7 συνδυασμοί τροφίμων που καίνε λίπος (Β' μέρος)

14.01.2017
Ένα κατάλληλα επιλεγμένο τρόφιμο μπορεί να συνεισφέρει αρκετά στη διατροφική μας επάρκεια. Δύο ή περισσότερα μαζί και μάλιστα με εξακριβωμένη συνεργική δράση σίγουρα μας προσφέρουν πολύ περισσότερα και ίσως είναι πολλαπλώς αποτελεσματικότερα στο αδυνάτισμα…

Αφού πρώτα διαβάσεις το πρώτο μέρος του άρθρου, «Λιποδιάλυση τώρα! Oι τροφές που καίνε λίπος!», συνέχισε να ενημερώνεσαι για τους συνδυασμούς τροφίμων που θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη λιποδιάλυση.

1. Νιφάδες βρόμης + αμύγδαλα

Αργή απελευθέρωση ενέργειας, παρατεταμένος κορεσμός πείνας.

Οι ωμές νιφάδες βρόμης είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες βραδείας απελευθέρωσης και φυτικές ίνες, αλλά όταν τις βράζουμε για να τις κάνουμε χυλό ή τις μουλιάζουμε, τότε ο γλυκαιμικός τους δείκτης αυξάνεται. Συνδυάζοντας όμως τις νιφάδες βρόμης με άψητα και ανάλατα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες, επιβραδύνεται η απελευθέρωση των υδατανθράκων στο αίμα και έτσι σταματά η απότομη άνοδος του μεταγευματικού σακχάρου, άρα και η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης. Παράλληλα, ενισχύεται η συνολική θρεπτικότητα του γεύματος, προκαλείται μεγαλύτερη στομαχική πληρότητα και περιορίζεται η επιθυμία για περαιτέρω κατανάλωση τροφής.

2. Παντζάρια + σκορδαλιά

Βελτιωμένη κυκλοφορία αίματος, οξυγόνωση ιστών και παραγωγή ενέργειας.

Ορισμένα συστατικά των παντζαριών διεγείρουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου από τον οργανισμό, το οποίο με τη σειρά του χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ελαττώνει την αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη ροή αίματος προάγει την οξυγόνωση όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του λιπώδους ιστού, δημιουργώντας έτσι ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την καύση λίπους. Η σκορδαλιά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε ωμό σκόρδο, αυξάνει την απορρόφηση και την ευεργετική δράση των συστατικών αυτών και συγχρόνως δρα ως καθαριστικό των αρτηριών και ως φυσικό αντιβιοτικό, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Ρεβίθια + ταχίνι ολικής αλέσεως

Υψηλή διατροφική αξία, ισχυρή αδυνατιστική δράση.

Τα ρεβίθια διαθέτουν πολλές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες αλλά και λεκιθίνη, μια λιπαρή ουσία που ρευστοποιεί τα διατροφικά λίπη, αποτρέπει τη συσσώρευσή τους στο σώμα και καθιστά πιο εύκολη τη χρησιμοποίησή τους. Το ταχίνι ολικής αλέσεως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, λιγνάνες με αντιοξειδωτικές και αντιλιπιδαιμικές ιδιότητες, όπως η σησαμολίνη και η σησαμίνη, στερόλες, καθώς και σε πρωτεΐνες με όλα τα αμινοξέα που εκλείπουν από τα ρεβίθια. Με το συνδυασμό τους, π.χ. ως «χούμους», οι πρωτεΐνες τους αλληλοσυμπληρώνονται, αναβαθμίζονται ποιοτικά και γίνονται πιο πλήρεις, αυξάνοντας έτσι τη διατροφική αξία και τη θρεπτική ισχύ του γεύματος.

4. Σαρδέλες + λαδολέμονο

Προστασία θρεπτικών ουσιών, αποδοτικότερος μεταβολισμός, μείωση κοιλιακού λίπους.

Εκτός από την υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο (όταν τρώγονται με τα κόκαλα), βιταμίνη D και συνένζυμο Q-10, διατροφικά στοιχεία που βελτιώνουν συνολικά το μεταβολισμό και αντιμάχονται την αποθήκευση περιττού σωματικού λίπους, οι σαρδέλες αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, επιτείνουν την απώλεια θερμίδων και συμβάλλουν στη μείωση του επίμονου κοιλιακού λίπους. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ο χυμός λεμονιού αλλά και η ρίγανη, με την οποία πασπαλίζουμε συνήθως τις ψημένες σαρδέλες, περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, που αφενός προστατεύουν τα ω-3 και τα υπόλοιπα συστατικά της σαρδέλας από την οξείδωση, αφετέρου ενισχύουν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στον οργανισμό.

5. Τσάι πράσινο + χυμός λεμονιού

Ενδυνάμωση ρυθμού καύσεων, επαύξηση αντιοξειδωτικής δράσης.

Ο χυμός του φρέσκου λεμονιού αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία αποτρέπει την καταστροφή των κατεχινών κατά τη διάρκεια της πέψης και ενισχύει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Οι κατεχίνες, φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στο πράσινο τσάι, αυξάνουν την ταχύτητα του μεταβολισμού, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα λιποκύτταρα και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Παρόμοια αποτελέσματα με το χυμό λεμονιού στην προστασία των κατεχινών προσφέρουν επίσης όλοι οι χυμοί εσπεριδοειδών και τα φρέσκα φρούτα, ιδίως δε πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, βατόμουρα και μήλο πράσινο.

6. Φασόλια + αβγό

Πολλαπλά θρεπτικά και μεταβολικά οφέλη, υψηλότερη δαπάνη θερμίδων.

Τα φασόλια είναι ιδιαιτέρως καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών πλούσιων σε γλουταμίνη. Η γλουταμίνη προστατεύει τα εντερικά τοιχώματα από τις αρνητικές επιδράσεις του στρες που προκαλείται από έντονο άγχος, ασθένειες ή παρατεταμένη δίαιτα. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ελαττώνουν την ποσότητα αμύλου που μετατρέπεται σε σωματικό λίπος και διευκολύνουν την αποβολή θερμίδων. Από την άλλη μεριά, το αβγό περιέχει δεκάδες απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, όπως π.χ. πρωτεΐνες στο ασπράδι, ω-3 λιπαρά, βιταμίνες Α, Β, D, Ε και λεκιθίνη στον κρόκο. Συνδυάζοντας φασόλια με αβγό δημιουργούμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, χαμηλώνουμε το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος, δεν προκαλούμε υπερπαραγωγή ινσουλίνης, παρατείνουμε περαιτέρω το αίσθημα κορεσμού και βοηθάμε το σώμα μας να κάψει πολλές θερμίδες.

7. Χοιρινό + βερίκοκα ξερά

Αύξηση μεταγευματικής θερμογένεσης, μεγαλύτερη αποβολή θερμίδων.

Το χοιρινό κρέας διαθέτει πολλές πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για το μεταβολισμό των θρεπτικών στοιχείων και την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, όσο άπαχο κι αν είναι το κομμάτι του χοιρινού που καταναλώνουμε, όπως π.χ. το ψαρονέφρι, πάντα περιέχει μια υπολογίσιμη ποσότητα λίπους. Οι φυτικές ίνες των ξερών βερίκοκων, όπως επίσης κι άλλων ξερών φρούτων, π.χ. των δαμάσκηνων, έχουν υπακτικές ιδιότητες και δρουν ως φυσικοί δεσμευτές του ζωικού λίπους, παγιδεύοντας μια ποσότητά του. Συνεπακόλουθα, το δεσμευμένο από τις φυτικές ίνες λίπος δεν απορροφάται από τον οργανισμό, αλλά αποβάλλεται μαζί τους διά της φυσιολογικής οδού και κατ’ επέκταση αποβάλλονται και οι θερμίδες που κανονικά θα απέδιδε στο σώμα μας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 145
Update: Ιανουάριος 2017.