Άλλαξε τώρα το μεταβολισμό σου!

21.01.2016
Ναι, μπορείς να βελτιώσεις τις καύσεις σου και να εντείνεις την απώλεια λίπους χωρίς κόπο αλλά με τρόπο! Δες τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες διατροφικές ανακαλύψεις και ξεκίνα σήμερα κιόλας να τις εφαρμόζεις.

Ιδού τα παλαιότερα και νεότερα ευρήματα ερευνών με τη γλώσσα των αριθμών.

Κατανομή τροφής: Η κατανομή της συνολικής ημερήσιας τροφής σε 5 ή περισσότερα γεύματα αντί για 2-3 μεγαλύτερα αναγκάζει τον οργανισμό να κάψει έως και 15% περισσότερες θερμίδες.

Πρωινό γεύμα: Το τυπικό πρωινό γεύμα (2 μέρη υδατάνθρακες, 1 πρωτεΐνες, 1 λιπαρά) αυξάνει την ταχύτητα του μεταβολισμού κατά μέσο όρο 15%.

Σύνθεση γευμάτων: Τα πλούσια σε πρωτεΐνες και ωμά λαχανικά γεύματα αυξάνουν το ενεργειακό κόστος της πέψης κατά 15-30%, ενώ τα γεύματα με αμυλούχους υδατάνθρακες, πλούσιους σε φυτικές ίνες, κατά 8-15%.

Μορφή κατανάλωσης τροφίμων: Τα ίδια ακριβώς τρόφιμα προκαλούν 10-35% μεγαλύτερη δαπάνη θερμίδων όταν καταναλώνονται ωμά, σκληρά και σε πιο στερεά μορφή, παρά όταν καταναλώνονται πολύ μαγειρεμένα ή σε μορφή ημίρρευστη, πολτοποιημένη ή υγρή. Αν π.χ. αντί για το χυμό κάποιου φρούτου καταναλώσεις αυτούσιο το ίδιο το φρούτο, θα κάψεις έως 10% περισσότερες θερμίδες.

Επιταχυντές των καύσεων: Τα πικάντικα, καυτερά φαγητά επιταχύνουν το μεταβολισμό μέχρι και 25% για τις επόμενες 1-3 ώρες. Μισή κουταλιά κόκκινη καυτερή πιπεριά (τσίλι) ή 1 κουταλάκι σάλτσα ταμπάσκο αυξάνει το μεταβολισμό έως και 15%, το ίδιο και 1 κουταλιά καυτερή μουστάρδα. Ένα φλιτζάνι βρασμένα φασόλια που τρώγονται παγωμένα κατευθείαν από το ψυγείο αυξάνουν τις καύσεις 15-25%. Το έλαιο καρύδας αυξάνει την ταχύτητα του μεταβολισμού έως και 12%.

Υγροί διεγέρτες του μεταβολισμού: Ένα φλιτζάνι τσάι τύπου oolong αυξάνει το βασικό μεταβολισμό από 6-10% για περίπου 1 ώρα, ενώ το πράσινο τσάι κατά 3-4%. Ένα φλιτζάνι σκέτος καφές φίλτρου (περίπου 115mg καφεΐνης) επιταχύνει τις καύσεις κατά 4-6%. Δέκα-δώδεκα ποτήρια παγωμένο νερό ημερησίως αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό μέχρι και κατά 3% συνολικά και βοηθούν στην επιπλέον καύση 50-100 θερμίδων το 24ωρο.

Γυμναστική: Σαράντα πέντε λεπτά αεροβικής άσκησης αυξάνουν τις καύσεις έως και 37% για μέχρι και 14 ώρες. Το βάδισμα σε ανηφόρα καίει μέχρι 67% περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το βάδισμα σε ίσιο έδαφος. Τριάντα λεπτά έντονης προπόνησης με βάρη αυξάνει τη δαπάνη θερμίδων κατά τη διάρκεια του ύπνου κατά μέσο όρο 8%.

Μυϊκή μάζα: Η απόκτηση 1 κιλού μυϊκής μάζας αυξάνει κατά 150-200 θερμίδες το βασικό μεταβολισμό, δηλαδή τις θερμίδες που καίγονται όλο το 24ωρο σε κατάσταση πλήρους ηρεμίας.

Θερμοκρασία: Με κάθε μείωση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος κατά 10°C ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται κατά 3-5%, ενώ με αντίστοιχη αύξηση της θερμοκρασίας ελαττώνεται κατά 2-3%. Όταν το σώμα εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, π.χ. κρύο περιβάλλον, δαπανά 3-15% περισσότερη ενέργεια, προκειμένου να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή.

Προσοχή στις δίαιτες: Για κάθε 5 κιλά απώλεια βάρους οι καύσεις μειώνονται μέχρι και 100 θερμίδες ημερησίως. Απώλεια σωματικού βάρους κατά 10% μπορεί να μειώσει την ταχύτητα του μεταβολισμού από 23-37%.

Συμπερασματικά: Η κατάλληλη διατροφή, η συστηματική γυμναστική και ο σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής μπορούν να εξισορροπήσουν οποιαδήποτε πτώση της ταχύτητας του μεταβολισμού, π.χ. λόγω ηλικίας ή υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Επομένως, εκφράσεις του τύπου «φταίει ο μεταβολισμός μου που δεν χάνω κιλά, είναι αργός και δεν κάνει πολλές καύσεις» αποτελούν απλώς μια καλή δικαιολογία.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμοία, τεύχος 153

Update: Ιανουάριος 2016.


ΘΕΛΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;

Διάβασε όλα τα μυστικά για να απογειώσεις το μεταβολισμό σου στα άρθρα:

Απογείωσε το μεταβολισμό σου! (Α' μέρος)
Απογείωσε το μεταβολισμό σου! (Β' μέρος)