Πόσες θερμίδες έχει η σοκολάτα;

19.05.2016
Ποια είναι τα μυστικά της σοκολάτας και γιατί θεωρείται «θρεπτικός θησαυρός»;

Πόσες θερμίδες έχει;

Αναλόγως των συστατικών της η σοκολάτα αποδίδει από 480 έως 600 θερμίδες ανά 100 γρ., τις λιγότερες οι σοκολάτες με τα χαμηλότερα λιπαρά και σάκχαρα, τις περισσότερες όσες περιέχουν ξηρούς καρπούς, γέμιση κρέμας, επικάλυψη καραμέλας ή/και αλκοόλ. Εξαιτίας της υψηλής ενεργειακής αξίας και της θερμιδικής πυκνότητάς της –πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα– καθίσταται αμέσως σαφές ότι η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να γίνεται χωρίς υπερβολές και πάντα σε λελογισμένη, μικρή ποσότητα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Σοκολάτα μαύρη («υγείας») Γάλακτος
Στερεά κακάο κατ’ ελάχιστον
Ανά 100 γρ. (g) 50% 65% 70% 76% 25%
Ενέργεια/Θερμίδες 488 535 544 553 530
Πρωτεΐνες (g) 6,2 8,9 7,6 8,3 9,8

Υδατάνθρακες (g)

Εκ των οποίων σάκχαρα (g)

51,8

49,1

32,5

25,5

33,0

27,5

28,1

23,5

56,5

56,0

Λιπαρά (g)

Εκ των οποίων κορεσμένα (g)

28,4

16,4

37,5

23,0

42,0

25,0

44,9

28,2

29,0

17,5

Φυτικές ίνες (g) 8,3 14,0 12,0 12,0 1,0
Νάτριο (g) 0,04 0,01 0,01 0,07 0,19

Συστατικά μαύρης σοκολάτας («υγείας»): Κακαόμαζα, ζάχαρη, βούτυρο κακάο, κακάο σε σκόνη, γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας), άρωμα (βανιλίνη).

* Τα συστατικά και οι διατροφικές πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.


Τα διατροφικά της στοιχεία με μια ματιά

Η σοκολάτα, ιδίως δε η μαύρη, περιέχει δεκάδες διαφορετικά διατροφικά στοιχεία, κάποια από τα οποία με χαρακτηριστικές ιδιότητες, όπως:

Πολυφαινόλες και φλαβονοειδή: Φυτοθρεπτικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν ιδιαίτερα το κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να ενισχύσουν την προσπάθεια πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μαγνήσιο: Μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για την καλή υγεία του νευρικού, του μυϊκού, του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στη χαλάρωση και στη μείωση του άγχους.

Τρυπτοφάνη: Αμινοξύ που συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δηλαδή του βασικού νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση.

Ανανδαμίδη: Λιπίδιο που δρα ως νευροδιαβιβαστής, δεσμεύεται από τους κανναβινοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου και προκαλεί ηρεμία και ψυχική ευφορία.

Β-φαινυλαιθυλαμίνη: Γνωστή και ως «μόριο της αγάπης», έχει ήπια ψυχοδιεγερτική, ευφραντική και αντικαταθλιπτική δράση, ενώ της αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες.

Θεοβρωμίνη: Αλκαλοειδές με δράση παρόμοια με αυτήν της καφεΐνης, αλλά ηπιότερη και μεγαλύτερης διάρκειας. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία, ελαττώνει το βήχα και έχει αναλγητικές ιδιότητες.

Καφεΐνη: Δεν χρειάζεται συστάσεις! Απλώς πρέπει να θυμάστε ότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά της σε καφεΐνη.

ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Η σοκολάτα μειώνει το άγχος και βελτιώνει την καταθλιπτική διάθεση. Λίγη σοκολάτα προσφέρει απόλαυση, κάτι που ούτως ή άλλως δρα ανακουφιστικά, και επιπλέον τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με συστατικά που βοηθούν να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε κάπως καλύτερα, έστω και προσωρινά – δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται «γλυκό της παρηγοριάς»!


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 155

Update: Μάιος 2016.