Ο όγδοος οίκος και όλα όσα θέλεις να ξέρεις για αυτό

12.10.2016
Ο Όγδοος Οίκος διαθέτει έναν αριθμό από άσχετες μεταξύ τους σημασίες που αν ερευνήσουμε όμως εις βάθος θα διαπιστώσουμε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μεταξύ άλλων ταυτίζεται με τις οικονομικές συναλλαγές και τις αξίες των άλλων ανθρώπων. Σε αντίθεση με τον 2ο Οίκο, εδώ καλούμαστε να ισορροπήσουμε μεταξύ των δικών μας και όσων ανήκουν στους άλλους, προσπαθώντας οι δοσοληψίες με αυτούς να είναι ισότιμες.

Θάνατος, Κρίση
Το πρωταρχικό νόημα του Όγδοου έχει τις ρίζες του στην εποχή που μάντεις, μελλοντολόγοι και τσαρλατάνοι προέβλεπαν το πώς και το πότε του θανάτου. Σήμερα μια τέτοιου είδους πρόβλεψη αποτελεί ταμπού γιατί πολλοί που αντιμετωπίζουν τον θάνατο με φόβο μπαίνουν σε μια τρομερή διαδικασία περιμένοντάς τον ή περιμένοντας να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη. Έχοντας κατά νου τις παραδοσιακές σημασίες, ο Όγδοος φαίνεται περιορισμένου βεληνεκούς. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό Οίκο.

Ο Richard Idemon μίλησε για τον Όγδοο ως Οίκο του «ψυχικού θανάτου». «Είναι ο Οίκος που δείχνει τι χρειαζόμαστε. Τα χαρακτηριστικά που έχουμε ανάγκη και αναζητάμε συνεχώς ώστε να ανανεωθούμε. Οι πλανήτες και τα ζώδια που συνδέονται με τον 8ο Οίκο σχετίζονται με την προσωπική κρίση και την αναγέννηση παρά με τον πραγματικό θάνατο. Όσο για το πού μπορούμε να βρούμε τον φυσικό θάνατο υπάρχουν πολλές γνώμες στην αστρολογία και δεν θέλω να μπω σε αυτήν τη συζήτηση. Εδώ πάντως μιλάμε για τον ψυχικό και τον ψυχολογικό θάνατο». Στον πυρήνα του, ο Όγδοος είναι ο Οίκος της μεταμόρφωσης, της βαθειάς αλλαγής, του μετασχηματισμού, της μεταβολής σε κάτι άλλο. Ο Όγδοος δεν είναι μόνον ο Οίκος του θανάτου αλλά και ο Οίκος της ανάστασης και της αναγέννησης. Κάτι τέλειωσε, κάτι αρχίζει. Κάτι πέθανε, κάτι γεννιέται. Υπάρχει καταστροφή και ανανέωση. Κρίση και αναμόρφωση, ανανέωση, αναθεώρηση. Παρά τη σκοτεινή του διάσταση, αυτός ο Οίκος έχει και το φωτεινό κομμάτι του: Κάτι που δεν χρειαζόμαστε πια, που έκανε τον κύκλο του, που πάλιωσε και που δεν έχει καμία αξία πεθαίνει για να το διαδεχθεί μια εποχή ελευθερίας και νέων ανακαλύψεων.

Ο Όγδοος Οίκος εκφράζει την ανάγκη να βρούμε συναισθηματική και ψυχική ασφάλεια. Παρ’ όλο που άνθρωποι με έμφαση στον 8ο Οίκο τους ίσως αναζητούν ασφάλεια στις υλικές αξίες, τη δύναμη, το σεξ ή τις μεταφυσικές γνώσεις η πραγματική αίσθηση συναισθηματικής και ψυχικής ασφάλειας θα υπάρξει μόνον όταν υποχωρήσουν οι θυελλώδεις συναισθηματικές αντιπαραθέσεις που συμβολίζει αυτός ο Οίκος.

Η σχέση, μια σημαντική σχέση, γίνεται πολλές φορές μέσα από μια κρίση ο καταλύτης των αλλαγών. Ο Όγδοος μας εξαγνίζει και μας αναζωογονεί φέρνοντας στην επιφάνεια ?μέσα από την παρούσα ή την τελευταία σχέση? άλυτα θέματα που δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες. Ανεβάζει στη συνείδησή μας θέματα που έχουν τη ρίζα τους στα παιδικά μας χρόνια. Η πρώτη σχέση της ζωής μας, που δημιουργεί και το πρότυπο των μετέπειτα σχέσεών μας, είναι με τη μητέρα, ή με όποιον έχει αναλάβει την ανατροφή μας. Από αυτήν τη σχέση εξαρτάται η ζωή μας, η επιβίωσή μας, ολόκληρη η ύπαρξή μας γι’ αυτό είναι και τόσο καθοριστική: Ό,τι αντιδράσεις, συμπεριφορές, ανάγκες, επιθυμίες, φόβους φέρνουμε στις σημαντικές ενήλικες σχέσεις μας τις έχουμε αποκτήσει από την πρώτη σχέση με τη μητέρα. Η αγάπη που αισθανθήκαμε ή όχι, η προσοχή, η τρυφερότητα, η τροφή ή η έλλειψή της έχουν καταγραφεί κι αποτυπωθεί μέσα μας. Η προσαρμογή στις απαιτήσεις και τα θέλω του ατόμου που μας ανέθρεψε ως μικρά παιδιά επηρεάζουν βαθιά την ενήλικη ζωή μας.

Είναι σχεδόν αδύνατον πολλές φορές να μην αντιδράσεις στη συντροφική σου ζωή σαν ένα απροστάτευτο παιδί που νιώθει ότι δεν το αγαπούν, το έχουν προδώσει ή το εγκαταλείπουν. Σε τέτοιες στιγμές χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις από πού προέρχεται ο φόβος, η αγωνία, η ζήλια, η κτητικότητα, η αίσθηση ότι αν φύγει αυτός που αγαπάς θα πεθάνεις. Στη διάρκεια μιας κρίσης στο ζευγάρι κινητοποιούνται αισθήματα, ένστικτα και αντιδράσεις που δεν συνάδουν με την εικόνα του «καλού», «χαμογελαστού» παιδιού που συνήθως προσδίδουμε στα παιδιά. Η κρίση ανοίγει ένα σκοτεινό δωμάτιο γεμάτο με θυμό, οργή, ουρλιαχτά, φωνές, κλάμα, ταραχή, απογοήτευση: Είναι αισθήματα και αντιδράσεις που έχουν τα παιδιά όταν κινδυνεύουν. Το οργισμένο παιδί μέσα μας μπορεί να επιστρέψει ανεξέλεγκτο σε μια κρίση στο ζευγάρι.

Χρήμα, δοσοληψίες, οι άλλοι
Ο 8ος Οίκος ανήκει στους κοινωνικούς Οίκους που σχετίζονται με τους άλλους. Είναι επίσης αντίθετος του 2ου, που σημαίνει ότι ο 8ος είναι για τους άλλους ό,τι είναι ο 2ος για τον εαυτό μας. Έτσι συσχετίζουμε τον Όγδοο Οίκο με τα χρήματα των άλλων. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ο 8ος μας λέει ότι η μεταμόρφωσή ενός ατόμου επιτυγχάνεται μέσα από τη διαλεκτική του εαυτού με ό,τι δεν είναι εαυτός. Όπως συμβαίνει και με τον 7ο Οίκο, κάποιος έρχεται σε επαφή με ενέργειες των άλλων που εκφράζουν εσωτερικές πλευρές του αλλά επέλεξε να μη βιώσει εσωτερικά.

Ο Όγδοος έχει πολλές ταμπέλες. Ως Οίκος που εκπροσωπεί «τις αξίες των άλλων» μπορεί κυριολεκτικά να δείχνει πώς τα πηγαίνουμε οικονομικά στον γάμο μας, με τις κληρονομιές ή με τους οικονομικούς συνεταιρισμούς. Για παράδειγμα, ένας Δίας στον 8ο μπορεί να σηματοδοτεί έναν πλούσιο γάμο, μια καλή κληρονομιά ή επωφελείς οικονομικούς συνεταιρισμούς. Ένας Κρόνος στον 8ο μπορεί να υποδηλώνει έναν γάμο οικονομικά στενάχωρο ή στη διάρκεια του οποίου θα ανακύψουν οικονομικά προβλήματα ή μια κληρονομιά που συνδέεται με απλήρωτες οφειλές, επιθεωρήσεις από την Εφορία και ατυχείς οικονομικούς συνεταιρισμούς. Δεν είναι ασυνήθιστο επίσης πολλοί άνθρωποι με έντονο Όγδοο Οίκο να ασχολούνται με τα χρήματα των άλλων ως χρηματιστές, τραπεζίτες, αναλυτές και λογιστές.

Όμως είναι σχεδόν προσβλητικό για τον δυναμισμό και την πολύπλοκη φύση του Οίκου να θεωρούμε τον 8ο ως απλώς «τα χρήματα των άλλων». Τέτοιες ερμηνείες έχουν αξία μέχρις ενός σημείου, αλλά δεν μας βοηθούν να αντιληφθούμε την ουσιαστική διάσταση του Οίκου. Οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ δύο ανθρώπων μπορεί να αποτελούν μία από τις εκδηλώσεις του Οίκου, αλλά μόνον όταν κατανοηθεί η σημασία του χρήματος ως συμβόλου των συναισθηματικών αξιών γίνεται ξεκάθαρο το νόημά του.

Ως υδάτινος Οίκος, ο 8ος σχετίζεται πρωταρχικά με τις συναισθηματικές ανταλλαγές. Από τον 2ο Οίκο, που έχει υλική αξία και νόημα και εμπεριέχει σταθερότητα και αυτοσυντήρηση, περνάμε στον 8ο, που έχει συναισθηματική αξία και εμπεριέχει τη σταθερότητα του αισθήματος.

Εδώ το χρήμα γίνεται σύμβολο της συναισθηματικής εξάρτησης, ή της ελευθερίας αφού στις κοινωνίες μας το χρήμα αγοράζει ελευθερία, ή γίνεται αιτία εξάρτησης και υποταγής όπως συμβαίνει πολλές φορές με το γάμο, ενώ και οι σεξουαλικές μας αξίες χρωματίζονται από τα οικονομικά μας. Έτσι συχνά ο 8ος Οίκος αναπαριστά έναν αγώνα που φαίνεται εντελώς υλικός αλλά που στην πραγματικότητα είναι συναισθηματικός. Δεν αποτελεί έκπληξη που ο Φρόιντ έδωσε τεράστια σημασία στο χρήμα και πώς η ψυχολογία αναγνωρίζει την σχέση μεταξύ χρηματικής και συναισθηματικής γενναιοδωρίας, ή τσιγκουνιάς.

Πολύ συχνά κάποιος που έχει στον 8ο πλανήτες σε δύσκολες όψεις μπορεί να αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που ακολουθούν ένα διαζύγιο, ή χρόνια οικονομικά προβλήματα με συντρόφους που τον/την εκμεταλλεύονται οικονομικά. Αυτό ειδικά μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό του Κρόνου στον Όγδοο. Όταν ακόμα ξύσεις λίγο την επιφάνεια συχνά βρίσκεις ότι σε σεξουαλικό και συναισθηματικό επίπεδο υπάρχει αδυναμία έκφρασης και δεν υπάρχει πιο γλυκιά εκδίκηση για πολλούς ανθρώπους από το να δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους και την απογοήτευσή τους στο πρόσωπο ενός απαθή κρόνιου συντρόφου μέσα από υλικές απαιτήσεις.

Σεξουαλικότητα
Πολλοί συνδέουν τον 8ο Οίκο με το σεξ και τη σεξουαλικότητα αλλά να θυμίσω ότι δεν είναι ο μόνος Οίκος που αναφέρεται σε αυτήν. Το σεξ σαν ευχάριστη δραστηριότητα ανήκει στον 5ο. Το σεξ ως συνδετικός κρίκος σε μια διαπροσωπική σχέση μπορεί να σχετίζεται και με τον 7ο. Αλλά ο οργασμός που αποτελεί μια στιγμιαία απώλεια της αυτοσυνείδησης και που στην βικτωριανή εποχή ονόμαζαν «μικρό θάνατο» βρίσκεται στη δικαιοδοσία του 8ου.

Η σεξουαλικότητα που σχετίζεται με αυτόν τον Οίκο δεν προκαλείται από το ένστικτο αλλά από την έντονη επιθυμία να βιώσουμε την απόλυτη συναισθηματική ασφάλεια μέσα από την ένωσή μας με ένα άλλο πρόσωπο. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να νιώσουν αυτό το αίσθημα ασφάλειας μέσα από την απόκτηση εξουσίας και επιρροής πάνω στους άλλους ή μέσα από οικονομικές συναλλαγές.

Το σεξ του Όγδοου Οίκου είναι έκφραση της ανάγκης να ξαναγεννηθείς μέσα από την ένωση. Με λίγα λόγια εδώ εκφράζεται η επιθυμία για μια κατάσταση συναισθηματικής απόλαυσης που επιτυγχάνεται όταν απελευθερωνόμαστε από τις επιθυμίες και την ψυχαναγκαστική ισχυρογνωμοσύνη. Μέσα από την ανάλυση του Όγδοου Οίκου μας μπορούμε να καταλάβουμε τη σεξουαλική μας φύση. Οι δυσκολίες, η σεξουαλική συμπεριφορά, οι συνθήκες που σε εξάπτουν μπορούν να ειδωθούν μέσα από το πρίσμα του 8ου. Είναι άλλος ένας τομέας που η αστρολογία μπορεί να βοηθήσει να βρούμε τον εαυτό μας μακριά από τους περιορισμούς που μας επιβάλλονται από την κοινωνία με τα πρέπει και τις απαγορεύσεις της. «Εάν έχεις Υδροχόο στον 8ο αυτό που σε εξάπτει και σε ανάβει μπορεί να μην είναι κάτι παραδοσιακό και αξιοσέβαστο αλλά κάτι μοντέρνο και ασυνήθιστο. Ακόμα και αν αυτό μπορεί να αφορά κάτι σχετικά ακραίο, όπως το ομαδικό σεξ», λέει η Donna Cunningham.

Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλοι τρόποι για να αναζωογονηθείς εκτός από το σεξ. Κι ακριβώς επειδή δεν παίρνουμε στα σοβαρά την ανάγκη για αναζωογόνηση γι’ αυτό τόσο πολλοί άνθρωποι δηλώνουν συνεχώς κουρασμένοι. Χρειάζεται να επιμείνουμε στην αναζωογόνηση όπως επιμένουμε στην επικοινωνία, το γάμο, τη συντροφικότητα, ή άλλες πλευρές της ζωής. Ο Richard Ideman σημειώνει ότι ο Όγδοος Οίκος σχηματίζει δύσκολη όψη κουνικούξ (150ο) με τον Πρώτο: δηλαδή ό,τι σε αναζωογονεί είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι κάνεις στην καθημερινότητά σου. Ο Όγδοος Οίκος στον αστρολογικό σου χάρτη μπορεί να σου διδάξει τρόπους πώς να αναζωογονήσεις τον εαυτό σου. «Κάποιος με Ιχθύς στον 8ο πχ (με Λέοντα ωροσκόπο) μπορεί να ανακαλύψει ότι η διάθεσή του βελτιώνεται όταν πηγαίνει στο σινεμά ή σε μια παραλία. Κάποιος με Κριό στον 8ο (δηλαδή με Παρθένο Ωροσκόπο) μπορεί να αναζωογονηθεί με σωματική εργασία πάνω σε ένα πρότζεκτ, χτίζοντας κάτι. Κάποιος με Ταύρο στον Όγδοο (δηλαδή Ζυγό Ωροσκόπο) μπορεί να βρει αναζωογονητική την κηπουρική ή φροντίζοντας φυτά εσωτερικού χώρου».

Αποκρυφισμός και Κάρμα
Στον Όγδοο ανήκουν ο αποκρυφισμός και η μεταφυσική. Η δύναμη που ενεργοποιεί κάποιον να μεταμορφώσει τη ζωή του μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει και τον κόσμο γύρω του σαν από μαγεία. Όμως, ο Οίκος που αναιρεί τις εξαρτήσεις του εγώ είναι ένας Οίκος που αρνείται το εγώ. Η ενέργεια του Όγδοου πολλές φορές φαίνεται ανεξέλεγκτη από τη συνειδητή θέληση και είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις αυτές τις «μαγικές» ενέργειες της μεταμόρφωσης μόνο και μόνο για τον εαυτό σου.

Ο αποκρυφισμός και η μεταφυσική γνώση που βρίσκουμε σε αυτόν τον Οίκο χρησιμεύουν ως μέσα για την απόκτηση εσωτερικής γαλήνης. Αναγνωρίζοντας τον ρυθμό του κόσμου και τους αιώνιους νόμους της ζωής φτάνουμε στην ισορροπία και την κατάφαση. Ελάχιστοι άνθρωποι με έμφαση στον 8ο συνειδητοποιούν την αληθινή φύση των βαθύτερων επιθυμιών τους.

Αυτός ο Οίκος λοιπόν δείχνει τη σχέση μας με ό,τι οι εσωτερικοί φιλόσοφοι αποκαλούν «αστρικό σώμα». «Ένα δυνατό αίσθημα», λέει ο Howard Sasportas, «αν και δεν είναι απαραίτητα ορατό μπορεί να διαποτίσει την ατμόσφαιρα γύρω μας. Το αστρικό πεδίο είναι το επίπεδο της ύπαρξης όπου μαζεύονται και κυκλοφορούν φαινομενικά άυλα αλλά δυναμικά αισθήματα και αισθήσεις. Όσοι επικεντρώνονται στη λογική μπορεί να αμφιβάλλουν για ό,τι δεν μπορούμε να δούμε ή να μετρήσουμε. Κι όμως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει ανεπιθύμητοι μπαίνοντας σε ένα σπίτι, ή κάτι δυσάρεστο στο χώρο, ή μπαίνοντας σε ένα άλλο έχουμε αισθανθεί τη διάθεσή μας να φτιάχνει. Το ζώδιο που βρίσκεται ο 8ος Οίκος και οι πλανήτες σε αυτόν δείχνουν το είδος της ενέργειας του αστρικού πεδίου στο οποίο είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι.

Πως βρίσκετε τον όγδοο Οίκο
Ο Όγδοος Οίκος είναι το έβδομο κατά σειρά ζώδιο μετά τον ωροσκόπο σας. Αν, παραδείγματος χάριν, έχετε ωροσκόπο Κριό, ο Όγδοος Οίκος σας βρίσκεται στο ζώδιο του Σκορπιού.

Από τον Γιώργο Πανόπουλο (fb/ www.cosmictelegram.gr )

Πηγή: Astra & Orama