Συμβουλές & γιατροσόφια για γρήγορη επούλωση

19.11.2013
Ξέρεις πώς να περιποιηθείς ένα τραύμα;

Πέφτεις όπου σταθείς κι όπου βρεθείς; Είσαι μις απρόσεκτη στην κουζίνα; Μάθε πως θα περιποιηθείς σωστά τις εκδορές και τις μικρές πληγές αλλά και γιατροσόφια που επιταχύνουν την επούλωση.

Βήμα 1ο:
Καθάρισε σωστά την πληγή

Πρώτο σου μέλημα είναι να καθαρίσεις την πληγή για να αποφύγεις το ενδεχόμενο μόλυνσης. Για να το κάνεις χρησιμοποίησε οινόπνευμα και ιώδιο ενώ απόφυγε το σαπούνι και τα αφρόλουτρα που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Βήμα 2ο:
Εφάρμοσε ειδική αλοιφή & μην πειράζεις το τραύμα

Σε δεύτερη φάση κι ενώ έχεις καθαρίσει την πληγή, κάνε επάλειψη με φαρμακευτική αντιβακτηριακή αλοιφή και μην πειράζεις την πληγή αν θέλεις να επουλωθεί γρήγορα.

Φυσικές αλοιφές & εγχύματα για την φροντίδα της πληγής

Αν δεν έχεις εύκαιρο φαρμακείο ή είσαι υπέρ των πιο φυσικών λύσεων, σου προτείνουμε τρία γιατροσόφια για την περιποίηση μικρών τραυμάτων που δε χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, όπως για παράδειγμα οι εκδορές ή μικρές πληγές από πέσιμο ή κόψιμο.

* Αλοιφή με σκόρδο

Λιώσε μια σκελίδα σκόρδο κι εφάρμοσέ τη στην επιφάνεια του τραύματος. Μπορείς επίσης να το αναμείξεις με έκχυμα γαρύφαλλου. Με ένα καθαρό πανάκι άπλωσε την αυτοσχέδια αλοιφή πάνω στην πληγή.

* Κομπρέσα με αρνόγλωσσο

Το αρνόγλωσσο είναι βότανο με λευκά μικρά άνθη που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Το βότανο ήταν διαδεδομένο στην αρχαιότητα για την φροντίδα των πληγών.

* Αλοιφή από αλόη

Η αλόη δεν είναι «θαυματουργή» μόνο στην περίπτωση των εγκαυμάτων αλλά και στην περίπτωση μικρών πληγών. Με τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, αποτρέπει το ενδεχόμενο μόλυνσης και βοηθά στην επούλωσή τους.

* Λάδι από καλεντούλα

Αν δεν έχεις λαδάκι καλεντουλας, φτιάξε έκχυμα με φρέσκα λουλουδάκια καλεντούλας, που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η καλεντουλα θα μειώσει τη φλεγμονή και θα βοηθήσει στη γρήγορη επούλωση του τραύματος.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα