Ποια φαγητά φέρνουν φούσκωμα;

26.02.2016
Μάθε ποια τρόφιμα χρειάζεται να αποφεύγεις ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να νιώσεις φούσκωμα!

Η αρνητική επίδραση κάποιων τροφίμων στην πέψη διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Διαφέρει όμως και στο ίδιο άτομο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και συνθήκες, π.χ. ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος, την ώρα λήψης, την ποσότητα κατανάλωσης, την ψυχική διάθεση.

Τρόφιμα που «ενοχοποιούνται» πιο συχνά είναι:

  • Βαριά φαγητά, όπως τηγανητά, πανέ, τσιγαριστά, λιπαρά, καυτερά, πικάντικα, με πολλές σάλτσες.
  • Καμένα λίπη και έλαια μαγειρέματος, ιδίως όσα έχουν επαναχρησιμοποιηθεί.
  • Πρόχειρα μικρογεύματα, ιδίως όταν καταναλώνονται ζεστά, π.χ. πίτσες, σουβλάκια, σφολιάτες, πίτες με γέμιση, σάντουιτς.
  • Πολύ λιπαρά τρόφιμα, όπως παχιά κρέατα, αλλαντικά, τυριά, σούπες με πολλά ζωικά συστατικά.
  • Τρόφιμα που διατηρούνται σε ξίδι (π.χ. τουρσιά) ή/και με υψηλή ποσότητα αλατιού, π.χ. παστά, καπνιστά, κονσέρβες, διατηρημένα σε άρμη.
  • Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και προϊόντα αυτών.
  • Πολύ όξινα φρούτα και φρουτοχυμοί, π.χ. πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, φρούτα που έχουν σπόρια που τρώγονται, π.χ. φράουλες, φρούτα που καταναλώνονται με τη φλούδα, π.χ. μήλο.
  • Κρεμμύδι, σκόρδο, σταυρανθή λαχανικά, όπως κουνουπίδι και μπρόκολο, σκληρά πράσινα λαχανικά, λαχανικά που τρώγονται με το φλοιό τους, π.χ. ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριές.
  • Γλυκά με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, π.χ. σοκολάτα, κέικ, γλυκά ταψιού.
  • Αεριούχα αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό.
  • Οινοπνευματώδη ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
  • Καφές (σε υπερβολική κατανάλωση) και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη ή/και πολλή ζάχαρη και λιπαρά (π.χ. σαντιγί).
  • Γάλα όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Δημητριακά, π.χ. από στάρι, κριθάρι, βρόμη, όταν υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη.
  • Αρτύματα και καρυκεύματα, όπως αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα καυτερή.

Συμβουλή

Εάν έχεις εντοπίσει ότι η δυσπεψία εντείνεται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, φαγητών ή ροφημάτων, τότε απόκλεισέ τα για κάποιο χρονικό διάστημα από τη διατροφή σου ή περιόρισέ τα όσο μπορείς, τόσο από πλευράς συχνότητας κατανάλωσης όσο και σε ποσότητα. Εναλλακτικά, ή όταν έπειτα από καιρό τα επαναφέρεις σιγά-σιγά στη διατροφή σου, κατανάλωσέ τα με τρόπους που τα καθιστούν καλύτερα ανεκτά από το γαστρεντερικό σύστημα, π.χ. καλό βράσιμο και πολτοποίηση λαχανικών, απομάκρυνση φλούδας από τα φρούτα, αραίωση φρουτοχυμών με αρκετό νερό, καλό μούλιασμα ξηρών καρπών, κατανάλωση καφέ μετά τα γεύματα και όχι με άδειο στομάχι.

Μήπως φταίει κάποιος συνδυασμός;

Αρκετές φορές ο «ένοχος» για την πρόκληση δυσπεψίας δεν είναι κάποιο μεμονωμένο τρόφιμο ή ο τρόπος μαγειρέματός του, αλλά ο συνδυασμός διαφορετικών τροφίμων στο ίδιο γεύμα. Συνηθέστερα αυτό συμβαίνει όταν καταναλώνονται μαζί τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή/και πολλές πρωτεΐνες, π.χ. κρέας με τυρί, κάτι που αυξάνει το χρόνο παραμονής τους στο στομάχι.

Συμβουλή: Απόφυγε την ταυτόχρονη κατανάλωση πολλών δύσπεπτων τροφίμων, καθώς και φαγητών που τα περιέχουν ως πρώτες ύλες, π.χ. μουσακάς, παστίτσιο, στιφάδο.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 156

Update: Φεβρουάριος 2016.