5 λάθη που... παχαίνουν

29.02.2016
Μάθε ποιοι άλλο παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά το βάρος σου, πέρα από την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων.

Η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από όσες χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος και η καθιστική ζωή που οδηγεί σε περιορισμό των καύσεων, είναι οι δύο κυριότεροι λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε.

Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα πέντε λόγοι που ευθύνονται για την αύξηση των κιλών μας:

  1. Κοιμόμαστε λιγότερες ώρες. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξη αλλά και την εναπόθεση λίπους.
  2. Χρησιμοποιούμε περισσότερο τεχνητό κλιματισμό, χειμώνα-καλοκαίρι. Το χειμώνα η ύπαρξη κλιματισμού μειώνει τις θερμίδες που καίμε για να προσαρμοστούμε στο κρύο, ενώ το καλοκαίρι μειώνει τη δυσφορία από τις εξωτερικές θερμοκρασίες κι αυτό μας κάνει να τρώμε ευκολότερα μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.
  3. Κάνουμε ακραίες δίαιτες. Οι ακραίες δίαιτες (π.χ. με υπερβολικά χαμηλές θερμίδες) έχουν αποτελέσματα γιο-γιο, δηλαδή αφού χάσουμε κάποια κιλά κυρίως από νερό και μυϊκό ιστό, κατόπιν επανακτούμε το χαμένο βάρος και ακόμα περισσότερο, με τη μορφή λίπους αυτή τη φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  4. Παίρνουμε περισσότερα φάρμακα. Πολλά φάρμακα περιέχουν δραστικές ουσίες, όπως π.χ. ορμόνες, που συσχετίζονται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους ή της όρεξης όπως π.χ. ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Άλλα πάλι, όπως τα αντιϊσταμινικά, έχουν χαλαρωτική δράση που περιορίζει τη διάθεσή μας για κίνηση.
  5. Ζούμε σε έντονα τοξικό περιβάλλον. Οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα, στο νερό και στις τροφές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ως αποτέλεσμα της έκθεσης στα τοξικά και της μεγαλύτερης πρόσληψής τους από τον οργανισμό, το σώμα μας δεν μπορεί να αποτοξινωθεί σωστά, μπλοκάρεται ο μεταβολισμός και διογκώνονται τα λιποκύτταρα.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 114

Update: Φεβρουάριος 2016.