Το δόντι του εγκλήματος: μια ροκ μονομαχία

13.11.2002
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται το έργο του Σαμ Σέπαρντ "Το δόντι του εγκλήματος: μια ροκ μονομαχία" σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η παραστάσεις ξεκινούν στις 22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται το έργο του Σαμ Σέπαρντ "Το δόντι του εγκλήματος: μια ροκ μονομαχία" σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η παραστάσεις ξεκινούν στις 22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης.

H υπόθεση: Τα τσαρτ αλλάζουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα. Κάθε εβδομάδα ένα καινούριο αστέρι γεννιέται και διεκδικεί μερικά λεπτά πλανητικής ακτινοβολίας. Η πολυπόθητη θέση της κορυφής στο μουσικό στερέωμα απαιτεί θυσίες και τυφλή υπακοή στους κανόνες του παιχνιδιού. Ο Χος, καθιερωμένος ροκ σταρ, έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Ο Κρόου, το αβαντάζ της νέας γενιάς αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες και με τα φονικά του ένστικτα τον παρασύρει σε μια περίεργη, θανάσιμη μονομαχία.

To θεατρικό έργο: Το "Δόντι του εγκλήματος", γραμμένο το 1972 στο Λονδίνο, θεωρείται από πολλούς το πιο αξιόλογο επίτευγμα του Σέπαρντ. Το "Δόντι" σήμανε στην ουσία τη σύνοψη της ροκ-ποπ περιόδου της γραφής τουκαι οπωσδήποτε ωφελήθηκε από τη νέα οπτική που του προσέφερε η απόστασή του από την πατρίδα του: "Μόνο όταν ήρθα στην Αγγλία ανακάλυψα τι σημαίνει να είσαι Αμερικάνός", είπε ο Σαμ Σέπαρντ για την περίοδο κατά την οποία έμενε στο Λονδίνο και έγραψε το "Δόντι του Εγκλήματος". Το έργο συνδυάζει τις ποικίλες, διαφορετικές ανησυχίες που κυριαρχούσαν στην πρόσφατη δουλειά του-ανησυχίες για την παρακμή της Νέας Υόρκης, την ευρύτερη κρίση του Θρυμματισμού του αμερικανικού πολιτισμού, τη φθορά της ροκ μουσικής, την απώλεια των ριζών, την κτηνώδη επιθυμία για εξουσία-περιγράφοντας με πικρία μια φανταχτερή, καλογυαλισμένη βία.

Η σκηνοθέτης, Μαριτίνα Πάσσαρη σημειώνει στο πρόγραμμα της παράστασης: "H καρδιά του έργου αντλεί το αίμα από το μυθικό θέμα του ανταγωνισμού -η πάλη ανάμεσα στα αδέλφια, πολεμιστές, πατέρα και γιο, παλιό και καινούριο. Περιγράφει μια (ροκ) μονομαχία, όπου ένας σταρ (μουσικός-πολεμιστής-αθλητής) του μέλλοντος αντιμετωπίζει ένα νεότερο αντίζηλό του. Χώρος: μια κοινωνία επιστημονικής φαντασίας που σπαράσσεται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Στις μέρες μας το γκαγκστερικό, ανθρωποφαγικό σταρ σύστεμ που περιγράφεται στο "Δόντι" φαντάζει πιο αληθινό από ποτέ. Το ίδιο και η βαισκή σύγκρουση: μια θεμελιώδης συμβολική μάχη, "ένας αγώνας στυλ", ανάμεσα στον παλιό σταρ που προσπαθεί να κρατηθεί στην κορυφή μένοντας πιστός στο προσωπικό του ύφος, στις ρίζες της μουσικής του, στην αλήθεια της ίδιας του της ύπαρξης, και στο νεότερο, θρασύ και φιλόδοξο αλήτη που εφευρίσκει τον εαυτό του από την αρχή με "καθαρό στυλ χωρίς αρχές". Ο Σέπαρντ σε αυτό το έργο κατόρθωσε να συλλάβει τη δημιουργική αγωνία του εικοστού αιώνα, τις τάσεις, τις διαφωνίες και τα κινήματα, αλλά και τις στάσεις απέναντι στη ζωή..."

Οι συντελεστές:
Mετάφραση: Νίκος Σαββάτης
Σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Oλυμπία Σιδερίδου
Μουσική: Στάθης Ιωάννου
Χορογραφία-Κίνηση: Γιώργος Ταρκάσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Πετσατώδη

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται: Γιώργος Συμαωνίδης (Χος), Έλενα Τοπαλίδου (Μπέκυ), Θανάσης Μαργαρίτης (Αστρολόγος/Διαιτητής), Αστέρης Πελτέκης (Γαλαξιακός Τζακ/Γιατρός), Άρης Τσαμπαλίκας (Τσεγιέν), Κωνσταντίνος Παπαχρόνης (Κρόου).
Παίζουν οι μουσικοί: Στάθης Ιωάννου (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Μαρίνος (τρομπόνι), Βασίλης Κοκκώνης (ντραμς).

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 19.00 μμ, Πέμπτη και Παρασκευή 21.00 μμ, Σάββατο 18.00 και 21.00 μμ, Κυριακή 19.00 μμ.

Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 15 ευρώ, φοιτητικό 9.