Αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό

19.10.2024
Αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό
ΠΗΓΗ:@rhode
Μπορεί να έχεις κοιμηθεί για ώρες, αλλά και πάλι να αισθάνεσαι απίστευτη κόπωση. Γιατί όμως;

Έχεις αναρωτηθεί γιατί νιώθεις κουρασμένη συνεχώς; Αν τα συμπτώματα της διαρκούς κόπωσης, της επιθυμίας για ύπνο και της κακής διάθεσης σου φαίνονται οικεία, δεν είσαι μόνη. Σύμφωνα με μια μελέτη από τη Mintel στη Βρετανία, το 55% των ανθρώπων νιώθουν υπερβολική κούραση, και το ποσοστό φτάνει το 65% για τους νέους ηλικίας 25-34 ετών. Οι λόγοι για αυτή την κατάσταση είναι πολλοί, με την πανδημία, την οικονομική κρίση και τις γεωπολιτικές αναταραχές να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Αυτή η συνεχής εξάντληση δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο ψυχολόγος Δρ. Σάντρα Γουίτλι επισημαίνει ότι οι ειδήσεις γεμάτες εικόνες καταστροφής και θανάτου μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε ανασφάλεια, ενώ τα social media προκαλούν διαρκείς συγκρίσεις με τους άλλους.

Η πίεση που βιώνουμε προέρχεται κυρίως από τους πολλούς ρόλους που αναλαμβάνουμε στη ζωή μας, όπως μητέρες, φίλες και επαγγελματίες. Όλα αυτά μπορεί να μας καταβάλουν και να οδηγήσουν σε ένα αίσθημα μόνιμης κόπωσης.

Τι μπορείς να κάνεις;

1. Βάλε στην άκρη το κινητό σου

Πρέπει να περιορίσεις το scrolling στα social media. Αντί να κοιτάς την οθόνη, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου. Σκέψου τι σε έκανε να νιώσεις όμορφα μέσα στη μέρα. Ένας μικρός διαλογισμός ή μια στιγμή αυτοσυνειδησίας μπορεί να σε αναζωογονήσει.

2. Φρόντισε το έντερό σου

Η υγεία του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την υγεία και την ενέργειά σου. Για να τα φροντίσεις, προτίμησε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Αυτό θα ενισχύσει τη λειτουργία του σώματός σου.

3. Συμπλήρωσε τη διατροφή σου με βιταμίνες

Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις αρκετές βιταμίνες όπως B12, D, E και B3. Οι ελλείψεις σε αυτές τις βιταμίνες μπορεί να συμβάλλουν στην κόπωση. Ιδιαίτερα η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για την ενέργεια και τη μυϊκή λειτουργία.

4. Έλεγξε τα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης B12

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η κόπωση μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών παθήσεων, όπως η αναιμία. Καλό είναι να κάνεις εξετάσεις για να ελέγξεις τα επίπεδα σιδήρου και B12, καθώς οι ελλείψεις μπορούν να σε αφήσουν εξαντλημένη.

5. Άσκηση

Η άσκηση είναι μια εξαιρετική λύση για την κούραση. Απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν το άγχος και ενισχύουν την ευεξία. Ακόμα και μια απλή βόλτα ή μια προπόνηση στο γυμναστήριο μπορεί να βελτιώσει την ενεργητικότητα σου.

6. Θέσε προτεραιότητες
Είναι κρίσιμο να αναγνωρίσεις τι θέλεις πραγματικά. Γράψε τις προτεραιότητες σου σε ένα χαρτί. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιες δραστηριότητες σε γεμίζουν και ποιες σε καταπιέζουν.

Η αυτοφροντίδα και η συνειδητοποίηση των αναγκών σου είναι σημαντικά βήματα για να νιώσεις λιγότερο κουρασμένη. Δώσε προσοχή στο σώμα και την ψυχή σου και κάνε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ευημερία σου!

Τελευταία τροποποίηση στις 19.10.2024 - 01:30