Τι να διαλέξω: Ανθότυρο ή φέτα;

01.03.2016

ΑΝΘΟΤΥΡΟ

  • Παρασκευάζεται από μείγμα τυρογάλακτος και φρέσκου γάλακτος, πρόβειου και κατσικίσιου.
  • Το φρέσκο ανθότυρο είναι μαλακό, με συμπαγή δομή και ελαφριά γεύση. Καταναλώνεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί.
  • Το ξηρό ανθότυρο είναι στην ουσία μυζήθρα αποξηραμένη και ώριμη. Καταναλώνεται κυρίως τριμμένο.
  • Μέγιστη υγρασία ως 70%.
  • 14-20% λιπαρά (περίπου 65% επί ξηρού).
  • Μέτρια περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.
  • Πολύ ελαφρώς αλατισμένο, περιέχει ελάχιστο νάτριο (αλάτι).
  • Λιγότερο ασβέστιο.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.
  • Ωριμάζει μόνο λίγες εβδομάδες πριν την κατανάλωσή του.
  • Χαλάει εύκολα, πρέπει να τρώγεται σχεδόν αμέσως μετά την αγορά του.

ΦΕΤΑ

  • Λευκό τυρί με συμπαγή δομή, το πρώτο σε κατανάλωση στην Ελλάδα: 110 χιλιάδες τόνοι ετησίως!
  • Κατοχυρωμένο ως Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
  • Παράγεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος.
  • Γεύση ελαφρά όξινη.
  • Συντηρείται σε άλμη, περιέχει αρκετό αλάτι (1,8-2,75%).
  • Μέγιστη υγρασία ως 56%, λιπαρά 20-26% (περίπου 43% επί ξηρού).
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μέτρια ως υψηλή σε χοληστερίνη.
  • Σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
  • Πολύ φτωχή σε λακτόζη.
  • Πηγή προβιοτικών.
  • Τρώγεται μετά από ωρίμανση τουλάχιστον 2 μηνών.

Δες στην επόμενη σελίδα ποιο να επιλέξεις και γιατί.

Διαθρεπτική

Επισήμανση

ΑΝΘΟΤΥΡΟ (ανά 100 g) ΦΕΤΑ (ανά 100 g)
ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΥΠΟΠ.* ΗΠΕΙΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΥΠΟΠ.*
Θερμίδες 228 181 206 263 299 276
Πρωτεΐνες (g) 14,8 11,8 10,0 18 17,6 16,5
Υδατάνθρακες (g) 4,1 1,9 4,0 0,2 0,2 0,7

Λιπαρά (g)

-Κορεσμένα (g)

16,9

11,9

14,0

10,2

16,0

11,2

21,1

16,2

25,3

18,0

23,0

17,2

Χοληστερίνη (mg) 58 55 56 70 73 71
Ασβέστιο 238 202 200 471 421 410
Νάτριο 251 116 224 560 493 615

Ποιο από τα δύο;

Τόσο το ανθότυρο όσο και η φέτα είναι δύο λευκά τυριά απολύτως ελληνικά, που παρασκευάζονται εντελώς φυσικά. Επειδή περιέχουν σε «συμπυκνωμένη» μορφή όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος από το οποίο προέρχονται, αποτελούν πλήρη τρόφιμα, βασικά για μια ισορροπημένη διατροφή, πάντα υπό την προϋπόθεση της λελογισμένης ποσότητας.

Επομένως:

  • Το φρέσκο ανθότυρο είναι προτιμότερο για δίαιτα αδυνατίσματος ή διατήρησης βάρους και επίσης για διατροφή με ελεγχόμενες θερμίδες, χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
  • Η φέτα είναι προτιμότερη όταν επιδιώκουμε μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου ή έχουμε δυσανεξία στο γάλα. Δεν ενδείκνυται για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή χοληστερίνη ή ευαίσθητα στο αλάτι π.χ. με κατακρατήσεις υγρών, νεφρικά προβλήματα ή υψηλή πίεση.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 119

Update: Μάρτιος 2016.