Τι να διαλέξω: Αβοκάντο ή μπανάνα;

19.01.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, υψηλή σε λιπαρά και θερμίδες.
  • Καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, βιταμίνης Α, Β6, φολικού οξέος, καλίου και γλουταθειόνης.
  • Περιέχει βιταμίνη C και φυτικές στερόλες.
  • Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης.
  • Συνεισφέρει στην προστασία του δέρματος.
  • Δραστηριοποιεί τις εντερικές λειτουργίες.
  • Ανακουφίζει από συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

ΜΠΑΝΑΝΑ

  • Καλή πηγή σακχάρων και φυτικών ινών, βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εντέρου.
  • Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών και στον έλεγχο της υπέρτασης.
  • Περιέχει βιταμίνη Α, Β6 και C, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο.
  • Μειώνει την επιθυμία για γλυκίσματα.
  • Χωνεύεται και αφομοιώνεται εύκολα, δίνει άμεσα ενέργεια, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης.
  • Δρα αγχολυτικά και τονωτικά, ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση.

Αβοκάντο και μπανάνα αποτελούν δύο τρόφιμα «γεμάτα» από απαραίτητα διατροφικά στοιχεία. Εντούτοις, η θρεπτική τους σύσταση διαφέρει σημαντικά, το μεν αβοκάντο είναι πλούσιο σε θερμίδες από λιπαρά και σχετικά χαμηλό σε υδατάνθρακες, η δε μπανάνα πλούσια σε υδατάνθρακες και σχεδόν χωρίς καθόλου λιπαρά.

Επιπλέον, διαφέρει τόσο η γεύση τους όσο και ο τρόπος κατανάλωσής τους, το αβοκάντο έχει χαρακτηριστική λιπαρή/βουτυρώδη γεύση και τρώγεται συνήθως μέσα σε σαλάτες λαχανικών ή ως σάλτσα, ενώ η μπανάνα έχει ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και μπορεί να καταναλωθεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα.

Πριν λοιπόν επιλέξουμε ανάμεσά τους, πρέπει να συνεκτιμήσουμε ποια μακροθρεπτικά συστατικά έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη (λιπαρά ή υδατάνθρακες), τι επιθυμούμε γευστικά πιο πολύ (λιπαρό ή γλυκό) αλλά και τι χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή (ενέργεια, τόνωση ή κάτι άλλο).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ*
Διατροφικά στοιχεία ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΜΠΑΝΑΝΑ
Ανά 100g ½ τεμ. (145g) Ανά 100g 1 μέτρια (135g) 1 μεγάλη (170g)
Θερμίδες 175 254 102 138 174
Πρωτεΐνες (g) 2,0 2,9 1,1 1,4 1,8

Ολικά λιπαρά (g)

- Κορεσμένα (g)

15,3

2,4

22,2

3,5

0,5

0,2

0,7

0,3

0,9

0,4

Υδατάνθρακες (g) 7,4 10,7 23,4 31,6 39,8
Φυτικές ίνες (g) 3,4 4,9 2,4 3,2 4,1
*Οι αναφερόμενες τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν, την ποικιλία και την προέλευσή του.


Ποιο από τα δύο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπανάνα!

Είναι εξαιρετική επιλογή ύστερα από κοπιώδη σωματική δραστηριότητα ή γυμναστική, ως τονωτικό σνακ όταν αισθανόμαστε πεσμένοι σωματικά ή πνευματικά ή όταν επιθυμούμε κάτι γλυκό και κρεμώδες, με ανακουφιστική και αγχολυτική επίδραση (comfort food).

Ενδείκνυται επίσης σε καταστάσεις που απαιτούν αυξημένη πρόσληψη καλίου, π.χ. έντονη εφίδρωση, συχνές κράμπες, υπέρταση, σε άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, καθώς και στις δίαιτες αδυνατίσματος.

Επιπλέον πλεονέκτημα της μπανάνας είναι ότι μεταφέρεται και καταναλώνεται εύκολα οπουδήποτε – απλώς ξεφλουδίζουμε και απολαμβάνουμε!


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 154

Update: Ιανουάριος 2016.