Λιποδιάλυση τώρα! Oι τροφές που καίνε λίπος! (Α' μέρος)

12.01.2017
Συνδυασμοί τροφίμων που κάνουν τη διαφορά στις καύσεις και στη μείωση του σωματικού λίπους! Εκμεταλλεύσου τη συνεργική αδυνατιστική τους δράση και βγες ευκολότερα νικήτρια στον αγώνα κατά των περιττών κιλών…

Η ενεργειακή πρόσληψη είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει την αποδοτικότητα κάθε προσπάθειας αδυνατίσματος: όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε και τελικά αφομοιώνουμε καθημερινά είναι λιγότερες από όσες έχουμε ανάγκη και δαπανάμε συνολικά, τότε μακροπρόθεσμα χάνουμε κιλά. Εξίσου όμως σημαντικό ρόλο, αλλά σε κάθε περίπτωση επικουρικό, παίζει επίσης τόσο η επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουμε πιο συχνά όσο και οι συνδυασμοί αυτών. Βεβαίως κανένα τρόφιμο δεν δύναται να μας αδυνατίσει χωρίς να προσέχουμε το διαιτολόγιό μας, ούτε υπάρχει κάποιος συνδυασμός τροφίμων που «καίει» και εξαφανίζει –ως διά μαγείας!– τα αποθηκευμένα λίπη χωρίς να κάνουμε τίποτε άλλο, π.χ. να γυμναζόμαστε. Στο πλαίσιο, ωστόσο, μιας προσεγμένης διατροφής και ενός σωματικά πιο δραστήριου τρόπου ζωής, οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να μας προσφέρουν μια επιπλέον «χείρα βοηθείας», δηλαδή να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας και να επαυξήσουν την αποτελεσματικότητά της, υπό την προϋπόθεση του ελέγχου των ποσοτήτων κατανάλωσής τους.

Οι ευνοϊκοί προς το αδυνάτισμα συνδυασμοί τροφίμων αποτελούν τη νέα, ανερχόμενη παγκόσμια τάση διατροφής. Η συγκεκριμένη τάση βασίζεται στη διαπίστωση ότι όταν κάποια τρόφιμα καταναλώνονται ταυτόχρονα, σε συνδυασμό, ορισμένα από τα διατροφικά τους στοιχεία αλληλεπιδρούν θετικά. Σε αρκετές περιπτώσεις η αλληλεπίδραση αυτή βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει και να αξιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα διατροφικά στοιχεία κάθε επιμέρους τροφίμου, πολλαπλασιάζοντας έτσι την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό και ενδεχομένως την αδυνατιστική τους ισχύ. Σε άλλες πάλι, ο συνδυασμός τροφίμων δρα αδυνατιστικά με διαφορετικό τρόπο, π.χ. μειώνοντας την απορρόφηση των προσλαμβανομένων θερμίδων από το γεύμα, παρατείνοντας το αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα ή ανεβάζοντας ηπιότερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δες στη συνέχεια ποιοι συνδυασμοί τροφίμων θα σε βοηθήσουν να χάσεις λίπος.

1. Βακαλάος + ρύζι καστανό + χόρτα

Ισχυρότερη διέγερση μεταβολικών διεργασιών, εντατικότερη απώλεια λίπους.

Ο βακαλάος αποτελεί εξαιρετική πηγή τεσσάρων ουσιωδών συστατικών για τη μείωση του σωματικού λίπους. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πρωτεΐνες πλούσιες σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, τα οποία επιτείνουν τη θερμογένεση και τη θερμόλυση, δηλαδή την απώλεια θερμίδων με τη μορφή θερμότητας, ω-3 λιπαρά οξέα που ελαττώνουν τα επίπεδα γκρελίνης (ορμόνης που αυξάνει το αίσθημα πείνας), βιταμίνη D που βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και ψευδάργυρο, μέταλλο αναγκαίο για εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού και τη σύνθεση ορμονών. Το καστανό ρύζι είναι λιγότερο επεξεργασμένο συγκριτικά με το λευκό, άρα πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία. Τα χόρτα, όπως αντίδια, ραδίκια ή ζοχοί, εμπλουτίζουν το γεύμα με ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες και το συμπληρώνουν με αρκετά αντιοξειδωτικά.

2. Γάλα κατσικίσιο + καρύδια

Υποβοήθηση καύσης λίπους, υποστήριξη άπαχης μάζας.

Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο σε σχέση με το αγελαδινό, χωρίς να υστερεί καθόλου σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία. Το λίπος του κατσικίσιου γάλακτος περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) που συμβάλλει στην ελάττωση του σωματικού λίπους και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας σε άτομα που υποβάλλονται σε δίαιτα. Περιέχει επίσης μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια (MCT), τα οποία αποθηκεύονται δυσκολότερα στο σώμα συγκριτικά με τα κορεσμένα λιπαρά και καίγονται ευκολότερα ως ενέργεια. Τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα ω-3, ψευδάργυρος και αργινίνη, ένα αμινοξύ που διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από τον οργανισμό αλλά και την απελευθέρωση αυξητικής ορμόνης, η οποία προωθεί την καύση λίπους.

3. Κότατζ + ακτινίδιο

Απομάκρυνση περιττών υγρών, ενίσχυση βιοσύνθεσης καρνιτίνης.

Το τυποποιημένο κότατζ αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών βραδείας απορροφητικότητας, κατά κύριο λόγο καζεΐνης, με χαμηλούς υδατάνθρακες, χαμηλά λιπαρά και σχετικά λίγες θερμίδες, επομένως είναι ένα κατεξοχήν διαιτητικό προϊόν. Εντούτοις, έχει συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών σε ευαίσθητα στο νάτριο άτομα. Το ακτινίδιο αποδίδει στον οργανισμό μια μεγάλη ποσότητα καλίου, το οποίο φροντίζει για τη σωστή ισορροπία υγρών του σώματος, απομακρύνοντας τις περιττές ποσότητες νατρίου. Επιπλέον, παρέχει υψηλές δόσεις βιταμίνης C, που βοηθά στη βιοσύνθεση της καρνιτίνης, μιας ουσίας που λειτουργεί ως «όχημα μεταφοράς» των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, ώστε να καούν και να παραχθεί ενέργεια.

4. Μακαρόνια + τόνος + σαλάτα λαχανικών

Πληρέστερο αίσθημα κορεσμού, καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος.

Τα μακαρόνια, όπως και τα υπόλοιπα ζυμαρικά, περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Το φιλέτο τόνου από κονσέρβα αποτελεί μια καλή πηγή άπαχων πρωτεϊνών που προάγουν τη θερμογένεση και την αναδόμηση του μυϊκού ιστού. Τα λαχανικά είναι φτωχά σε θερμίδες, πλούσια όμως σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Οι πρωτεΐνες του τόνου, οι φυτικές ίνες των λαχανικών αλλά και τα λιπαρά από το ελαιόλαδο που βάζουμε στη σαλάτα επιβραδύνουν το ρυθμό εισόδου των υδατανθράκων από τα ζυμαρικά στο αίμα. Έτσι το σάκχαρο αυξάνεται πιο ομαλά, δεν παράγεται υπερβολική ινσουλίνη και δεν ευνοείται η αποθήκευση λίπους. Επιπρόσθετα, ο συγκεκριμένος συνδυασμός αυξάνει την ευαισθησία στη χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που δίνει στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού της πείνας και της γευστικής ικανοποίησης.

5. Μπανάνα + γιαούρτι στραγγιστό

Καθυστέρηση απορρόφησης υδατανθράκων, βελτιωμένα επίπεδα ασβεστίου.

Η μπανάνα δεν πρέπει να λείπει από κανένα διαιτολόγιο, αφού περιέχει σχεδόν τα πάντα: πρεβιοτικές φυτικές ίνες, όπως η ινουλίνη, βιταμίνες Β, κάλιο κ.ά. Ωστόσο, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μάλιστα όσο πιο ώριμη είναι τόσο πιο γρήγορα ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα. Το μειονέκτημα αυτό αντισταθμίζεται όταν τη συνδυάζουμε με στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, το οποίο περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών συγκριτικά με το παραδοσιακό και λιγότερους υδατάνθρακες. Περιέχει επίσης αξιοσημείωτες ποσότητες λευκίνης, ένα αμινοξύ-κλειδί για το μυϊκό ιστό, προβιοτικών που ενισχύουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, καθώς και ασβεστίου, η απορρόφηση του οποίου προάγεται λόγω της παρουσίας ινουλίνης από την μπανάνα. Τα επαρκή επίπεδα ασβεστίου στο αίμα αποτρέπουν έως ένα βαθμό την αύξηση του σωματικού λίπους και βοηθούν στην απώλειά του.

6. Μπιφτέκι + σάλτσα μουστάρδας

Επιτάχυνση μεταβολισμού, μείωση απορρόφησης θερμίδων λίπους.

Το μπιφτέκι ναι μεν είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά μπορεί επίσης, αναλόγως των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, να διαθέτει μια αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, π.χ. όταν ο κιμάς δεν είναι εντελώς άπαχος ή/και όταν χρησιμοποιήσουμε κρόκους αβγών. Από την άλλη μεριά, η σάλτσα που φτιάχνουμε με μουστάρδα καυτερή, γιαούρτι στραγγιστό, σκόρδο σε σκόνη και μπαχαρικά επαυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, εντείνει τις καύσεις και ελαττώνει την απορρόφηση διατροφικού λίπους. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός, λοιπόν, βοηθά τελικά να προσλάβουμε λιγότερες θερμίδες και να δαπανήσουμε συνολικά περισσότερες.

7. Μοσχάρι + πιπεριές κόκκινες + κρεμμύδια

Δυναμική τόνωση μεταβολικού ρυθμού, ταχύτερη μετατροπή λίπους σε ενέργεια.

Το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί άριστη πηγή πρωτεϊνών, κρεατίνης, βιταμινών Β και σιδήρου, δηλαδή συστατικών που διεγείρουν το μεταβολισμό και ενισχύουν το μυϊκό ιστό. Οι καυτερές κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και σε καψακαΐνη, η οποία προκαλεί εντονότερη θερμογένεση και μεταγευματική καύση θερμίδων. Τα κρεμμύδια, ιδίως τα κόκκινα, περιέχουν μεγάλη ποσότητα κερκετίνης, μη κιτρικό φλαβονοειδές που ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C, αποτρέπει την καταστροφή της και την ανακυκλώνει μέσα στο σώμα. Έτσι, συνδυάζοντας τα τρία αυτά τρόφιμα στο ίδιο γεύμα επιταχύνεται πολύ περισσότερο η ταχύτητα του μεταβολισμού και το λίπος μετατρέπεται ταχύτερα σε ενέργεια, ενώ συγχρόνως περιορίζεται το αίσθημα της πείνας για αρκετές ώρες.

-- Μείνε συντονισμένη για να διαβάσεις το Β' μέρος του άρθρου. --

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 145
Update: Ιανουάριος 2017.