"O θάνατος του Τσε Γκεβάρα" στο ΚΜΣΤ

28.02.2003
Την έκθεση με θέμα "Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα" που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο στο Ρέθυμνο φιλοξενείται από τις 2 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου στην Αποθήκη Β1 του ΟΛΘ . Η έκθεση διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης.
Την έκθεση με θέμα "Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα" που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο στο Ρέθυμνο φιλοξενείται από τις 2 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου στην Αποθήκη Β1 του ΟΛΘ . Η έκθεση, που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, περιλαμβάνει 35 έργα, πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και αφίσες που προέρχονται από συλλογές ερευνητικών κέντρων και ιδιωτών. Θα εκτεθούν επίσης οι πρωτότυπες φωτογραφίες του νεκρού Τσε που τράβηξε ο Φρέντι Αλμπόρτα.

Στόχος της έκθεσης είναι να τιμήσει τη μεγάλη προσωπικότητα του Τσε Γκεβάρα και συγχρόνως να παρουσιάσει τεκμήρια για το πώς αντέδρασαν καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο στην είδηση του θανάτου ενός ήρωα. Τα έργα έχουν συγκεντρωθεί από τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αναμεσά τους περιλαμβάνονται δημιουργίες των Arnold Belkikn, Rogelio Lopez Cuenca, Paolo Gasparini, Raul Arellano, Antonio Frasconi, Oskar Rojas , Ian Hillenberg, Ruhth Weisberg, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκου Κατζουράκη, Δέσποινας Μεϊμάρογλου και Άγγελου Σκούρτη.

Τον Οκτώβριο του 1967 ο Ερνέστο Τσε Γκε Γκεβάρα εκτελέστηκε από Βολιβιανούς στρατιώτες που ακολουθούσαν εντολές της CIA. Η φωτογραφία του σώματός τοποθετημένου πάνω σε μια σκάφη ποτίσματος ζώων μεταδόθηκε παντού προκειμένου να αποδειχτεί ότι ήταν πια νεκρός. Τριάντα έξι χρόνια μετά ο επαναστάτης Τσε συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτέλειας και ήθους, ένα σύμβολο για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου.