Έξτρα κιλά; Mπορείς να τα ρίξεις!

23.02.2016
Λίγα παραπάνω κιλά μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία και στην ομορφιά μας, αλλά εάν δεν προσέξουμε, το «λίγο» μπορεί να γίνει «πολύ» και τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα. Άλλωστε, η έκφραση «τα πάχη μου τα κάλλη μου…» υπονοεί τα φροντισμένα κάλλη κι όχι τα αφημένα στην τύχη τους…

Αποδοχή ναι, αδράνεια όχι

Σύναψε ειρήνη με το σώμα σου και δώσε τέλος στον πόλεμο με τα κιλά και τους πόντους. Σταμάτησε να ρισκάρεις την υγεία σου με εξαντλητικές δίαιτες, μην ταλαιπωρείς το σώμα σου με υπερβολές και καταναγκασμούς και μην κάνεις το αδυνάτισμα αυτοσκοπό ή αποκλειστική ενασχόληση. Βρες τις δικές σου ψυχολογικές ισορροπίες και αποδέξου το σώμα σου όπως είναι τώρα. Αποδοχή όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη και αδράνεια, αλλά ρεαλιστική επίγνωση της κατάστασης και αναζήτηση ορθών τρόπων για τη βελτίωσή της. Χωρίς βέβαια να σε πιάνει ιδιαίτερο άγχος και χωρίς το φορτίο της αλλαγής να γίνει τελικά βαρύτερο από το φορτίο των κιλών που κουβαλάς…

Νιώσε περισσότερο επιθυμητή

Σταμάτησε να συγκρίνεις το σώμα σου με πρότυπα «ομορφιάς» έξω από τα δικά σου μέτρα και σταθμά. Κατανόησε εγκαίρως ότι τα λίγα παραπάνω κιλά δεν σε στερούν από το δικαίωμα να έχεις μια ομαλή ερωτική ζωή και να απολαμβάνεις πραγματικά κάθε έκφρασή της. Οι χαρές του έρωτα δεν είναι προνόμιο των αψεγάδιαστων κορμιών - το αντίθετο μάλιστα. Σταμάτησε να κριτικάρεις το σώμα σου και να νιώθεις «ντροπή» για τα κιλά σου - σε όποιον αρέσεις! Δες τη ζωή αισιόδοξα, μην αισθάνεσαι μειονεκτικά για τις πλούσιες καμπύλες σου και μην κάνεις τη ζωή σου μία αντιπαράθεση σωματικών συσχετισμών, θεωρώντας ότι το μικρότερο μέγεθος είναι και καλύτερο.

Μην αφήνεις την υγεία σου στην τύχη

«Απόκτησε» τον προσωπικό σου ιατρό και εμπιστεύσου τον. Αυτός, με βάση το ιατρικό σου ιστορικό, θα σε κατευθύνει για το ποιες περιοδικές προληπτικές εξετάσεις χρειάζεσαι και θα σε συμβουλεύει για το πώς θα αντιμετωπίσεις έγκαιρα και σωστά τυχόν προβλήματα.

Διάκοψε το κάπνισμα

Ο συνδυασμός καπνίσματος και περιττών κιλών, έχει συνεργατικά αρνητικά αποτελέσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εκδήλωση διαφόρων ασθενειών. Η μείωση απλώς του αριθμού των τσιγάρων δεν ελαττώνει ιδιαιτέρως τον κίνδυνο, ενώ η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει άμεση και σαφή καλυτέρευση της υγείας μέσα στον επόμενο χρόνο, εφόσον το σωματικό βάρος δεν αυξηθεί.

Κάνε στροφή προς την υγιεινή διατροφή

  • Να τρως «ελληνικά». Ακολούθησε, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Να τρως δηλαδή περισσότερα λαχανικά, χόρτα, φρούτα, αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο και λιγότερο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Περιόρισε τις επιβλαβείς τροφές. Μην πίνεις συχνά αναψυκτικά και να μην τρως πολλή ζάχαρη, γλυκά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες που στερούνται φυτικών ινών και σακχαρώδη ή πολύ αλατισμένα σνακ. Περιόρισε επίσης την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών (βιομηχανοποιημένα σνακ με υδρογονωμένα φυτικά έλαια, λίπη κρέατος, παχιά γαλακτομικά, βούτυρο, μαγιονέζα, γλυκά που περιέχουν βούτυρο και κρέμα γάλακτος, κ.λπ.).
  • Μην πίνεις αλκοόλ. Παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, είναι προτιμότερο να το αποφεύγεις, διότι σε επιβαρύνει με θερμίδες που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους σου.
  • Κάνε περισσότερα γεύματα. Να τρως τουλάχιστον τρία κανονικά γεύματα ημερησίως και μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό. Εάν μπορείς, αύξησε τη συχνότητα των γευμάτων σου, μοιράζοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνεις σε περισσότερα αλλά μικρότερα γεύματα.
  • Βασίσου στο σπιτικό φαγητό. Τα σπιτικά φαγητά με ποιοτικά υλικά που προετοιμάζεις και μαγειρεύεις μόνη σου, πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής σου. Εστιατόρια, παραγγελίες έτοιμου φαγητού και προκατασκευασμένα γεύματα πρέπει να περιοριστούν δραστικά και μόνο όταν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Δραστηριοποιήσου σωματικά

Γυμνάσου με πρόγραμμα ημέρα παρά ημέρα για 45-60 λεπτά ή καθημερινά για τουλάχιστον 15 λεπτά. Επιπλέον, αύξησε τις υπόλοιπες σωματικές σου δραστηριότητες, αυτές που κάνεις στα πλαίσια των καθημερινών σου κινήσεων, της εργασίας, της διασκέδασης ή οποιασδήποτε άλλης απασχόλησής σου. Η μετακίνηση με τα πόδια κι όχι με αυτοκίνητο, οι πεζοπορικές βόλτες, το ζωηρό βάδισμα γενικότερα, το ανέβασμα από τις σκάλες κι όχι με το ασανσέρ, οι χειρωνακτικές εργασίες, τα χόμπι που απαιτούν σωματική δραστηριοποίηση, οι εκδρομές στη φύση, το καθάρισμα του σπιτιού, η κηπουρική και ο χορός είναι μερικές από τις «εναλλακτικές ασκήσεις» που μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρηθείς υγιής, να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να εκτονώσεις το καθημερινό σου στρες.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 69

Update: Φεβρουάριος 2016.