Ποιά μέρη του σώματός σου «σουρώνουν»;

04.11.2011
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Καθώς μεγαλώνεις δεν κονταίνεις απλώς αλλά συρρικνώνεσαι. Μέρη του οργανισμού σου όπως για παράδειγμα η καρδιά αλλά και ο εγκέφαλος γίνονται ολοένα και μικρότερα. Υπάρχει άραγε τρόπος να προστατέψεις το σώμα σου ώστε να μη… σουρώσει;

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Καθώς μεγαλώνεις δεν κονταίνεις απλώς αλλά συρρικνώνεσαι. Μέρη του οργανισμού σου όπως για παράδειγμα η καρδιά αλλά και ο εγκέφαλος γίνονται ολοένα και μικρότερα καθώς περνούν τα χρόνια!

Μάλιστα, τις περισσότερες φορές οι αλλαγές αυτές που επέρχονται στο σώμα και τον οργανισμό ακολουθούνται από διάφορα προβλήματα υγείας. Μάλιστα, πρόσφατα, αμερικανική μελέτη βρήκε πως η απώλεια εκατοστών στο ύψος που επέρχεται καθώς μεγαλώνουμε αυξάνει τον κίνδυνο για κάταγμα ισχίου. Υπάρχει άραγε τρόπος να προστατέψεις το σώμα σου ώστε να μη… σουρώσει;

Ποια μέρη του σώματός σου «σουρώνουν»;

Η σπονδυλική σου στήλη

Οι περισσότερες γυναίκες θα χάσουμε τουλάχιστον 1 εκατοστό ύψους σε κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 40 ή των 35 ετών. Όπως έχει αποδειχτεί ηλικιωμένες γυναίκες, άνω των 80 ετών είναι περίπου 8 εκατοστά πιο κοντές απ΄ότι στα νιάτα τους.

Όμως τα δεινά αρχίζουν από μικρότερη ηλικία. Ήδη από τα 35 έτη τα οστά μας αρχίζουν να χάνουν στοιχεία όπως το ασβέστιο και η ικανότητα του σώματος να αντικαταστήσει με νέο οστίτη επιβραδύνεται με συνέπεια τα οστά να συρρικνώνονται ελαφρώς και να γίνονται πιο εύθραυστα. Αυτό είναι άλλωστε και η αιτία του κακού για την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Μάλιστα οι γυναίκες συρρικνώνονται περισσότερο και με μεγαλύτερο ρυθμό από τους άνδρες επειδή τα επίπεδα των γυναικείων οιστρογόνων, που βοηθούν στην προστασία της υγείας των οστών, πέφτουν γρήγορα κατά την εμμηνόπαυση. Άλλωστε, οι άνδρες έχουν συνήθως περισσότερους μυς που δρουν υποστηρικτικά στην σπονδυλική στήλη.

Πώς να ξορκίσεις το κακό; Μόνο το 1/5 των γυναικών καταφέρνουν να διατηρήσουν ακέραιο το ύψος τους ξορκίζοντας την οστεοπόρωση. Και μπορεί η κληρονομικότητα να είναι ο ένας παράγοντας, οπότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να αλλάξεις τα «αδύναμα» γονίδιά σου, αλλά η σωστή διατροφή είναι ο δεύτερος παράγοντας για την αποφυγή της.

Για να ξορκίσεις την οστεοπόρωση, θα πρέπει να κάνεις τρόπο ζωής σου την υγιεινή διατροφή για να μπορείς να λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα συστατικά που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα κόκαλα σου γερά και δυνατά. Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και η ενίσχυση του οργανισμού με συμπληρώματα διατροφής, όταν αυτό χρειάζεται, κρίνεται αναγκαία. Από την άλλη, το κάπνισμα, το αλκοόλ και οι πολλοί καφέδες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών σου ενώ η αερόβια άσκηση, γυμνάζοντας τους μυς, σε βοηθά να… μείνεις στο ύψος σου.

Η καρδιά σου

Ο καρδιακός μυς συρρικνώνεται κατά μέσο όρο 0,3 γραμμάρια ανά έτος όταν μια γυναίκα μπει στη μέση ηλικία, κάτι που επηρεάζει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και πύκνωση του καρδιακού μυ καθώς μια υπερτασική καρδιά συνεπάγεται και κακή κυκλοφορία του αίματος.

Πώς να ξορκίσεις το κακό; Όπως όλοι οι μύες, έτσι και η καρδιά γίνεται ισχυρότερη και είναι λιγότερο πιθανό να συρρικνωθεί, αν ασκείσαι τακτικά. Αερόβια άσκηση, περπάτημα και άλλες δραστηριότητες όπως η κηπουρική, ο χορός και οι δουλειές του σπιτιού ωφελούν την καρδιά. 40 λεπτά τζόκινγκ ημερησίως, πέντε φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά.

Τα γεννητικά σου όργανα

Στις γυναίκες, οι αλλαγές στα γεννητικά μας όργανα σχετίζονται με τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση και τη μειωμένη ροή του αίματος στην περιοχή. Επίσης, η μήτρα συρρικνώνεται επιστρέφοντας στο αρχικό της μέγεθος, που είχες όταν ήσουν μικρό κοριτσάκι, πριν μπεις στην εφηβεία. Το σώμα αναγνωρίζει πως το όργανο δεν είναι πλέον ενεργό οπότε αυτόματα το… «αποσύρει». Εκτός όμως από τις αλλαγές στο αναπαραγωγικό σύστημα, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων οδηγεί και τον μαστό σε… «μαρασμό».

Πώς να ξορκίσεις το κακό; Καταρχήν, όσον αφορά το μαστό, το σουτιέν κάνει θαύματα! Ένα καλό σουτιέν θα προφυλάξει το στήθος σου από το σούρωμα κρατώντας το στητό και σφριγηλό. Ακόμη όμως κι αν δεν γλίτωσες τη χαλάρωση, στην αγορά υπάρχει απίστευτη γκάμα από στηθόδεσμους, με ενίσχυση ή χωρίς, που κάνουν ακόμη και το πιο μαραμένο στήθος να δείχνει νεανικό.

Από εκεί και μετά, το κλειδί για τη διατήρηση των γεννητικών σου οργάνων σε καλή νεανική κατάσταση είναι το τακτικό σεξ. Αν κάνεις συχνά σεξ θα βελτιωθεί η ροή του αίματος στην περιοχή και η συρρίκνωση θα επιβραδυνθεί.

Ο εγκέφαλός σου

Ο εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 400 γραμμάρια κατά τη γέννηση και αυξάνεται σε περίπου 1,4 κιλά από την εφηβεία. Το μέγεθός του διατηρείται για μερικά χρόνια μέχρι την ηλικία των 20 περίπου χρόνων οπότε και αρχίζει να φθίνει σταδιακά μέχρι και υπόλοιπο της ζωής μας. Οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο προκαλείται λόγω συσσώρευσης τοξινών στον εγκέφαλο ή απλά λόγω της απώλειας των εγκεφαλικών κυττάρων που μετά από μια ηλικία δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Μάλιστα, η «φθορά» επιταχύνεται από τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, το υπερβολικό βάρος και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης φαίνεται να έχουν κι αυτά αρνητικό αντίκτυπο.

Πώς να ξορκίσεις το κακό; Πρόσεχε για να έχεις. Μην παραμελείς τον εαυτό σου εξουθενώνοντας τον οργανισμό σου. Παν μέτρον άριστον έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και όπως φαίνεται είχαν απόλυτο δίκιο. Γι΄ αυτό προσοχή στις υπερβολές! Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων που δε θα μπορέσεις να ανακτήσεις, το ίδιο και ο ελλιπής ύπνος.

Το πρόσωπό σου

Τα οστά του προσώπου, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο πράγματι συρρικνώνονται σε μέγεθος, με τη γνάθο να είναι περισσότερο επιρρεπής. Αν για παράδειγμα χάσεις ένα δόντι, αυτή θα συρρικνωθεί με μια αυτόματη διαδικασία. Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν πως η διαδικασία αυτή γίνεται πολύ πιο γρήγορα στις γυναίκες απ΄ότι στους άνδρες.

Πώς να ξορκίσεις το κακό; Το κλειδί είναι η καλή στοματική υγιεινή για την πρόληψη της τερηδόνας.

Η ουροδόχος κύστη σου

Στην ηλικία των 25 ετών η μέση γυναίκα μπορεί να κρατήσει περίπου δύο φλιτζάνια υγρό στην ουροδόχο κύστη της. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και μετά την ηλικία των 65 χρόνων οπότε και η ποσότητα μειώνεται στο μισό λόγω αλλαγών στη δομή των μυών του συγκεκριμένου οργάνου.

Πως θα ξορκίσεις το κακό; Καλό θα ήταν να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, τα οποία ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη. Επίσης πρέπει να κάνεις τακτικές ασκήσεις για την εκγύμναση της πυέλου, όπως οι ασκήσεις κέγκελ.

Ο αδένας θύμος

Ο αδένας θύμος είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την καρδιά, κάτω από το λαιμό και πίσω από το στέρνο και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή Τ-κυττάρων και μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο αδένας αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, φθάνοντας το μέγεθος ενός μέτριου μήλου αλλά αρχίζει να συρρικνώνεται μετά την εφηβεία.

Πως θα ξορκίσεις το κακό; Με χαμηλή σε θερμίδες διατροφή.

Και ποια μέρη συνεχίζουν να μεγαλώνουν;


Η μύτη και τα αυτιά

Το μέγεθος των αυτιών μας αυξάνονται σε μέγεθος κατά μέσο όρο 0,22 χιλιοστά το χρόνο. Το εσωτερικό μέρος του λοβού του αυτιού (η «κόγχη») παραμένει ίδια, αλλά το συνολικό μέγεθος του αυτιού που αποτελείται από χόνδρο μεγαλώνει, καθώς χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μύτη μας. Το δέρμα τεντώνει και παρατηρείται μια μικρή επιμήκυνση.

Τα πέλματα

Τα πόδια μας γίνονται μεγαλύτερα και σε μήκος και πλάτος καθώς περνούν τα χρόνια επειδή οι τένοντες και οι σύνδεσμοι που συνδέουν τα πολλά μικρά οστά χάνουν την ελαστικότητά τους. Η καμάρα του ποδιού «ισιώνει» και τα κότσια αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Για να τα προλάβεις φρόντισε να φοράς καλό και άνετο παπούτσι.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα