Τι να διαλέξω: Λάχανο ή μπρόκολο;

12.01.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

ΑΣΠΡΟ ΛΑΧΑΝΟ (κοινό ή κραμβολάχανο)

  • Εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.
  • Καλή πηγή ιχνοστοιχείων, φυτοθρεπτικών και φυτικών ινών.
  • Επιταχύνει το μεταβολισμό των οιστρογόνων, ίσως συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
  • Περιορίζει την ανάπτυξη πολυπόδων στο έντερο.
  • Βοηθάει στην επούλωση των εσωτερικών ελκών.
  • Εμφανίζει βακτηριοκτόνο και μικροβιοκτόνο δράση.
  • Συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης.

Σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να:

  • Δημιουργήσει συσσώρευση αερίων στο στομάχι και στο έντερο (μετεωρισμός).
  • Πυροδοτήσει κρίσεις ημικρανίας.
  • Μειώσει την απορρόφηση ιωδίου των άλλων τροφίμων που συνοδεύει (π.χ. ψάρι).

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

  • Εξαιρετική πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
  • Πλούσιο σε διάφορα φυτοθρεπτικά (καροτένια, σουλφοραφάνη, καρμπινόλη, άλατα γλυκοζινόλης κ.ά.) με ποικίλη θετική δράση.
  • Η συστηματική του κατανάλωση συσχετίζεται με ελαττωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού, πνευμόνων, παχέος εντέρου και στομάχου.
  • Προστατεύει από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, βοηθάει στην ταχύτερη εκρίζωση του.
  • Ενισχύει την αποτοξίνωση του ήπατος, διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου.
  • Συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
  • Συνεισφέρει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και καταρράκτη.

Σημείο προσοχής: Άσπρο λάχανο, μπρόκολο και γενικά όλα τα σταυρανθή λαχανικά (κατσαρό λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι κ.ά.), περιέχουν ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) ή/και τη δραστικότητα των θυρεοειδικών φαρμάκων. Άτομα σε φαρμακευτική θεραπεία, θα πρέπει να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους ως προς την κατανάλωσή τους.

Άσπρο λάχανο Μπρόκολο
Θερμίδες (kcal) 23 33
Πρωτεΐνες (g) 1,3 2,8
Υδατάνθρακες (g) 4,0 4,8
Λιπαρά (g) 0,2 0,3
Φυτικές ίνες (g) 3,4 4,0
Μονάδες ORAC 298 1335
Ανά 100 γραμμάρια νωπού (ωμού) τροφίμου.

Προτιμάμε: Μπρόκολο

Γιατί: περιέχει ένα πολύτιμο «κοκτέιλ» φυτοθρεπτικών και άλλων χρήσιμων ουσιών με αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και προστατευτικές ιδιότητες έναντι πολλών ασθενειών.

Τρόπος κατανάλωσης: Το μπρόκολο μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό είτε, προτιμότερο, ελαφρώς βρασμένο στον ατμό διότι έτσι απενεργοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το θυρεοειδή.

Επιπλέον, το ήπιο μαγείρεμα για λίγο χρόνο μαλακώνει τις φυτικές ίνες του, το κάνει πιο εύπεπτο και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφηση των φυτοθρεπτικών του συστατικών, η οποία ενισχύεται εάν συνδυάσουμε με ωμό ελαιόλαδο, χυμό φρέσκου λεμονιού και λιωμένο σκόρδο.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 125

Update: Ιανουάριος 2016.