Η λογοτεχνική κίνηση του μήνα!

04.03.2003
Κυκλοφόρησαν τα νέα μηνιαία και όχι μόνο περιοδικά που ασχολούνται με τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό! Το e-go τα συγκέντρωσε και σας τα παρουσιάζει....
&00 Ithaca

Στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία και τα Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού Διαβάζω 2002 είναι αφιερωμένο το 22ο τεύχος του μηνιαίου, αγγλόφωνου περιοδικού του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Eνα καλό παράδειγμα για το πώς σκέφτονται οι νέοι συγγραφείς στις ημέρες μας, όπως και για το τι ακριβώς επιδιώκουν με τα βιβλία τους, δίνει η συνέντευξη του 34χρονου πεζογράφου Χρήστου Χρυσόπουλου στον Ηλία Μαγκλίνη.
Παράλληλα, παρουσιάζονται πέντε πρόσφατα βιβλία για τη ζωή και ο έργο του Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για κριτικές μελέτες που αναδεικνύουν διάφορες πλευρές του συγγραφέα; Από τη θρησκευτική του πίστη και τη σχέση του με την ελληνική γλώσσα ως τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια ή τις φανταστικές αιμομικτικές σχέσεις που συναντάμε στην πεζογραφία του. Για τον Παπαδιαμάντη γράφει ο Κώστας Καρακώτιας.

Ο Μυριβήλης αποτελεί διαφορετική περίπτωση. Εχοντας πάρει ο ίδιος μέρος στον Α παγκόσμιο πόλεμο, διακήρυξε με τα βιβλία του τις φιλειρηνικές του πεποιθήσεις και στήριξε ένα ουσιαστικό μέρος του έργου του στον αγώνα κατά των ενόπλων συρράξεων και του εθνικισμού. Για τον Μυριβήλη γρλαφει η ελισάβετ Κοτζιά.

"Πόλεις του κόσμου"
Ενας ακόμη πεζογράφος, ο Χρήστος Χαρτοματσίδης, ξεναγεί σε μία ευρωπαϊκή πόλη την οποία ξέρει καλά: τη Σόφια των μεγάλων αλλαγών.
Όπως πάντα, η ύλη του περιοδικού συμπληρώνεται με την παρουσίαση της πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής στους τομείς Πεζογραφία, Ποίηση, Πολιτική, Λογοτεχνία για παιδιά και Γαστρονομία.



Περίπλους, τεύχος 51

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Περίπλους με ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην πρώτη Ελληνίδα πεζογράφο Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου. Για τη σημαντική αυτή λογοτεχνική προσωπικότητα- σημαντική όχι μόνο λόγω της υψηλής ποιότητας του μικρού σωζόμενου έργου της, αλλά και λόγω των πρωτοποριακών ιδεών της σε σχέση με το γυναικείο φύλλο- που θεωρείται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της ελληνικής γυναικείας λογιοσύνης το δέκατο ένατο αιώνα γράφουν οι : Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Διονύσης Σέρρας, Σοφία Ντενίση, Βίκυ Πάτσιου, Αννα Ταμπάκη και Ράνια Πολυκανδριώτη. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η φιλόλογος Σοφία Ντενίση.

Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης:
*Ποιήματα της Stieve Smith, της Πίτσας Μπουρνόζου, του Νίκου Τομαρά, του Νίκου Τομαρά και του ιερομόναχου Ναθαναήλ Διακοπαναγιώτη.
*Πεζά της Λιάνε Ντιρκς και τους Ραφαέλ Αθκόνα
*Καυστικά Σχόλια των:
-Ελένη Κανάκη "Βιβλίο, το μοναδικό είδος που δεν επιδοτείται"
-Βάσυ Φτοχώπουλου "Η γλώσσα μου η Γιαλούσα μου"
-Σέργιου Μαυροκεφάλου "Με μολύβια, δράκους, τυπογράφου;"
*Δοκίμιο του Χρίστου Παπαγεωργίου "ποιητικό Ορόσημο- Γενιά του '70".
Κριτικές των: Χρύσας Σπυροπούλου, Ελένης Χωρεάνθη, Αννας Δαμιανίδου, Θανάση Σκρούμπελου, Διονύση Μουσμούτη, Β.Δ. Αναγνωστοπούλου, Νικου Μακρή, Ευαγγελίας Σολωμού, Πιερρίνας Κοριατοπούλου- Αγγέλη και Χρίστου Παπαγεωργίου. *Τριβόλους του Διονύση Βίτσου
*Παρουσιάσεις 150 βιβλίων



Φράση

Το καινούριο τεύχος του περιοδικού Φραση κυκλοφόρησε και περιέχει:
Συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου, συγγραφέα του Ποτέ μην πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο.
Γούντυ Αλλεν: Ήταν σκληρός και ρομαντικός, όπως και η πόλη που αγαπούσε. Πίσω απ' τα μεγάλα γυαλιά του ελλόχευε η σεξουαλική δύναμη ενός αγριόγατου. Στο επινοημένο Μανχάταν του Γούντυ Αλεν μας ξεναγεί ο Σάκης Σερέφας.
Φ. Γκαρθία Λόρκα: Ο ανδαλουσιανός ποιητής περιγράφει το κραχ του χρηματιστηρίου το 1929?. Τη Νέα Υόρκη σε έναν ποιητή, μας γνωρίζει ο Βασίλης Λαλιώτης
Μαριο Βάργκας Γιόσα: Τι γυρεύει ο Εγκον Σίλε στο Περού; Η ταραγμένη ζωή και το έργο του Σιλέ, αυτού του εξπρεσιονιστή ζωγράφου που μιλούσε για τη διαστροφή με ύφος απόλυτης αθωότητας, αναδύονται απ' τις σελίδες των μυθιστορημάτων "τα τετράδια του Δον Ριγοβέρτο και Μητριάς Εγκώμιον" του Μ.Β. Γιόσα, γράφει ο Γιάννης Δούκας.
Θανάσης Βαλτινός: Την λογοτεχνία δεν την ενδιαφέρουν οι προσωπικές μας ιστορίες. Ο Θ. Βαλτινός αποκαλύπτει τα μυστικά της τέχνης του, στο κείμενο που επιμελείται ο Η. Μαγκλίνης.

Και ακόμα
Λογοτεχνία και τρομοκρατία- οι συγγραφέας που εμπνέουν τη 17 Νοέμβρη
Οι Ώρες, ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη Βιρτζίνια Γουλφ, υποψήφιο για Οσκαρ...
Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος μιλάει σαν ένα πρόσωπο που βουλιάζει στο βράχο...
Ο Μιχάλης Φακίνος καταγράφει "Ακραία καιρικά φαινόμενα" τη νύχτα που η Λαίδη ντι σκοτώθηκε...