Διαζύγιο και παιδιά: Σε ποια ηλικία είναι λιγότερο επώδυνο για την ψυχική υγεία τους

21.01.2019
Διαζύγιο και παιδιά: Σε ποια ηλικία είναι λιγότερο επώδυνο για την ψυχική υγεία τους
Οι γονείς που δεν είναι ευτυχισμένοι μεταξύ τους δεν θα πρέπει να μένουν μαζί «για χάρη των παιδιών», καθώς το διαζύγιο είναι λιγότερο επιβλαβές αν συμβεί νωρίτερα στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση των συναισθηματικών επιπτώσεων του διαζυγίου στα παιδιά, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Science and Medicine, έχει διαπιστώσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για επιπτώσεις όπως η κακή συμπεριφορά και η ανυπακοή, υφίσταται στην προχωρημένη παιδική ηλικία και την πρώιμη εφηβεία.

Διάβασε επίσης: Το διαζύγιο μπορεί να είναι κληρονομικό, βάσει νέας έρευνας

Η ανάλυση που αφορούσε 6.000 παιδιά που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2000, διαπίστωσε ότι εκείνα των οποίων οι γονείς χωρίζουν όταν αυτά βρίσκονται μεταξύ των ηλικιών 7 και 14 ετών, είναι πολύ πιο πιθανό (16% ) να υποφέρουν από συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς από εκείνα των οποίων οι γονείς μένουν μαζί .

Ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των παιδιών ηλικίας 3 και 7 ετών των οποίων οι γονείς ήταν διαζευγμένοι, με εκείνων της ίδιας ηλικίας που δεν ήταν διαζευγμένοι οι γονείς τους.

Οι επιστήμονες του University College του Λονδίνου πίσω από αυτή τη νέα έρευνα, πιστεύουν ότι το διαζύγιο είναι πιο επιζήμιο για τους εφήβους παρά για τα μικρότερα παιδιά, επειδή είναι κοινωνικά πιο ευαίσθητα και μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αρνητική δυναμική των σχέσεων.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τις αναφορές για την ψυχική υγεία των παιδιών στα 3, 5, 7, 11 και 14, συμπεριλαμβανομένων των συναισθηματικών προβλημάτων όπως τα συναισθήματα κακής διάθεσης και άγχους και τα θέματα συμπεριφοράς όπως η ανυπακοή.

Οι επιστήμονες συνέκριναν πληροφορίες για τα παιδιά που βιώσαν έναν οικογενειακό χωρισμό με εκείνα που δεν βιώσαν και το ένα πέμπτο των παιδιών στη μελέτη, είδαν τους γονείς τους να χωρίζουν όταν αυτά βρίσκονταν μεταξύ των ηλικιών 3 και 14 ετών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών, παρατηρήθηκαν αυξημένα συναισθηματικά προβλήματα τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, αλλά πιο σοβαρά ζητήματα συμπεριφοράς παρατηρήθηκαν μόνο στα αγόρια..

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι, μετά από έναν οικογενειακό χωρισμό, τα παιδιά από περισσότερο ευκατάστατες οικογένειες ήταν εξίσου πιθανό να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως και οι λιγότερο ευνοημένοι συνομήλικοι τους.

Διάβασε και αυτό: Αυτά είναι τα 9 πράγματα που θα πρέπει να έχεις κατά νου πριν πάρεις διαζύγιο

Η καθηγήτρια Emla Fitzsimons, η οποία συνυπέγραψε τη μελέτη, δήλωσε: «Με την ψυχική υγεία των εφήβων να προκαλεί σοβαρή ανησυχία σε εθνικό επίπεδο, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε τις αιτίες».

Πρόσθεσε ότι, τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από ένα διαζύγιο από τα μικρότερα παιδιά, λόγω της διατάραξης της σχολικής φοίτησης και των φιλιών που είναι συχνά πιο δυνατές.

Η μελέτη, διερεύνησε επίσης τον αντίκτυπο της διαζυγίου στην ψυχική υγεία και τους οικονομικούς πόρους της μητέρας καθώς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 90% των γονέων σε μονογονεϊκές οικογένειες. Φαίνεται ότι τα περισσότερα παιδιά που πήραν μέλος στη μελέτη έζησαν με τις μητέρες τους μετά από ένα χωρισμό.