Τι να διαλέξω: Βούτυρο αγελαδινό ή ταχίνι;

23.02.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Το αγελαδινό βούτυρο είναι προϊόν ζωικής προέλευσης που παράγεται από το λίπος («κρέμα») του γάλακτος ύστερα από μηχανική κατεργασία του. Το κλασικό ταχίνι είναι προϊόν φυτικής προέλευσης που αποτελείται από 100% σουσάμι, το οποίο ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του και κατόπιν αλέθεται.

Θρεπτική σύσταση: Το αγελαδινό βούτυρο αποτελείται κατά μέσο όρο από 82% λιπαρά επί ξηρού, στην πλειονότητά τους κορεσμένα, 16% υγρασία και 2% μη λιπαρές ξηρές ύλες που υπάρχουν φυσικά στο λίπος του γάλακτος, όπως πρωτεΐνες και σάκχαρα, ή μπορεί να έχουν προστεθεί, π.χ. αλάτι. Το ταχίνι περιέχει περίπου 62% λιπαρά, κυρίως όμως πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, τα οποία θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά, ενώ, σε αντίθεση με το βούτυρο, διαθέτει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, αρκετές φυτικές ίνες, λίγους υδατάνθρακες, ελάχιστα σάκχαρα και δεν έχει καθόλου χοληστερίνη.

Άλλα διατροφικά στοιχεία: Το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και βιταμίνη D. Το ταχίνι είναι καλή πηγή των βιταμινών Ε, Β1 και Β6, ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, μαγνησίου, ψευδάργυρου και επίσης πολλών φυτοθρεπτικών (σησαμίνη, σησαμινόλη, σησαμολίνη κ.ά.), με αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, υποχοληστεριναιμικές, αντιυπερτασικές και γενικά προστατευτικές αλλά και αντιγηραντικές ιδιότητες.


Σύγκριση μέσης διατροφικής αξίας*
Διατροφικά στοιχεία Ανά 100g
Βούτυρο Ταχίνι
Θερμίδες 743 677
Πρωτεΐνες (g) 0,6 23,7

Υδατάνθρακες (g)

-Σάκχαρα (g)

0,6

0,1

11

0,1

Λιπαρά (g)

-Κορεσμένα (g)

82,0

54,0

62,1

10,5

Χοληστερίνη (mg) 215 0
Φυτικές ίνες (g) 0 10,6

Παραδοσιακό ανάλατο βούτυρο αγελάδας από 100% φρέσκια παστεριωμένη κρέμα γάλακτος, ταχίνι από 100% σπόρους σησαμιού.

** Οι διατροφικές πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.


Δες στην επόμενη σελίδα ποιο από τα δύο να επιλέξεις.

Ποιο από τα δύο;

ΤΑΧΙΝΙ!

Συγκριτικά με το βούτυρο το ταχίνι αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή, που ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις: είναι φυτικό προϊόν, διαθέτει περισσότερα αναγκαία διατροφικά στοιχεία, καλύτερη αναλογική σύσταση λιπαρών και αρκετές φυτικές ίνες, δεν περιέχει τρανς λιπαρά, ούτε πρόσθετα τροφίμων, είναι εύκολο στη χρήση, εύγευστο και ιδιαίτερα χορταστικό, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προτεινόμενη χρήση: Αντικατάστησε με ταχίνι το βούτυρο που επαλείφεις σε ψωμί, φρυγανιά ή άλλα αρτοσκευάσματα, προτιμότερο όμως ταχίνι ολικής αλέσεως, το οποίο είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, π.χ. σε κέικ, κουλουράκια, μπάρες δημητριακών, γιαουρτογλυκίσματα, φρουτοσαλάτες, σάλτσες για ζυμαρικά, πολτοποιημένα όσπρια, σαλάτες λαχανικών, σούπες, ακόμα και μέσα σε ροφήματα, π.χ. καφέ.

Κατανάλωση: Άτομα αλλεργικά στο σουσάμι δεν επιτρέπεται να τρώνε ταχίνι. Παχύσαρκα άτομα καθώς και ασθενείς με χρόνια μεταβολικά νοσήματα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις κατανάλωσης του γιατρού τους. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να το απολαμβάνουμε με μέτρο, π.χ. 1-2 κουταλάκια σχεδόν καθημερινά, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, διότι, παρότι υγιεινό, αποτελεί ενεργειακά πυκνό τρόφιμο με πολλές θερμίδες και λιπαρά σε μικρή ποσότητα – επομένως η υπερβολή κάθε άλλο παρά ωφελεί…


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 156

Update: Φεβρουάριος 2016.