδή και τους άνδρες.

«Πάντα αρεσα στους ανδρες και μου άρεσαν κι εμένα», είχε πει. «'Όμως μου αρέσουν οι άνδρες που ξέρουν να φερθουν σε μια γυναίκα. Και θέλω να τους διαλέγω εγω, όχι να με διαλέγουν αυτοί»

Κάποτε μάλιστα περιγράφηκε ως "η πιό ακριβή εταίρα από την εποχή της Μαντάμ ντε Πομπαντούρ", αλλά η Γκαμπόρ επέμενε ότι ο μόνος γάμος της που είχε χρηματικό κίνητρο ήταν με τον δεύτερο σύζυγό της, τον μεγιστάνα ξενοδοχείων Κόνραντ Χίλτον. Ο γάμος κράτησε για πέντε χρονια καθώς δεν άντεξε την καταπίεσή του και την προσπάθειά του να εξαφανίσει τις ουγγρικές ρίζες της -την φώναζε Τζορτζια αλλάζοντας ακόμα και το όνομά της.

Από αυτό το γάμο απέκτησε το μοναδικο της παιδί, μια κόρη, που όμως πέθανε το 2015 από εγκεφαλικο στα 67 της χρονια. Ο τελευταίος σύζυγός της, της το απέκρυψε για να μην ταραχτει.

Το 1949, μετά το διαζύγιό της από τον Χίλτον, παντρεύτηκε τον βρετανό ηθοποιό Τζορτζ Σάντερς, τον οποίο αργότερα περιέγραψε ως τη μοναδική της αγάπη.

Η Γκαμπόρ ποτέ δεν αποκάλυψε τη χρονιά γέννησής της, λέγοντας μόνο ότι είχε γενέθλια στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ ένας πρώην εκπρόσωπος, ο Τζον Μπλανσέτ, είπε ότι γεννήθηκε το 1917.