Τι να προσέχεις όταν τρως θαλασσινά

13.05.2016
Παρότι οι αναμενόμενες θρεπτικές ωφέλειες της συνετής κατανάλωσης θαλασσινών υπερισχύουν των ενδεχόμενων κινδύνων, καλό είναι να μην παραβλέπεις τους κινδύνους αυτούς και να παίρνεις τα ανάλογα μέτρα προστασίας.

ΤΡΟΦΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οφείλονται κυρίως στην κατανάλωση επιμολυσμένων ή αλλοιωμένων ωμών θαλασσινών. Οστρακοειδή όπως τα μύδια και μαλακόστρακα όπως οι γαρίδες επιμολύνονται ευκολότερα από παθογόνους μικροοργανισμούς και γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά, αλλά καλά μαγειρεμένα.

Συμβουλή: Απόφυγε τα «άγρια» οστρακοειδή, προτίμησε από ελεγμένες και πιστοποιημένες «καλλιέργειες».

ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Εξαιτίας της ρύπανσης των θαλασσών, ορισμένα μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα. Τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, αλλά αθροίζονται μακροχρόνια, οπότε καθίστανται δυνητικώς επικίνδυνα.

Συμβουλή: Επίλεξε κατά προτεραιότητα θαλασσινά που αλιεύονται στη χώρα μας.

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Τα θαλασσινά ενοχοποιούνται συχνότερα από άλλα τρόφιμα για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη ευαισθησία, ανεξαρτήτως της καταναλισκόμενης ποσότητας.

Συμβουλή: Αν παρουσιάζεις αλλεργία σε κάποιο θαλασσινό, μην τρως τόσο αυτό όσο και τα άλλα που ανήκουν στο ίδιο είδος.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Αυτά καθ’ αυτά τα θαλασσινά, ακόμα και όσα περιέχουν σχετικά υψηλή χοληστερίνη, δεν αυξάνουν από μόνα τους τη χοληστερίνη του αίματος, διότι τα συνολικά λιπαρά τους είναι λίγα, εκ των οποίων ελάχιστα κορεσμένα.

Συμβουλή: Απόφυγε το τηγάνισμα, την προσθήκη λιπαρών σαλτσών και την ταυτόχρονη κατανάλωσή τους με άλλα τρόφιμα επίσης υψηλά σε χοληστερίνη.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Όλα τα θαλασσινά περιέχουν από τη φύση τους αρκετό νάτριο, το οποίο όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Συμβουλή: Αν έχεις υπέρταση, μην προσθέτεις επιπλέον αλάτι. Επίσης, μην καταναλώνεις συχνά χταπόδι, γιατί αφενός περιέχει περισσότερο νάτριο, αφετέρου είναι πιο δύσπεπτο.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ

Τα θαλασσινά ενοχοποιούνται για ημικρανίες σε ευαίσθητα άτομα, ιδίως δε σε όσα παρουσιάζουν ανεπάρκεια στο ένζυμο PST. Οι πιθανότητες εκδήλωσης ημικρανίας αυξάνονται όταν συνδυάζονται με τυποποιημένες σάλτσες σόγιας, τυρί, αλκοόλ ή γλυκά επιδόρπια και επίσης εάν έχει προηγηθεί παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Συμβουλή: Εάν υποφέρεις από ημικρανίες, απόφυγε τα παρασκευάσματα που περιέχουν απομιμήσεις θαλασσινών ή/και συντηρητικά.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΉΞΕΡΕΣ;

Κυοφορούσες, θηλάζουσες, άτομα με τροφικές ευαισθησίες και άτομα με προβλήματα υγείας που η έκβασή τους εξαρτάται από τον τρόπο διατροφής, όπως π.χ. υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, υπερθυρεοειδισμό, ηπατίτιδα, υψηλό ουρικό οξύ κ.ά., πρέπει να ρυθμίζουν την κατανάλωση θαλασσινών ανάλογα με τις συμβουλές του γιατρού τους.


AΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142

Update: Μάιος 2016.