Μυστικά για λιγότερα κιλά

06.01.2016
Νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα για τις τροφές; Κι όμως κάποια σίγουρα δεν τα ξέρεις! Ενημερώσου και εντυπωσίασε με τις γνώσεις σου.
  • ΤΑ ΑΒΓΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ μπορούν να βοηθήσουν να χάσεις περισσότερο βάρος και περισσότερο λίπος!
  • 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΑΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ επιταχύνει το μεταβολισμό έως 15% για περίπου 2 ώρες.
  • ΌΛΑ ΤΑ ΤΥΡΙΑ που γίνονται από πλήρες σε λιπαρά γάλα έχουν σε μικρή ποσότητα πολλές θερμίδες και πολύ αλάτι, που μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση σε ευαίσθητα άτομα.
  • H ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΛΑΤΙΟΥ κατά το ήμισυ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους έως και 1,5 κιλό περιττών υγρών.
  • ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΡΥΖΙ, ΣΟΥΠΕΣ, ΒΡΑΣΤΑ με κρέας και σαλάτες γίνονται πιο θρεπτικά και περισσότερο χορταστικά αν τους προσθέσεις λίγα βρασμένα όσπρια, όποια σου αρέσουν περισσότερο.
  • ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ με βάση την ντομάτα έχουν λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τις άσπρες σάλτσες που βασίζονται στην κρέμα γάλακτος.
  • ΣΝΑΚ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ και ωφέλιμα λιπαρά, όπως π.χ. οι ξηροί καρποί, προκαλούν καλύτερο κορεσμό της πείνας συγκριτικά με σνακ ίδιων θερμίδων αλλά πιο πλούσια σε υδατάνθρακες.
  • ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ έχουν υψηλότερο σκορ ORAC, ένα δείκτη μέτρησης της αντιοξειδωτικής ισχύος των τροφίμων, συγκριτικά με τις ντομάτες, τα φασολάκια και τα καρότα.

Το ήξερες…

…το σπανάκι μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος και να βελτιώσει την κυκλοφορία του.

….η ρόκα είναι εξαιρετική πηγή φυτοθρεπτικών ουσιών, με τονωτικές, διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις και –ενδεχομένως– αφροδισιακές ιδιότητες.

…η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως πλούσιων σε φυτικές ίνες τρεις φορές ημερησίως ελαττώνει μέχρι και κατά 20% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

…η συστηματική κατανάλωση καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη.

…το κακάο είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών, ισχυρών αντιοξειδωτικών που προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση.

…τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την πρόωρη γήρανση.

…η μπανάνα είναι πλούσια πηγή καλίου, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην απομάκρυνση από το σώμα του υπερβολικού νατρίου.

…όσοι πίνουν κόκκινο κρασί αντιμετωπίζουν έως και 48% πιο μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους πίνουν βαριά αλκοολούχα ποτά.

…ένα μικρό κομμάτι τυρί ύστερα από κάθε κύριο γεύμα συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας και στην αναδόμηση της αδαμαντίνης των δοντιών.

…η μαύρη σοκολάτα, με την προϋπόθεση ότι την καταναλώνουμε με μέτρο, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 141

Update: Ιανουάριος 2016.