Εσύ πώς συνδυάζεις τις τροφές;

16.11.2015
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο «ένοχος» για τους πόνους δεν είναι κάποια μεμονωμένη τροφή αλλά ο συνδυασμός διαφορετικών τροφών.

Μπορεί μια τροφή να μην δημιουργεί προβλήματα όταν καταναλώνεται μόνη της, αλλά σε συνδυασμό με κάποια άλλη ή άλλες να δημιουργούν χημικές ενώσεις, που προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στον οργανισμό…

Αφού συμβουλευτείς το άρθρο μας «Τροφές που… πονάνε» δώσε προσοχή και στους συνδυασμούς.

Αβγό

Δεν συνδυάζεται με καμία άλλη τροφή παρά μόνο με λαχανικά ή μικρή ποσότητα ψωμιού. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό ή μισοψημένο.

Αλκοολούχα ποτά

Δεν συνδυάζονται με αλλαντικά, τυριά, ξηρούς καρπούς, αλμυρά σνακ, γλυκά και αναψυκτικά.

Γάλα

Είναι προτιμότερο να πίνεται σκέτο ή να συνδυάζεται με δημητριακά ώστε να καθυστερεί η απορρόφησή του. Δεν συνδυάζεται με αβγό, τυρί και γενικά πρωτεϊνούχες τροφές.

Γιαούρτι

Είναι προτιμότερο να τρώγεται μόνο του ή με λίγο μέλι. Πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός με ξηρούς καρπούς και όσπρια. Μόνο περιστασιακά, μπορεί να συνδυαστεί με μικρές ποσότητες δημητριακών ή φρούτων (εκτός από καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι και μανταρίνια) και επίσης να αλειφθεί σε ψωμί, αντικαθιστώντας το βούτυρο.

Ελαιόλαδο

Μικρές ποσότητες ωμού ελαιολάδου ταιριάζουν σε όλα τα φαγητά, εκτός από όσα έχουν ήδη πολλά λιπαρά. Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να τηγανίζεται και δεν πρέπει να τρώγεται σε μεγάλες ποσότητες.

Ελιές

Πρέπει να είναι ανάλατες και χωρίς ξύδι. Συνδυάζονται με όλες τις φυτικές τροφές εκτός από τα φρούτα.

Ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και συναφή

Συνδυάζονται μόνο με λαχανικά, σάλτσες λαχανικών, ελιές, ελάχιστο τυρί και πολύ σπάνια με λίγους ξηρούς καρπούς.

Κρέατα και κρεατοπαρασκευάσματα

Συνδυάζονται μόνο με λαχανικά ή χόρτα και κατ’ εξαίρεση με αποξηραμένα φρούτα ή πολύ μικρές ποσότητες υδατανθράκων υψηλών σε φυτικές ίνες. Δεν συνδυάζονται με άλλες ζωικές τροφές, ειδικά με τυριά ή αβγά.

Λαχανικά

Συνδυάζονται με τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, εκτός από τα φρούτα. Οι βολβοί πρέπει να τρώγονται μόνοι τους με λίγο ελαιόλαδο, ενώ η κατανάλωση ωμής ντομάτας είναι προτιμότερο να ακολουθεί τον κανόνα των φρούτων (μόνη ή με ξηρούς καρπούς).

Μέλι

Είναι το προτιμότερο υποκατάστατο της ζάχαρης σε ροφήματα και γλυκά και επίσης ιδανικό για μαρινάρισμα κρεάτων. Συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή ψωμί.

Ξηροί καρποί

Τρώγονται μόνοι τους (ένα είδος τη φορά) ή συνδυάζονται με φρούτα ή λαχανικά. Σε μικρές ποσότητες μπορούν να συνδυαστούν με όσπρια και δημητριακά.

Όσπρια

Συνδυάζονται με ελαιόλαδο, όλα τα λαχανικά και επίσης με λευκά τυριά ή ελιές. Καλό είναι να αποφεύγονται συνδυασμοί με σάλτσες, ψωμί, παστά, αλλαντικά ή καπνιστά. Όταν συνδυάζονται με ρύζι, πατάτες ή μακαρόνια, η συνολική τους ποσότητα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Τυριά

Συνδυάζονται κυρίως με λαχανικά. Καλό είναι να μην συνδυάζονται διαφορετικά τυριά μεταξύ τους και επίσης να αποφεύγονται συνδυασμοί με φρούτα, ξηρούς καρπούς, αβγά, κρέας, αλλαντικά, ψάρι και ορισμένα χόρτα, όπως το σπανάκι. Σε μικρές ποσότητες, μπορούν να συνδυαστούν με δημητριακά, όσπρια ή ψωμί.

Φρούτα

Γενικά δεν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα, παρά μόνο με ένα είδος ξηρών καρπών τη φορά ή λίγο παραδοσιακό γιαούρτι. Επίσης δεν πρέπει να τρώγονται την ίδια ώρα διαφορετικά είδη φρούτων. Καλύτερο είναι κάθε φρούτο να τρώγεται μόνο του, κατά προτίμηση σε ενδιάμεσα των γευμάτων.

Χυμοί

Πρέπει να πίνονται πάντα μόνοι τους, αραιωμένοι με νερό. Δεν είναι καλό να αναμειγνύονται χυμοί από διαφορετικά φρούτα.

Ψάρια

Δεν συνδυάζονται με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, ειδικά με θαλασσινά. Θα πρέπει να αποφεύγεται το τηγάνισμά τους και επίσης οι συνδυασμοί με κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, κ.λπ.), πατάτες και τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά συστατικά (π.χ. τζατζίκι ή τυροσαλάτα).

Ψωμί

Δεν συνδυάζεται με πατάτες, παντζάρια, όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Συνδυάζεται άριστα με τα λαχανικά. Μπορεί να συνδυαστεί με ελιές, τυρί, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, μέλι ή αβγά.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 73

Update: Νοέμβριος 2015.