Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα της Αγγελικής Στελλάτου

02.03.2011
Τι είναι σήμερα η αμαρτία; Πώς διαχωρίζει κανείς την απόλαυση από την ενοχή; Αλαζονεία, απληστία, φθόνος, λαγνεία, λαιμαργία, οκνηρία, οργή σε μια μουσικοχορευτική παράσταση που καθηλώνει.

Τι είναι σήμερα η αμαρτία; Πώς διαχωρίζει κανείς την απόλαυση από την ενοχή; Αλαζονεία, απληστία, φθόνος, λαγνεία, λαιμαργία, οκνηρία, οργή σε μια μουσικοχορευτική παράσταση που καθηλώνει.

Η καταξιωμένη χορογράφος Αγγελική Στελλάτου και ο χαρισματικός μουσικός Σταύρος Γασπαράτος σε μια μουσικοχορευτική παραλογή για τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από τις 19 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2011, εκτός Δευτέρας.

Η Αγγελική Στελλάτου και ο Σταύρος Γασπαράτος, με εργαλεία τους η πρώτη την κίνηση και ο δεύτερος τη μουσική, ενώνουν τις δυνάμεις τους ορίζοντας από κοινού το πνεύμα της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο τέχνες που ανέκαθεν ερωτοτροπούσαν: τη μουσική και το χορό.

Σε αυτή τη δημιουργική συνύπαρξη παρέμειναν ανοιχτοί στο διάλογο, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην κίνηση και τη μουσική, προκειμένου να οδηγηθούν σε μια παράσταση όπου οι δύο μορφές έκφρασης συμμετέχουν ισότιμα. Με διάχυτο τον προβληματισμό τους γύρω από την ανθρώπινη κατάσταση, στέκονται στην οδύνη της ανθρώπινης ψυχής, στον ατελεύτητο αγώνα του ανθρώπου να απελευθερωθεί από τις ενοχές του και απλώς να υπάρξει.

Η ενασχόλησή τους με τα «επτά θανάσιμα αμαρτήματα» γέννησε μια σειρά από βασικά, ενοχλητικά και μάλλον αναπάντητα ερωτήματα. Τι είναι σήμερα η αμαρτία; Πώς υπάρχουμε μέσα σ’ ένα κοινωνικό περιβάλλον που τρέφει και διεγείρει την απληστία ή την αλαζονεία ενώ ταυτόχρονα τις καταδικάζει; Πώς διαχωρίζει κανείς την απόλαυση από την ενοχή; Πώς ζει το σώμα την ενοχή αυτή και σε ποια τιμωρία αυτοϋποβάλλεται η «αμαρτάνουσα» ανθρώπινη ψυχή;

Πρόθεση της ομάδας δεν είναι να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά να μοιραστεί με τους θεατές έναν κόσμο που προέκυψε από τη γοητευτική και ενδιαφέρουσα συνάντησή της με την αμαρτία. Το κομμάτι χτίστηκε σταδιακά, με έμφαση στη συμπληρωματικότητα των δύο στοιχείων (μουσική-χορός) και στόχο την αλληλεπίδραση του ήχου με το σώμα, ώστε να μετατραπεί κι αυτό το τελευταίο σε μουσική.

Όλοι μαζί -έντεκα χορευτές και πέντε μουσικοί που θα βρίσκονται ζωντανά επί σκηνής- επιχειρούν να δώσουν μια ευκαιρία στο «περιθώριο για λάθος», εκεί που η τόλμη και η ενστικτώδης επικοινωνία οδηγούν σε μια ειλικρινή κατάθεση. Γνώριμα υλικά, όπως οι απλές, μικρές, καθημερινές κινήσεις, κρίθηκαν απαραίτητα και πλαισιώθηκαν από μουσικές φράσεις με κλασικό και ηλεκτρονικό ήχο, δημιουργώντας έναν ιστό από σχέσεις: χορευτές-μουσικοί, κίνηση-μουσική, μουσικοί-κίνηση, χορευτές-μουσική.

Η παράσταση ανακαλεί μια άλλη εποχή αποφεύγοντας τους αισθητισμούς του παρελθόντος. Οι αναφορές στο παρόν διατυπώνονται εύστοχα και με σαρκαστική διάθεση ώστε ο συσχετισμός με τη Γένεση και το προπατορικό αμάρτημα να μην είναι τυχαίος, ούτε ανεξάρτητος από την εξέλιξη του έργου. H μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου διανθίζεται τόσο από τον φυσικό ήχο όσο και από ηλεκτρονικά μοτίβα, υποστηρίζοντας δραματουργικά τη χορογραφία.
Με εύγλωττο τρόπο, οι δύο δημιουργοί επιχειρούν να απεικονίσουν το αδιέξοδο μιας ανθρωπότητας που ακολουθεί φθίνουσα πνευματική πορεία παραμένοντας προσκολλημένη στην υλική διάσταση των πραγμάτων. Το σώμα είναι ίσως το μόνο ικανό μέσο για να αποτυπώσουμε την παραπάνω παραδοξότητα και να χαρτογραφήσουμε τα αδιέξοδα της ανθρώπινης ύπαρξης όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα: αλαζονεία, απληστία, φθόνος, λαγνεία, λαιμαργία, οκνηρία, οργή.

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικά: Χριστόφορος Μπρέλλης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: antidot.gr, Κώστας Γκίκας
Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη
Βοηθός Χορογράφου: Δάφνη Στεφάνου
Βοηθός Συνθέτη: Γιώργος Πούλιος

Ερμηνεύουν:
Χορευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Ράνια Γλυμίτσα, Τάσος Καραχάλιος, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Ίριδα Κυριακοπούλου, Κατερίνα Λιόντου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιώργος Μποντάρης, Aleksander Qejvanaj, François Renault

Μουσικοί:
Αναστάσης Μισυρλής: τσέλο
Διονύσης Βερβιτσιώτης: βιολί
Θέμις Συμβουλόπουλος: κρουστά
Δημήτρης Χουντής: σαξόφωνο
Γιώργος Πούλιος: electronics

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Εκτέλεση παραγωγής: Prologos
Διεύθυνση παραγωγής: Nίκος Aθανασόπουλος, Bασίλης Kουτσαβλής
Κατασκευή σκηνικών: Lazaridis Scenic Studio

Παράλληλη δράση
Συζήτηση με τους συντελεστές
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011
Κεντρική Σκηνή

Συζήτηση μετά την παράσταση με τους συντελεστές της παράστασης.
Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος.

Τιμές εισιτηρίων: 8-12-15-20-25-32 € | Φοιτ. 10-15 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00