SEX

Στον αστερισμό της παρθένου (Μέρος Ά)

24.03.2010
Όσο απίστευτο και να φαντάζει στην εποχή μας, όλο και περισσότερες κοπέλες κάνουν στροφή στην παρθενία και φυλάσσουν την αγνότητά τους μέχρι τα 20 και πολλές φορές τα 30 τους χρόνια. Είτε ανήκεις στην κατηγορία αυτή, είτε δεν έχεις καμία ιδέα σχετικά με την "πρώτη φορά", παρακάτω θα ενημερωθείς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις: πότε πρέπει να ξεκινήσεις την ερωτική σου ζωή, πώς θα το πεις στον αγαπημένο σου, ποιοί νόμοι ισχύουν, ποιά μέθοδο αντισύλληψης πρέπει να προτιμήσεις, ποιά στάση είναι καλύτερη για την πρώτη επαφή και ποιά λάθη ν' αποφύγεις!

Όσο απίστευτο και να φαντάζει στην εποχή μας, όλο και περισσότερες κοπέλες κάνουν στροφή στην παρθενία και φυλάσσουν την αγνότητά τους μέχρι τα 20 και πολλές φορές τα 30 τους χρόνια. Είτε ανήκεις στην κατηγορία αυτή, είτε δεν έχεις καμία ιδέα σχετικά με την "πρώτη φορά", παρακάτω θα ενημερωθείς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις: πότε πρέπει να ξεκινήσεις την ερωτική σου ζωή, πώς θα το πεις στον αγαπημένο σου, ποιοί νόμοι ισχύουν, ποιά μέθοδο αντισύλληψης πρέπει να προτιμήσεις, ποιά στάση είναι καλύτερη για την πρώτη επαφή και ποιά λάθη ν' αποφύγεις!

Εν αρχή ην η παρθενία: παρθένα θεωρείται μια κοπέλα που δεν έχει συνευρεθεί σεξουαλικά με ένα αρσενικό στο ζωή της. Παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν μια διαφορετική οπτική σχετικά με το πώς μπορεί μια κοπέλα (ή και ένα αγόρι) να χάσει την παρθενιά του. Για κάποιους λαούς, οποιαδήποτε σχέση (ακόμα και το φιλί) ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι αποτελεί σημάδι πως το θηλυκό έχασες την αγνότητά του. Υπάρχουν κοπέλες που θεωρούν πως έχασαν την παρθενία τους με κολπική επαφή παρόλο που μπορεί να έχουν προηγηθεί πολλές πρωκτικές διεισδύσεις. Η αγνότητα δεν προϋποθέτει την παρθενία ενώ στις μέρες μας, παρθένος θεωρείται οποιαδήποτε κοπέλα με ελάχιστη σεξουαλική εμπειρία.

Πόσο και γιατί πονάει η πρώτη φορά: πολλά κορίτσια ανησυχούν υπερβολικά για το πόσο επώδυνη μπορεί να είναι η πρώτη τους φορά και φυσικά το γιατί συμβαίνει αυτό. Κατά την πρώτη κολπική διείσδυση σπάει ο παρθενικός υμένας που διαθέτει κάθε γυναίκα πριν να κάνει σεξ. Όταν λέμε σπάει, μην φανταστείς πως υπάρχει κάποιο αδιαπέραστο εμπόδιο! Ο παρθενικός υμένας δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια λεπτή ελαστική μεμβράνη που περιορίζει το άνοιγμα του κόλπου.

Στην υφή της είναι βλεννώδης με αρκετά αγγεία και πλούσια σε ελαστικές ίνες. Στο κέντρο του υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα, το οποίο αργότερα διευρύνεται κατά τη διάρκεια της πρώτης αλλά και των επόμενων σεξουαλικών επαφών. Ο υμένας έχει σχήμα και ανθεκτικότητα που διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Το άνοιγμά του μπορεί να είναι μικρό ή μεγαλύτερο με μία ή περισσότερες οπές, κυκλικό ή στρογγυλό ενώ κατά την πρώτη επαφή σεξουαλική επαφή προκαλείται η ρήξη του υμένα.

Ο υμένας είναι αρκετά ελαστικός, γι' αυτό απαιτείται μεγαλύτερη πίεση σε κάποιες περιπτώσεις, ώσπου να σπάσει. Ελάχιστες και σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να ανοίξει ο υμένας. Κι αν έχεις ακούσει από κολλητές το ζόρι που αντιμετώπισε ο σύντροφός τους στην πρώτη διείσδυση, δεν ευθύνεται πάντα ο υμένας αλλά και η κακή ύγρανση της ευαίσθητης περιοχής, λόγω του στρες που αισθάνονται πολλές κοπέλες αλλά και των ανεπαρκών προκαταρκτικών παιχνιδιών.

Η ρήξη προκαλεί έναν ελαφρύ πόνο και απώλεια αίματος, ανάλογα με τα λίγα ή περισσότερα αγγεία που περιέχει η μεμβράνη. Κάποιες φορές, μπορεί ο υμένας να έχει σπάσει πολύ νωρίτερα στη ζωή μιας κοπέλας, χωρίς να το έχει καταλάβει και γι' αυτό να μην δει καθόλου αίμα κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Όσο για τον πόνο, κάποιες κοπέλες μαρτυρούν πως η διαδικασία ήταν αρκετά επώδυνη, ενώ κάποιες άλλες αισθάνθηκαν απλά μια πίεση.

Τι ορίζει η νομοθεσία για την πρώτη φορά: το πότε είναι νόμιμο να κάνει κανείς σεξ για πρώτη φορά, διαφέρει από χώρα σε χώρα κι από νομοθεσία σε νομοθεσία. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, ισχύουν διαφορετικά πράγματα από Πολιτεία σε Πολιτεία. Στην Ελλάδα η νόμιμη ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής και για τα δύο φύλα είναι τα 15συμπληρωμένα χρόνια ζωής. Στην Βρετανία είναι παράνομο να έρθεις σε σεξουαλική επαφή με άτομο κάτω των 16 ετών!

Το στοματικό και πρωκτικό σεξ ή το παιχνίδι με τα δάχτυλα μετρά σαν απώλεια της παρθενίας;

Αυτή είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ερώτηση που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά και να δώσουμε διαφορετικές απαντήσεις. Είτε εσύ μετράς το πρωκτικό ή το στοματικό σαν πρώτο σεξ, το θέμα είναι ότι σε όλα τα παραπάνω ελοχεύει ο κίνδυνος των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Και πέρα από το να φέρεις τον τίτλο της Σταρ Παρθένας, το θέμα είναι αν είσαι έτοιμη ή γιατί λες ναι στο πρωκτικό, στοματικό ή χειρωνακτικό σεξ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρήσεις την παρθενία σου μόνο για το φαίνεσθαι ή να την χάσεις μόνο για να θεωρείσαι προχωρημένη.

Πότε είσαι έτοιμη να κάνεις σεξ για πρώτη φορά; Η απάντηση διαφέρει για την κάθε κοπέλα και για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το θέμα είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για εσένα συγκεκριμένα. Ποικίλει επίσης το τι θεωρείς εσύ ως πρώτη φορά. Υπάρχουν πολλές επιλογές και διαφορετικοί τρόποι για να πάρεις και να δώσεις σεξουαλική απόλαυση χωρίς ή πέραν της διείσδυσης. Υπάρχουν τα φιλιά, οι αγκαλιές, το ερωτικό μασάζ που αποτελούν τρόπους για να του δείξεις πόσο τον θέλεις σε πρώτο επίπεδο. Φυσικά, επειδή ζούμε στο 2010, καταλαβαίνω πως το να [πεις σε ένα αγόρι δεν το κάνω, αυτόματα μπορεί να τον στείλει στην επόμενη. Μην μασάς! Ο δρόμος είναι ανοιχτός και βασικό είναι να κάνεις αυτά που θέλεις στο κρεβάτι τη στιγμή που τα θέλεις και όχι με το φόβο να κερδίσεις ή μήπως χάσεις έναν άντρα.

Η απόφαση να κρατήσεις την παρθενιά σου έχει να κάνει με τα βιώματά σου κυρίως. Υπάρχουν κορίτσια που λένε όχι στο σεξ εξαιτίας μια ερωτικής απογοήτευσης ή λόγω των θρησκευτικών ή πολιτιστικών τους πιστεύω. Κάποιες ντρέπονται για το σώμα τους ή δεν πιστεύουν πως είναι έτοιμες συναισθηματικά ή σωματικά για να κάνουν το επόμενο βήμα.

Γενικά, το σώμα σου θα σου πει πότε είσαι έτοιμη να προχωρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως το μυαλό σου θα συνηγορήσει την ίδια στιγμή. Απλά σιγουρέψου πως στο πλευρό σου έχεις το κατάλληλο άτομο, το οποίο μπορείς να εμπιστευτείς. Αν θέλεις να μάθεις για τους ψυχολογικούς κυρίως λόγους που κρατούν πολλές κοπέλες σε αποχή από το σεξ, πήγαινε εδώ:

Πώς θα το κάνεις την πρώτη φορά και ποιά στάση είναι η καλύτερη για εσένα που ξεκινάς τη σεξουαλική σου ζωή; Θα μάθεις τα πάντα στο δεύτερο μέρος του άρθρου: