Οι σχέσεις μέσα από την κλειδαρότρυπα

18.01.2010
Αν νομίζεις πως η σχέση σου πάσχει και ζηλεύεις τα άλλα ζευγαράκια που διατηρούν το πάθος και τον έρωτά τους, μην σκας! Το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες στο σπίτι ενός ζευγαριού το γνωρίζει μόνο το ίδιο, άντε και η συγγραφέας Κέιτ Φιγκς (Kate Figes).
Αν νομίζεις πως η σχέση σου πάσχει και ζηλεύεις τα άλλα ζευγαράκια που διατηρούν το πάθος και τον έρωτά τους, μην σκας! Το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες στο σπίτι ενός ζευγαριού το γνωρίζει μόνο το ίδιο, άντε και η συγγραφέας Κέιτ Φιγκς (Kate Figes).

Η βρετανίδα συγγραφέας φρόντισε να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά που κρύβουν τα ζευγάρια στο νέο της βιβλίο ?Ζευγάρια: Η αλήθεια?, μέσα από κοινωνιολογική και ψυχολογική έρευνα που έκανε αλλά και από πραγματικές μαρτυρίες. Μπορεί το βιβλίο να αφορά τα ζευγάρια στη Βρετανία, αλλά τα συμπεράσματα είναι πολύ ενδεικτικά για τις σχέσεις των ζευγαριών σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Α. Τι συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρα;
Μέχρι προσφάτως, το καλό σεξ υποτίθεται πως έπαιζε το ρόλο της κόλλας, που συγκρατούσε το γάμο. Το κακό ή βαρετό σεξ αποτελούσε μια καλή αφορμή για να φτάσει ένα ζευγάρι στο διαζύγιο.

Στη σημερινή εποχή, το σεξ έχει απενεχοποιηθεί και έτσι κι αλλιώς οι άνθρωποι το κάνουν χωρίς να χρειαστεί να παντρευτούν πρώτα. Φυσικά, από το γεγονός αυτό, ξεκινούν άλλες πιέσεις και άγχη που ξεκινούν από τη σαρκική επαφή και αφορούν και την άποψη που έχουμε για την μακροχρόνια πίστη σε ένα άτομο, την ευτυχία και τα ζητήματα απιστίας. Η έρευνα της Φιγκς έδειξε πως τα περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονταν να μιλήσουν για το σεξ. Όσα δεν είχαν πρόβλημα και πίστευαν πως μοιράζονται τα πάντα με το άλλο τους μισό, κατέληγαν να μαθαίνουν τη στιγμή της συνέντευξης πως ένας από τους δύο θεωρούσε πως θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο σεξ μέσα στο γάμο.

Η αλήθεια είναι πως το σεξ μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση είναι ατσούμπαλο, βαρετό και επώδυνο τις περισσότερες φορές. Η σεξουαλική επιθυμία έχει διακυμάνσεις ανάλογες με τις διακυμάνσεις στην πορεία της σχέσης και αντικατοπτρίζει το πως αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και το σύντροφο που έχουμε στο πλευρό μας.

Πόσες φορές (είναι φυσιολογικό να) κάνετε σεξ μέσα στην εβδομάδα;

Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι θα αντιμετωπίσει μια περίοδο κάμψης και νηνεμίας στην ερωτική του ζωή, και τα δύο μέλη αρχίζουν να φαντάζονται πως όλος ο κόσμος και όλα τα ζευγάρια που γνωρίζουν έχουν καλύτερη και πιο ενεργή σεξουαλική ζωή από τους ίδιους. Η εν λόγω έρευνα, αποδεικνύει το αντίθετο. Τα παντρεμένα ζευγάρια ή εκείνα που έχουν μια μακροχρόνια σχέση, φαίνεται πως απολαμβάνουν μια πιο πλήρη ερωτική ζωή, σε σχέση με τους εργένηδες που έχουν 20% περισσότερε πιθανότητες να γυρίσουν σπίτι χωρίς να κάνουν σεξ.

Ταυτόχρονα, πολλοί θεωρούν πως καλό σεξ είναι το έντονο, γεμάτο πάθος σεξ που συμβαίνει όταν πρωτοβρισκόμαστε ερωτικά με κάποιον. Φυισκά, κάθε αρχή και δύσκολη, αφού στα πρώτα στάδια μια σχέσης, ακόμα παλεύουμε να μάθουμε τα κουμπιά και τις ιδιαιτερότητες του άλλου, διαδικασία που μπορεί να αποδειχτεί χρονοβόρα, μέχρι να κολλήσεις με τον αγαπημένο σου.

Όταν το σεξ δεν είναι στο μενού:

Στη διάρκεια μιας μακροχρόνιας σχέσης ή γάμου με ένα άτομο, η σεξουαλική ζωή βαλτώνει και το σεξ απλά σταματά να βρίσκεται στο μενού. Άγχος, δουλειά, παιδιά, ασθένειες, οικονομικά προβλήματα, έλλειψη χρόνου, μια εγκυμοσύνη, κούραση, τα χρόνια που περνούν, αποτελούν μερικές από τις αιτίες ? τροχοπέδη για το σεξ ενώ είναι θαύμα πως τα καταφέρνουν να κάνουν έρωτα, έτσι κι αλλιώς κάποια ζευγάρια. Τα κυριότερα προβλήματα σεξουαλικής φύσης μέσα στο ζευγάρι ανά φύλο: οι άντρες χάνουν το ενδιαφέρον για το σεξ, υποφέρουν από πρόωρη εκσπερμάτωση και έλλειψη στύσης, ενώ οι γυναίκες από επώδυνες συνουσίες και έλλειψη οργασμού.

Η αγάπη που διαρκεί μέσα στα χρόνια: μπορεί κανένα από τα ζευγάρια να μην αισθάνεται ακριβώς την ίδια ανατριχίλα της πρώτης γνωριμίας και του πρώτους ζευγαρώματος, αλλά όλοι συμφωνούν πως με τον καιρό περνάς σε ένα άλλο επίπεδο βαθύτερης αγάπης, που μπορεί να μην έχει την ένταση του αρχικού έρωτα, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες.

Οι χωριστές κρεβατοκάμαρες ζώσουν γάμους;!

Το σεξ και ειδικά σε μια μακροχρόνια σχέση, δεν συμβαίνει ούτε μαγικά, ούτε τυχαία. Τα ζευγάρια που ζουν αρκετά χρόνια μαζί, είδαν σαν μια λύση αυτή της ξεχωριστής κρεβατοκάμαρας. Βρήκαν πως έτσι το σεξ δεν θεωρούνταν δεδομένο, επειδή θα έπεφταν στο ίδιο κρεβάτι και έφτασαν να επιθυμήσουν το άλλο τους μισό μέσα από αυτή την πρακτική. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες πτυχές του δεσμού. Για παράδειγμα, κάποιοι κλείνουν ραντεβού με το άλλο τους μισό! Άλλωστε, το σεξ μπορεί να καλυτερεύσει μέσα στα χρόνια! Ο έρωτας και η απόλαυση πηγαίνει παρέα με την ειλικρίνεια και την οικειότητα των πολλών ετών, όταν στην αρχή το μόνο που δένει τα ζευγάρια είναι η σάρκα και η ανάγκη για ηδονή. Φυσικά, κάποια στιγμή και περισσότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες, η σεξουαλική επιθυμία υπάρχει, αλλά το δε σώμα δεν είναι πρόθυμο να ακολουθήσει, εξαιτίας προβλημάτων υγείας και γηρατείων.

Όμως, γιατί υπάρχει απιστία στα ζευγάρια;

Κάποια από τα άτομα που βρίσκονται σε μια μακροχρόνια σχέση, αναζητούν την επιβεβαίωση που πιθανότατα έχουν σταματήσει να παίρνουν από το άλλο τους μισό. Η έρευνα της Βρετανίδας συγγραφέως έδειξε πως στο θέμα της απιστία τα πράγματα είναι ασαφή. Όπως είναι φυσικό, πολλά από τα άτομα που απιστούν, απλά δεν το εξομολογούνται, ούτε στο άλλο τους μισό, ούτε σε έρευνες, ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό. Πάντως, τα μεγαλύτερα ποσοστά απιστίας προκύπτουν σε σχέσεις προβληματικές, ως μέσο εκδίκησης για το άλλο μας μισό που δεν μας αγαπά και δεν μας δίνει πλέον την προσοχή που θέλουμε, ή εξαιτίας της μοναξιάς που αισθανόμαστε παρά τη σχέση μέσα στην οποία υποτίθεται πως βρισκόμαστε. Τέλος, και βάσει της έρευνας, ο πιο βασικός λόγος απιστίας στις μακροχρόνιες ζευγαριών, είναι η συγκίνηση της παρανομίας και του μυστικού που πρέπει να κρατήσεις.