Τα άσχημα μυστικά των προϊόντων ομορφιάς

24.02.2012
Πόσο «αθώα» είναι τα καλλυντικά και τα είδη μακιγιάζ που χρησιμοποιείς; Προϊόντα ομορφιάς κρύβουν κινδύνους που δεν φαντάζεσαι.

Γνώριζες πως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς ίσως να περιέχουν χημικές ουσίες και μέταλλα; Οι περισσότερες γυναίκες έχουμε πλέον συμβιβαστεί με αυτήν την πραγματικότητα ενώ θεωρούμε πως αγοράζοντας επώνυμες κρέμες και είδη μακιγιάζ επιλέγουμε ελεγμένα και ακίνδυνα προϊόντα. Κατά πόσο όμως αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Πόσο αθώα είναι τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε;

Πρόσφατη έκθεση αποκαλύπτει πως μέταλλα, που είναι πια αναγνωρισμένα ως επικίνδυνα, αποτελούν συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ – ακόμη και επωνύμων - που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 49 δημοφιλή και best seller προϊόντα μακιγιάζ για να διαπιστώσουν την παρουσία μετάλλων και τοξικών στοιχείων όπως το αρσενικό, το κάδμιο, ο υδράργυρος, το βυρρήλιο, το νικέλιο, το σελήνιο και το θάλλιο.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο, κάθε προϊόν βρέθηκε να έχει τουλάχιστον τέσσερα από τα παραπάνω συστατικά – «τοξίνες». Μάλιστα, αυτά πιθανότατα να μην αναγράφονται πουθενά στην συσκευασία καθώς είτε θεωρούνται ακούσιες προσμείξεις και η ποσότητά τους κρίνεται «αμελητέα» ή απλούστατα «εμπεριέχονται» μέσα στις χρωστικές οι οποίες αναγράφονται επακριβώς στη συσκευασία.

Η «ασχήμια» που κρύβεται πίσω από τα προϊόντα μακιγιάζ

Συγκεκριμένα μετά από δοκιμές που έγιναν διαπιστώθηκε πως αρκετά από τα κραγιόν του εμπορίου εμπεριέχουν μεγαλύτερη ποσότητα μολύβδου σε σχέση με το επιτρεπτό όριο ενώ από τι λίστα των "ένοχων καλλυντικών" δεν λείπουν κονσίλερ και eyliner όπου εκτός από μόλυβδο ανιχνεύτηκαν κάδμιο, νικέλιο, βηρύλλιο και αρσενικό.

Στο ίδιο κάδρο, των «άσχημων» καλλυντικών βρίσκονται επίσης πούδρες, ρουζ και προϊόντα για μπρονζέ αποτέλεσμα όπου ανιχνευτήκαν νικέλιο και βηρίλιο ενώ εκτός από τα παραπάνω αρσενικό και κάδμιο βρέθηκε σε σκιές και μάσκαρες.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την Υγεία;

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η επίδραση των μετάλλων αυτών στην υγεία μας μπορεί να έχει ήπιες επιπτώσεις με την εμφάνιση πονοκεφάλων, ζαλάδας, διάρροιας, τάσης για εμετό, δερματίτιδας, να επιφέρει αλλαγές στη διάθεση ή όπως συμβαίνει πιο συχνά, οι επιπτώσεις εμφανίζονται μετά από μακροχρόνια κατανάλωση οδηγώντας σε ορμονικές διαταραχές, νευρολογικά προβλήματα ή ακόμη και καρκίνο.

Γι΄αυτό άλλωστε, καταναλωτικές ενώσεις πολιτών παγκοσμίως πιέζουν εδώ και χρόνια να προσδιοριστούν και να τεθούν αυστηρά όρια για τη χρήση βαρέων μετάλλων στα καλλυντικά.

Να σημειωθεί βέβαια πως η ποσότητα των βαρέων μετάλλων που εμπεριέχεται στα καλλυντικά είναι αμελητέα και σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρίες και τους κοσμετολόγους δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εμφάνισης προβλημάτων σε βάθος χρόνου…

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα