Στο κρύο τρώμε κάστανα! Ποια άλλα τρόφιμα είναι της εποχής;

02.01.2017
Θρεπτικό τρόφιμο για ενηλίκους και παιδιά, ιδίως δε ως σνακ για όσους κουράζονται σωματικά ή/και έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Ενεργειακή αξία: Ψημένα αποδίδουν κατά μέσο όρο 370 θερμίδες ανά 100g. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β, ενώ προσφέρουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.

Επιλογή: Προτίμησε φρέσκα κάστανα ελληνικής παραγωγής που είναι βαριά για το μέγεθός τους, σφιχτά, χωρίς τρύπες και στίγματα, με λείο και γυαλιστερό φλοιό. Όσα έχουν τυποποιηθεί, πρέπει να είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος ή σε κονσέρβα και να αναγράφουν στη διατροφική τους ετικέτα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Τεστ φρεσκότητας ωμών: Επιλέγεις 2-3 κάστανα, τα ανοίγεις και ελέγχεις αν η ψίχα τους είναι βαριά, σκληρή και ανοιχτόχρωμη.

Διατήρηση: Ωμά με το φλοιό τους διατηρούνται μέχρι 1 εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ στο ψυγείο για 3-4 βδομάδες κλεισμένα σε πλαστική σακούλα τροφίμων, την οποία τρυπάς ελαφρώς για να παίρνουν αέρα. Στην κατάψυξη διατηρούνται 2-3 μήνες. Αν ζεματιστούν και καθαριστούν, πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3-4 μέρες ή να αποθηκευτούν στην κατάψυξη.

Κατανάλωση: Βραστά ή ψητά – πάντα μαγειρεμένα, ποτέ ωμά! Γίνονται πουρές και κροκέτες, γλυκό κουταλιού, μαρόν γλασέ, κρέμα κάστανου, κομπόστα ή μαρμελάδα. Τα βουτάς σε σοκολάτα λιωμένη, τα καραμελώνεις, τα προσθέτεις σε γλυκά όπως κέικ αλλά και σε παγωτά. Ταιριάζουν γευστικά σε σαλάτες με φυλλώδη λαχανικά, ριζότο, κρέας χοιρινό και φυσικά στη γέμιση γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Αν τα αλέσεις καλά, τα χρησιμοποιείς ως μέρος της γέμισης σε πιπεριές, πίτες με φύλλο ή ομελέτες και επίσης σε σούπες, ζυμαρικά, πιλάφια και μαγειρεμένα λαχανικά.

ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ:

Γλυκοπατάτες και πατάτες κοινές, δυόσμοι, ελαιόλαδο και ελιές νέας εσοδείας, καυκαλήθρες, λαχανίδες, μαϊντανοί, ράπες, σκόρδα, σταμναγκάθια, τσουκνίδες κ.ά. Επίσης ώριμα τυριά, όπως ανθότυρα (ξερά), γραβιέρες, κασέρια και κεφαλοτύρια, καθώς και φρέσκα κατσικίσια τυριά. Κι ακόμη αιγοπρόβατα, πολλά είδη βραστόψαρων, γαλοπούλες, κουνέλια, λουκάνικα παραδοσιακά, χοιρινά κ.ά.

Λαχανικά και χόρτα: Αντίδια, βρούβες, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, λαχανάκια, μαϊντανοί, μανιτάρια, μαραθόριζες, μαρούλια, μπρόκολα, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, σαλάτες, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκια κ.ά.

Φρούτα: Αβοκάντο, ακτινίδια, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, κυδώνια, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια κ.ά.

Ψάρια και θαλασσινά: Αθερίνες, βακαλάοι, γαλέοι, γαρίδες, γαύροι, γλώσσες, καλαμάρια, καραβίδες, κουτσομούρες, λαβράκια, λυθρίνια, μαρίδες, μπαρμπούνια, πέρκες, ροφοί, σαρδέλες, σαφρίδια, σουπιές, στρείδια, συναγρίδες, χταπόδια κ.ά.

* Η εποχικότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τις τοπικές συνθήκες.


AΠΟΛΑΥΣΕ: Κάστανα βραστά

Χαράζεις με κοφτερό μαχαιράκι δύο μικρούς σταυρούς στα πλάγια κάθε κάστανου. Ρίχνεις τα κάστανα μέσα σε νερό που βράζει και τα αφήνεις για περίπου 20 λεπτά. Πριν αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, δοκιμάζεις ένα κάστανο για να διαπιστώσεις εάν έχει βράσει καλά.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146
Update: Ιανουάριος 2017.