Η εποχή της εξουσίας... στην Ελλάδα

13.11.2002
Ο γνωστός Σέρβος συγγραφέας Ντομπριτσα Τσόσιτς έρχεται στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του Η εποχή της εξουσίας, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002, στη Στοά του Βιβλίου. Το μυθιστόρημά του, που ήδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση από τα σέρβικα του Ράντοβαν Μπρκοβιτς, θεωρείται από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης σέρβικης λογοτεχνίας.
Ο γνωστός Σέρβος συγγραφέας Ντομπριτσα Τσόσιτς έρχεται στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του Η εποχή της εξουσίας, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 (12.30), στη Στοά του Βιβλίου.
Το μυθιστόρημά του, που ήδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση από τα σέρβικα του Ράντοβαν Μπρκοβιτς, θεωρείται από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης σέρβικης λογοτεχνίας.
Θέμα του το στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχε ανοίξει ο Τίτο το 1948 μετά τη ρήξη του με τον Στάλιν. Στο στρατόπεδο αυτό -που θυμίζει στην φρικαλεότητά του τη δική μας Μακρόνησο- ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας έστελνε τους σταλινικούς συμπατριώτες του καθώς και όποιον άλλο διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησής του.

Ο Ντόμπριτσα Τσόσιτς έγινε μέλος του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας το 1939. Συμμετείχε στον αντάρτικο και μετά την απελευθέρωση εξελέγη βουλευτής. Άρχισε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1951. Στα μυθιστορήματά του ασχολήθηκε πάντα με την ιστορία της πατρίδας του, συνήθως μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας. Το 1968 ήρθε σε σύγκρουση με το κόμμα και το 1984 δημιούργησε την Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας της Σκέψης και του Λόγου. Επί είκοσι χρόνια έμεινε αποκλεισμένος από την πολιτική ζωή της χώρας του και βρισκόταν υπό αστυνομική παρακολούθηση. Το 1992 εξελέγη Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αλλά καθαιρέθηκε από την ομόσπονδη βουλή μετά από μια σειρά διαφωνιών με τον Μιλόσεβιτς.
Τον σημαντικό αυτό συγγραφέα, αλλά και πολιτικό της Σερβίας, θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο βουλευτής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης.