Ημέρα Περιβάλλοντος 2018 | Αυτοί είναι οι πιο εύκολο τρόποι να το προστατέψεις

05.06.2018
Ημέρα Περιβάλλοντος 2018 | Αυτοί είναι οι πιο εύκολο τρόποι να το προστατέψεις
Με 10 απλά tips μείωσε τα απορρίματά σου, επαναχρησιμοποίησε ό,τι ήδη έχεις, πες όχι σε πλαστικές σακούλες και καλαμάκια

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και ενώ θυμάσαι να κλείνεις το νερό και τα φώτα που δεν χρειάζονται, μάλλον ακόμα πίνεις τον καφέ σου σε πλαστικό ποτήρι, με πλαστικό καλαμάκι και πετάς 7-10 χαρτοπετσέτες καθημερινά. Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις να μειώσεις τα απορρίματά σου, να αποφύγεις τη χρήση του πλαστικού αλλά και να κάνεις οικονομία δίνοντας νέα ζωή σε αντικείμενα που ήδη έχεις;

Το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις είναι καλή διάθεση και μερικά χρήσιμα tips!

#1 Refuse! Αρνήσου ευγενικά ό,τι δεν χρειάζεσαι. Απόφυγε να αγοράζεις καφέ ή φαγητό σε σκεύη μίας χρήσης και σκέψου δύο φορές πριν αποκτήσεις το επόμενό σου ρούχο ή αξεσουάρ.

#2 Reduce! Αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι πάντα πολύ πολύ λιγότερα απ'όσα πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε. Και εκεί που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπάρχουν και πολλά απορρίματα!

#3 Reuse! Μην ντραπείς να χρησιμοποιήσεις κάτι ξανά και ξανά μέχρι να μην μπορείς πια. Δώσε νέα χρήση σε καθημερινά αντικείμενα που έχεις στα ντουλάπια ή την αποθήκη σου και πριν πετάξεις κάποιο ρούχο σου, δες αν μπορείς να το μεταποιήσεις!

#4 Repair! Σίγουρα θα έχεις ακούσει τον παππού σου να το λέει "Κάποτε ό,τι χαλούσε το επισκευάζαμε. Δεν το πετούσαμε." Σε αυτή τη σοφή αρχή βασίζεται και η οικολογία. Μάθε να μαντάρεις κάλτσες και εσώρουχα, να επιδιορθώνεις σκισίματα, δώσε ξανά ζωή σε παλιές συσκευές και ανανέωσε τα παλιά σου έπιπλα. Μην πάρεις νέα.

#5 Recycle! Όταν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, ανακύκλωσε το! Επίλεξε τρόφιμα σε συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά και δώρισε ό,τι αντικείμενα δεν χρησιμοποιείς και δεν χρειάζεσαι πλέον.

#6 Rot! Η κομποστοποίηση είναι ήδη συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό, όχι όμως και στην Ελλάδα. Ωστόσο μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σου μάθει πώς αυτή η πολύ απλή διαδικασία διαχείρισης των οργανικών απορριμάτων θα καταλήξει σε ένα υπέροχο μπαλκόνι με φυτά και, γιατί όχι, στη δημιουργία του δικού σου λαχανόκηπου!

#7 Το kit! Φτιάξε ένα kit που θα έχεις καθημερινά στην τσάντα σου έτσι ώστε να μην χρειάζεσαι προιόντα μίας χρήσης. Βάλε μέσα σε ένα υφασμάτινο σακούλι ένα θερμός για τον καφέ σου, ένα μαντήλι που θα χρησιμοποιείς αντί για χαρτοπετσέτα, ένα καλαμάκι από χοντρό πλαστικό (όχι, δηλαδή μίας χρήσης) ή και αλουμίνιο, ένα ταπεράκι με το φαγητό σου, μαχαίρι και πηρούνι. Είναι απλά μαγικό!

#8 Φαγητό Χύμα! Προτίμησε να ψωνίζεις από τη λαική αγορά ή από καταστήματα που προσφέρουν χύμα προιόντα. Επειδή αυτό δεν είναι δυνατό με όλα τα τρόφιμα, προτίμησε συσκευασίες από ανακυκλώσιμα και, φυσικά, θυμήσου να έχεις πάντα μαζί σου υφασμάτινες, ανθεκτικές τσάντες για τα ψώνια ή ένα καλάθι!

#9 Όχι πεταμένο φαγητό! Είναι εκπληκτικό πόσο πολύ φαγητό πετάει ένας μέσος άνθρωπος. Κινήσου έξυπνα και οικονομικά και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να προγραμματίσεις τα γεύματα της εβδομάδας και να αγοράσεις μονάχα ό,τι θα χρειαστείς τις επόμενες ημέρες. Αν έχει μείνει μαγειρεμένο φαγητό, στο internet σίγουρα θα βρεις τρόπους να το ανανεώσεις και να το μεταμορφώσεις σε κάτι νέο που θα φας με περισσότερη όρεξη.

#10 Au naturel περιποίηση! Τόλμα να φτιάξεις τα δικά σου απορρυπαντικά για τα ρούχα αλλά και τα δικά σου προιόντα περιποίησης από φυσικά υλικά, χωρίς βλαβερά χημικά και περιττά απορρίματα. Είναι πιο εύκολο απ'ότι φαντάζεσαι αλλά και πολύ διασκεδαστικό!

Μάθε περισσότερα για το The Low Impact Movement και κατέβασε τον δωρεάν οδηγό για να μειώσεις ομαλά το ενεργειακό σου αποτύπωμα!