To "Aχημόπαπο" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

03.12.2002
Το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, "Το Ασχημόπαπο" ανεβαίνει στο θέτρο Απόλλων της Πάτρας και αποτελεί την αφορμή για την πρώτη συνεργασία μεταξύ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Χοροθεάτρου Πάτρας. Πρόκειται για μια παιδική παράσταση, που όμως απευθύνεται σε κάθε ηλικία και στην οποία συνυπάρχουν διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το μήνυμα που περνά το πασίγνωστο αυτό έργο του μεγάλου Δανού παραμυθά είναι ότι "όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίδιοι". Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται το σύνθημα αυτό που διατυπώθηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, δύσκολα θα μπορούσε να βρει μεγαλύτερη απήχηση στη λογοτεχνική καταγραφή, από το "Ασχημόπαπο" του Αντερσεν.

Ο μεγάλος παραμυθάς του 19ου αιώνα, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις προκαταλήψεις και τον, ενσυνείδητο ή μη, αποκλεισμό του διαφορετικού από τη ζωή μας. Αυτή, η πλέον αυτοβιογραφική από τις ιστορίες του, μας αποκαλύπτει τον άνθρωπο που βίωσε προσβολές και ταπεινώσεις και μας υποχρεώνει -με τρυφερότητα και ευαισθησία- να αναλογιστούμε διπλά πριν σφραγίσουμε τα αυτιά και τα μάτια μας στον άσχημο, τον φτωχό, τον αλλόθρησκο, τον μετανάστη, τον διαφορετικό.

Οι συντελεστές :
Διασκευή για το Θέατρο: Κώστας Λογαράς
Σκηνοθεσία: Θάνος Δερμάτης
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνικά - Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκόρου
Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Βρισηίς Πετροπούλου
Παίζουν (αλφαβητικά): Μαίρη Αθανασίου, Διονύσης Ακτύπης, Νιόβη Κωστοπούλου και Κωνσταντίνος Μυλώνης. Χορεύουν (αλφαβητικά): Εύη Αραβαντινού, Τριάδα Παπαγεωργίου, Μαριάννα Χριστοπούλου.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 8 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή στις 11.00 π.μ., Σάββατο στις 18.00 μ.μ. και Κυριακή στι1 17.00 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 9,00 ευρώ και 4,00 ευρώ (για τα σχολεία).