Βάλε τέλος στην κυτταρίτιδα!

11.05.2016
Όποια αγωγή κι εάν επιλέξεις κατά της επίμονης κυτταρίτιδας, η υγιεινή διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της και παράγοντα-κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπισή της.

Όπως και να την περιγράψεις, όψη φλούδας πορτοκαλιού, λιποσκλήρυνση, υπερλιποδυστροφία ή απλώς… κυτταρίτιδα, ανεξαρτήτως των γενεσιουργών αιτιών της, π.χ. κληρονομικών, διατροφικών, ορμονικών ή άλλων, και ασχέτως σταδίου εξέλιξης και μορφής, η κυτταρίτιδα ούτε άλυτο πρόβλημα είναι ούτε μη αναστρέψιμο. Ο πιο ενδεδειγμένος, όμως, τρόπος αντιμετώπισής της είναι ο αιτιολογικός, που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να διερευνηθούν τα αίτιά της και να αξιολογηθεί ο βαθμός του προβλήματός σου, ώστε μετά να δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις. Με συστηματική προσπάθεια διαρκείας και όχι με αποσπασματικές ενέργειες της τελευταίας στιγμής, οι προσδοκίες σου δεν θα διαψευστούν.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη διατροφή;

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες προλαμβάνουν ή αναχαιτίζουν την κυτταρίτιδα, τη βελτιώνουν και εμποδίζουν την επανεμφάνισή της.

Βασικές αρχές

  • Να τρως ποικιλία τροφίμων, μην αποκλείεις κανένα τρόφιμο από τη διατροφή σου, τα πάντα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο.
  • Κάνε πιο υγιεινές επιλογές, με πρώτο κριτήριο την ποιότητα των τροφίμων και βασικό «εργαλείο» την προσεκτική ανάγνωση των διατροφικών τους ετικετών.
  • Έλεγχε το μέγεθος των μερίδων σου και τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Θερμιδική πρόσληψη

  • Εάν κάνεις καθιστική ζωή, χρειάζεσαι περίπου 1.500 θερμίδες ημερησίως για να διατηρήσεις το ίδιο σωματικό βάρος.
  • Εάν έχεις μέτριες σωματικές δραστηριότητες, χρειάζεσαι περίπου 1.800 θερμίδες.
  • Αν είσαι σωματικά δραστήρια, μπορείς να προσλαμβάνεις περίπου 2.000 θερμίδες, που είναι και η ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη (GDAs).
  • Για έναν πιο ακριβή προσωπικό υπολογισμό των θερμιδικών σου αναγκών, απευθύνσου σε πτυχιούχο διαιτολόγο.

Γενική κατεύθυνση

  • Προτίμησε τρόφιμα που διατηρούν την αρχική φυσική σύσταση και μορφή τους, έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, είναι πιστοποιημένα για την ποιότητά τους και φέρουν πλήρη διατροφική ετικέτα, ώστε να ξέρεις τι ακριβώς περιέχουν.
  • Επίλεξε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο (αλάτι) και σάκχαρα (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη, ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού).
  • Περιόρισε την κατανάλωση όσων περιέχουν πρόσθετα (π.χ. χρωστικές) ή trans λιπαρά (π.χ. μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια).

Γαλακτοκομικά – πηγές ασβεστίου

  • Κατανάλωσε γάλα, ξινόγαλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
  • Επίλεξε τυριά σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, με λιγότερα λιπαρά και νάτριο.
  • Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, χρησιμοποίησε φυτικά υποκατάστατα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως π.χ. «γάλα» σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού.

Δημητριακά – πηγές αμύλου

  • Προτίμησε προϊόντα δημητριακών πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως π.χ. νιφάδες βρόμης, πλιγούρι, ρύζι καστανό, καθώς και ολικής αλέσεως ψωμί (προσοχή στο νάτριο!), ζυμαρικά και νιφάδες δημητριακών.
  • Εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, χρησιμοποίησε τρόφιμα που δεν την περιέχουν.

Πηγές επιπρόσθετων λιπαρών

  • Πρόσθεσε με φειδώ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σαλάτες και φαγητά, αν γίνεται ωμό ή προς το τέλος του μαγειρέματος.
  • Αντικατάστησε το βούτυρο με ταχίνι, πάστα ξηρών καρπών ή μαλακή μαργαρίνη.
  • Επίλεξε ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, περιορίσου σε μια μικρή ποσότητά τους.

Φρούτα

  • Κατανάλωσε κυρίως φρέσκα εποχικά φρούτα και περιστασιακά φυσικώς αποξηραμένα.
  • Προσπάθησε να τρως διαφορετικά είδη φρούτων καθημερινά.
  • Μην υποκαθιστάς τα αυτούσια φρούτα με χυμούς.

Πηγές πρωτεϊνών

  • Αύξησε τη συχνότητα κατανάλωσης οσπρίων και ψαριών έναντι του κρέατος.
  • Αφαίρεσε το ορατό λίπος από τα κόκκινα κρέατα και το δέρμα από τα πουλερικά.
  • Προτίμησε τα πιο άπαχα κομμάτια κρέατος, περιόρισε την κατανάλωση αλλαντικών.

Λαχανικά

  • Φάε άφθονα λαχανικά και χόρτα, αρτυμένα με λίγο λαδολέμονο ή λαδόξιδο.
  • Να συμπεριλαμβάνεις στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα λαχανικά διαφορετικού χρώματος, π.χ. ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα στον ατμό.
  • Μπορείς επίσης να καταναλώσεις τα λαχανικά ψητά, γεμιστά ή ως λαδερά φαγητά. Εάν έχεις γαστρεντερικές ενοχλήσεις, το μαγείρεμα τα καθιστά πιο εύπεπτα.

Τρόπος μαγειρέματος

  • Ο ατμός, ο βρασμός, η τεχνική ποσέ (αβγά, φιλέτα ψαριών) και το μαγείρεμα σε γουόκ είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος.
  • Για περισσότερη γεύση, πρόσθεσε μπαχαρικά ή χρησιμοποίησε σπιτικό ζωμό λαχανικών αντί για νερό.

Αλάτι

  • Περιόρισε έτοιμα γεύματα, αρτοσκευάσματα και προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως παστά, καπνιστά, κονσέρβες, κύβους γεύσης, αλλαντικά, αλμυρά σνακ και τυριά.
  • Μείωσε την προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα και στο πιάτο σου.

Οινοπνευματώδη ποτά

  • Προτιμότερο να τα αποφεύγεις. Αν πίνεις τακτικά, περιορίσου στο 1 ποτό ημερησίως.

Υγρά

  • Κατανάλωσε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Επιπλέον του νερού μπορείς να πίνεις σε λογικές ποσότητες τσάι, καφέ και αφεψήματα, προτιμότερο χωρίς ζάχαρη.
  • Μην αντικαθιστάς το νερό με σακχαρούχα αναψυκτικά ή χυμούς.

Η κυτταρίτιδα δεν αντιμετωπίζεται με την υπερκατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων «που κάνουν καλό» ή την πλήρη αποφυγή άλλων.

Μείνε συντονισμένη για να διαβάσεις τη δίαιτα που βγάζει νοκ αουτ την κυτταρίτιδα!


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 139

Update: Μάιος 2016.