Ο πρώτος θάνατος παίκτη σε reality!

17.02.2005
Πριν λίγα χρόνια, όταν ξεκίνησε η μόδα των reality όλοι μιλούσαν για τα ψυχολογικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες, όμως κανείς δε φανταζόταν πως θα φθάσει η στιγμή που κάποιος θα αυτοκτονήσει.
Πριν λίγα χρόνια, όταν ξεκίνησε η μόδα των reality όλοι μιλούσαν για τα ψυχολογικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες, όμως κανείς δε φανταζόταν πως θα φθάσει η στιγμή που κάποιος θα αυτοκτονήσει. Και μάλιστα μέσα στο παιγνίδι! Ο πρώτος θάνατος παίκτη reality συνέβη που άλλου(;) στην Αμερική, τη χώρα που έβαλε την πιο νοσηρή της φαντασία στα εν λόγω παιγνίδια, προκειμένου να ανεβάσει την τηλεθέαση και την...αδρεναλίνη των αμερικανών τηλεθεατών που «τσιμπάνε» σε ο, τι τους προσφέρουν.

Ο παίκτης αυτός αυτοκτόνησε, όχι γιατί έφαγε έναν συμπαίκτη του και το έφερε βάρος στη συνείδησή του, ούτε γιατί είδε ξαφνικά το νέο του εαυτό και δεν του άρεσε (τα παραπάνω αποτελούν θέματα reality που παίζουν στην αμερικανική τηλεόραση), αλλά γιατί δεν πέρασε στον τελικό. Αλήθεια, πόσο σημαντική είναι η παρουσία στον τελικό ενός παιγνιδιού, ώστε να θέσεις τέλος στη ζωή σου; Για τον φερέλπιδα μποξέρ μάλλον μεγάλη και πιθανόν η μοναδική γι αυτόν ευκαιρία να δει το όνειρο του, να γίνεται ο νέος Μοχάμεντ Αλι, να παίρνει σάρκα και οστά.

Το συγκεκριμένο reality είναι το Fame Story για τους μποξέρ, όπου φερέλπιδες Τάισον και Αλι δηλώνουν συμμετοχή μήπως και καταφέρουν να αναδειχθούν και κάποιος μάνατζερ τους αναλάβει. Παρουσιαστής στο reality "Contender" που προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι NBC, είναι ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος λειτουργεί ως «κράχτης», αφού έχει στην πλάτη του τον θρυλικό «Ρόκι». «Do you want to be a new Rocky»? είναι το ερώτημα που απευθύνουν οι παραγωγοί στους επίδοξους μποξέρ κι αυτοί σπεύδουν άρδην και μαζικά να δηλώσουν συμμετοχή. Και μόνο η σκέψη ότι θα βρεθούν στην αρένα του «Cesar’ s Palace» στο Λας Βέγκας για να διεκδικήσουν τη ζώνη του μεγάλου νικητή του παιγνιδιού, είναι ένα μεγάλο δέλεαρ γι αυτούς, που στην πλειοψηφία τους κουβαλούν ένα μεγάλο ψώνιο.

Λίγο το μεγάλο όνειρο να απομακρύνεται, λίγο το ψώνιο, λίγο η αίσθηση της αποτυχίας, λίγο η ασφυκτική πίεση που νιώθουν οι συμμετέχοντες σε ένα reality, οδήγησαν το νεαρό παίκτη στην αυτοκτονία. Το γεγονός είναι σοκαριστικό, όμως μόνο για τον απλό κόσμο. Για τους υπευθύνους του παιγνιδιού είναι μία καλή ευκαιρία (λαχείο θα το έλεγα) να ανεβάσουν κι άλλο τις τηλεθεάσεις τους. Το περιστατικό συνέβη μέσα στο σπίτι και οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως όχι μόνο δεν θα διακόψουν την εκπομπή, αλλά θα δείξουν κανονικά την αυτοκτονία. Καρέ ? καρέ τον τρόπο που ο παίκτης βάζει τέλος στη ζωή του. Αποτελεί, λένε μέρος του reality κι έχουν την ηθική υποχρέωση να το δείξουν. Το ερώτημα, όμως, είναι σε ποιον έχουν την «ηθική υποχρέωση»; Σε αυτόν που έφυγε; Στην οικογένεια του ή μήπως στους τηλεθεατές; Μάλλον στις πολυεθνικές εταιρείες που θα σπεύσουν να αγοράσουν λίγο από τον πολύτιμο και ακριβό τηλεοπτικό χρόνο, προκειμένου να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Γιατί πως να το κάνουμε μετά από μία αυτοκτονία πηγαίνει ένα κουτάκι μπύρα. Όσο για την τηλεθέαση τη βραδιά προβολής του επεισοδίου; Οι υπεύθυνοι έχουν κιόλας αρχίσει να τρίβουν τα χέρια τους, διότι ξέρουν πως ο κόσμος όσο και να βρίζει τώρα, στο τέλος θα καθίσει να το δει. Η περιέργεια βλέπεις είναι μεγάλη και σκότωσε μόνο τη γάτα, όχι τον τηλεθεατή!!!

Δήμητρα Ζάρκου