Greece: The Modern Sequel... στη Νέα Υόρκη

20.11.2002
Στις 22 Νοεμβρίου, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης παρουσιάζει το νέο βιβλίο που έγραψε σε συνεργασία με τον καθηγητή Γιάννη Κολιόπουλο, "Greece: The Modern Sequel" και αναλύει τα θέματα γύρω από την έρευνα και την εκπόνηση του, στο Ε.Ι.Π στη Νέα Υόρκη.
Στις 22 Νοεμβρίου, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης παρουσιάζει το νέο βιβλίο που έγραψε σε συνεργασία με τον καθηγητή Γιάννη Κολιόπουλο, "Greece: The Modern Sequel" και αναλύει τα θέματα γύρω από την έρευνα και την εκπόνηση του, στο Ε.Ι.Π στη Νέα Υόρκη.

Η θεματική μάλλον παρά χρονολογική δομή αυτής της ιστορικής μελέτης, βασίζεται στον κανόνα πως υπάρχουν οι ίδιοι συγκεκριμένοι παράγοντες που τροφοδοτούν τις ζυμώσεις στην Ελλάδα του σήμερα. Η έρευνα στο πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας περιστρέφεται γύρω από άξονες πολιτικούς, θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, ιδεολογικούς, γεωγραφικούς, πολιτιστικούς καθώς και άξονες που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Τα διάφορα κεφάλαια κάθε κατηγορίας δεν ακολουθούν αυστηρή χρονολογική σειρά, αλλά στοχεύουν να φωτίσουν σημαντικές πλευρές του ελληνικού φαινομένου. Οι συγγραφείς δεν ισχυρίζονται πως παραθέτουν μία αμερόληπτη ανάλυση, αλλά καθιστούν σαφή την προτίμησή τους για τις αρχές που ενέπνευσαν τους πατέρες του σύγχρονου ελληνικού κράτους - γηγενείς και ξένους. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές αντιπαραβάλλονται με εγγενείς κανόνες και πρακτικές, και το αποτέλεσμα των εντάσεων μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων εκτιμάται κατά περίπτωση.

Η προσέγγιση των θεμάτων είναι κυρίως ένα σχόλιο σε θέματα που τέθηκαν σχετικά με την Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. Ταυτόχρονα, αναπτύσσει έναν αντίλογο σε απόψεις που συγκαλύπτονται από το φάσμα του εθνικισμού και σε καρικατούρες που δημιουργήθηκαν από αυτάρεσκους παρατηρητές. Με την αμφισβήτηση πάγιων αντιλήψεων και στερεοτύπων που παραμορφώνουν τις αντιλήψεις μας για τη χώρα, οι συγγραφείς και ο ίδιος ο καθηγητής Βερέμης με την ομιλία του, ελπίζουν να ενθαρρύνουν τη δημιουργία μια νέας προσέγγισης της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Ο Θάνος Βερέμης είναι καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει επίσης την έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Σχολή Φλέτσερ Νομικών Επιστημών και Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Τάφτς. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (EΛΙΑΜΕΠ). Το βιβλίο του Ο Στρατός στην Ελληνική Πολιτική εκδόθηκε το 1997.

Ο Ιωάννης Κολιόπουλος είναι καθηγητής Νέας Ελληνικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας πολλών βιβλίων όπως Ληστές με Ευγενείς Στόχους (1987) και Λεηλατημένη Εμπιστοσύνη (1999).