Από τον άμβωνα στα τηλεπαράθυρα

13.03.2008
Μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος να μη διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό, όπως πολλές καθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες του εξωτερικού, ωστόσο διαθέτει ρασοφόρους πανελίστες έτοιμους ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ


Μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος να μη διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό, όπως πολλές καθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες του εξωτερικού, ωστόσο διαθέτει ρασοφόρους πανελίστες έτοιμους ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν τα «ιερά και τα όσια» ή να διατυπώσουν τις απόψεις τους στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όλα αυτά βέβαια επί εποχής μακαριστού Χριστόδουλου, τον οποίο είχαν χαρακτηρίσει «υπέρλαμπρο αστέρι». Το κατά πόσον ο νέος σαφώς χαμηλότερων τόνων αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επιτρέψει ανάλογα φαινόμενα θα το δούμε στο προσεχές διάστημα

Αν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας αποφάσιζε αύριο το πρωί να ιδρύσει τηλεοπτικό σταθμό, όπως επιθυμούσε και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δεν θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα να τον στελεχώσει. Μια στρατιά ρασοφόρων θα δεχόταν πρόθυμα να αναλάβει την παρουσίαση και την αρχισυνταξία των εκπομπών, αφού διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία από τα παράθυρα και τα πάνελ πάσης φύσεως εκπομπών. Οι εκκλησιαστικοί τηλεαστέρες προέρχονται από όλες τις βαθμίδες τις ιεροσύνης. Από τους αρχιερείς τα πρωτεία αυτή την περίοδο έχει, φυσικά, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Τα κηρύγματά του στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής για την ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι γνωστά, όπως και οι επανειλημμένες συνεντεύξεις που παραχωρεί σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αγάπη για τον τηλεοπτικό φακό τρέφουν και άλλοι μητροπολίτες, όπως ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο Περιστερίου Χρυσόστομος και πρόσφατα ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Από την άλλη, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, διεκδικητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, έχει δική του τηλεοπτική εκπομπή. Πρόκειται για το «Αρχονταρίκι», που προβάλλεται κάθε Κυριακή από τη συχνότητα της ΕΤ1 μετά τη Θεία Λειτουργία και ασχολείται με θέματα θεολογικού και εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για το μητροπολίτη ο οποίος ανακοίνωσε στην ουσία από τηλεοράσεως την υποψηφιότητά του, στην εκπομπή της Άννας Παναγιωταρέα «Ουδείς αναμάρτητος».

Από τους δημοφιλέστερους lifestyle μοναχούς θεωρείται ο ηγούμενος μονής στο Τρίκορφο Φωκίδας, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης. Μαζί με τους μοναχούς Παντελεήμονα, Χριστόφορο και Χρυσόστομο είχαν δημιουργήσει το συγκρότημα

«Οι Ελεύθεροι», τους γνωστούς σε όλους ως «Παπαροκάδες». Σήμερα το συγκρότημα έχει διαλυθεί και οι μοναχοί είτε πέταξαν τα ράσα είτε εγκατέλειψαν τη μονή για άλλες περιοχές.

Ο πατέρας Νεκτάριος παρουσίαζε στο παρελθόν την εκπομπή «Τα λέμε» στο Κανάλι 10, ενώ ακολούθησε και η παρουσίαση μιας άλλης εκπομπής κοινωνικού περιεχομένου στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Αττικής STV. Πρόκειται επίσης για τον ιερέα που ευλόγησε το γάμο του Γιώργου Λύρα με την Πέγκυ Ζήνα, ενώ συχνή είναι η παρουσία του στα πάνελ εκπομπών που ασχολούνται κυρίως με κοινωνικά προβλήματα και θέματα της νεολαίας.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει δεν επιτρέπουν πλέον στον παπά-Τσάκαλο να εμφανίζεται στα πάνελ πρωινών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων.

Ο μαχητικός ιερέας ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές και λογομαχούσε έντονα με πολίτες αλλά και δημοσιογράφους. Με ακραίες θέσεις σε πολλά κοινωνικά ζητήματα (σ.σ.: αυτός ήταν που είχε χαρακτηρίσει του ομοφυλόφιλους «ντιντίδες») και εθνικά θέματα αποτελούσε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και υπέστη οξύ έμφραγμα, περιζήτητο καλεσμένο των εκπομπών. Μάλιστα, ο κληρικός είχε συμφωνήσει να είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

«Ο Αντίχριστος ήρθε», μας προειδοποιεί μέσω μικρών τηλεοπτικών καναλιών ο μοναχός Μάξιμος Βαρβαρής, ενώ παράλληλα διαφημίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί το ομώνυμο βιβλίο του, σύμφωνα με το οποίο ο Αντίχριστος γεννήθηκε το 1983 και θα εμφανιστεί σύντομα. Γι αυτό και καλεί τους πιστούς να προετοιμαστούν για τη Δευτέρα Παρουσία. Έχει ιδιαίτερο σουξέ σε μεσημεριανές και απογευματινές εκπομπές. Ο μοναχός Μάξιμος, που πρόσφατα εκδιώχθηκε από τη Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κορινθία με απόφαση του τοπικού μητροπολίτη Διονύσιου, ξεκίνησε την τηλεοπτική του καριέρα από το Κανάλι 40, συνέχισε στο Τηλετώρα, το Θριάσιο, το 0-6 και το BlueSky, για να καταλήξει και πάλι στο 0-6 διαφημίζοντας το βιβλίο του και προειδοποιώντας τους πιστούς να μετανοήσουν, γιατί το 2013 και μαζί μ αυτό η βασιλεία του Αντίχριστου για εφτά συναπτά έτη πλησιάζουν

Μεγάλη ζήτηση έχει και ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας Ευστάθιος Κολλάς, ο οποίος δεν διστάζει πολλές φορές από «αέρος» να συγκρουστεί ακόμη και με μητροπολίτες για διάφορα κοινωνικά θέματα, στα οποία ζητείται η άποψη της Εκκλησίας, όπως η ομοφυλοφιλία, οι εκτρώσεις, η καύση των νεκρών κ.λπ.

Στα τηλεπαράθυρα εμφανίζονται συχνά πυκνά και ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Πεντέλης Τιμόθεος Κιλίφης καθώς και ο ιερέας-ψυχίατρος Στυλιανός Καρπαθίου, που θέλοντας να δικαιολογήσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, έχει κατ επανάληψη δηλώσει πως η διαχρονική αλήθεια της εκκλησίας γίνεται γνωστή στους ανθρώπους που δεν διαβάζουν βιβλία μέσω της τηλεόρασης.