Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό

13.10.2018
Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό
Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει κληθεί κάποια στιγμή στη ζωή του να βιώσει έναν ανεπιθύμητο χωρισμό.

Όταν ο άλλος είναι αυτός που παίρνει την απόφαση για το τέλος, εκείνος που μένει πίσω παλεύει εκτός από τη μοναξιά και με τα συναισθήματα απόρριψης που κάνουν τον χωρισμό ακόμα πιο επώδυνο.

Σύμφωνα με την επιστήμη, όμως, ακόμα και υπό τις χειρότερες συνθήκες υπάρχει τρόπος να βοηθηθούμε να αντιμετωπίσουν και εν συνεχεία να ξεπεράσουν λιγάκι πιο εύκολα έναν χωρισμό που δεν θέλαμε.

Διαβάστε ακόμη: Η νέα μορφή απιστίας δεν σχετίζεται με το σεξ

Ποιος είναι αυτός; Βάσει αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το απόλυτο «φάρμακο» κατά του ψυχοσωματικού πόνου που προκαλεί ένας ανεπιθύμητος χωρισμός, δεν είναι άλλο από την… προσποίηση πως είμαστε καλά! Δεν είναι άγνωστο στον επιστημονικό κόσμο, πως ο συναισθηματικός πόνος καταλήγει να γίνεται «νευροχημικά πραγματικός», πράγμα που σημαίνει πως η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι αναγκαίο να είναι άμεση και αποτελεσματική.

«Ο χωρισμός είναι μία από τις αρνητικότερες συναισθηματικά εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και μπορεί να γίνει η αιτία για την πρόκληση πολλών ψυχολογικών προβλημάτων. Στη μελέτη μας, αποδείχθηκε πως ένα placebo μπορεί να έχει πράγματι πολύ ισχυρή επίδραση στη μείωση της έντασης του συναισθηματικού πόνου», αναλύει μέλος της επιστημονικές ομάδας συνεχίζοντας:

«Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο με τον καιρό είναι πως οι προσδοκίες που έχουμε στη ζωή μας έχουν μεγάλη επίδραση στην αντιμετώπιση και στην αντίληψη των βιωμάτων που μας προκαλούν πόνο. Κάνοντας αυτό που πιστεύουμε πως θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα, θα πετύχουμε ακριβώς αυτό που επιθυμούμε».

Διαβάστε ακόμη: Σε αυτές τις χώρες ζουν οι πιο άπιστες γυναίκες του κόσμου

Αυτό που συστήνουν οι ειδικοί λοιπόν, είναι να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας φτιάχνουν τη διάθεση και όχι να αφήνουμε τον εαυτό μας να «βουλιάζει» στη θλίψη μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ.

Έξοδοι με φίλους, νέες γνωριμίες ή ένα νέο χόμπι πραγματικά μπορούν να σώσουν την κατάσταση.

Τώρα ξέρεις ότι το τελευταίο που πρέπει να κάνεις είναι να κλειστείς στο σπίτι και να… θρηνείς.