Είκοσι χρόνια Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

03.03.2011
Τα είκοσι χρόνια του γιόρτασε χθες το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και πολλών εκπροσώπων του πολιτικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Τα είκοσι χρόνια του γιόρτασε χθες το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και πολλών εκπροσώπων του πολιτικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά έστειλε χαιρετισμό που διάβασε ο κ. Γερουλάνος. Ο τελευταίος, στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε: «Το Μέγαρο ξεκινάει μία νέα δεκαετία... Και μαζί του ξεκινάει και μία νέα δεκαετία ο χώρος του πολιτισμού. Μία δεκαετία όπου η έμφαση στις υποδομές θα δώσει τη θέση της στο ανθρώπινο δυναμικό. Και ειδικά στη νέα δημιουργία...».

Για τον εορτασμό των 20 χρόνων του Μεγάρου, έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στις αίθουσές του με τη συμμετοχή παγκόσμιας αναγνώρισης ερμηνευτών και μουσικών συνόλων (μουσική δωματίου με τον Λ. Καβάκο, ρεσιτάλ πιάνου του Δ. Σγούρου, ο Αν. Παππάνο διευθύνει την Accademia Nazionale di Santa Cecilia της Ρώμης), αλλά και στον υπέροχο κήπο του: θα στηθούν μερικά επιλεγμένα γλυπτά όπως αυτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τέσσερις «αντένες» του Τάκη, έργα που θα προτείνει η Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και μία εγκατάσταση της Καλλιόπης Λαιμού.

Την Ημέρα της Μουσικής το Μέγαρο θα τη γιορτάσει με ορχήστρες στον κήπο νωρίς, αλλά και με ένα μεγάλο πάρτι που θα γίνει αργά το ίδιο βράδυ.

Κι ακόμα ένα λογότυπο της εικοσαετίας έχει σχεδιαστεί, ενώ στο κατώφλι του 21ου έτους λειτουργίας του αποκτά ένα νέο λογότυπο. Θα οργανωθεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό από παραστάσεις που άφησαν εποχή και τιμητική έκθεση του Παναγιώτη Τέτση (ο οποίος έχει σχεδιάσει την αφίσα των 20 χρόνων).

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα κυκλοφορήσουν γραμματόσημο, καθώς και δύο ειδικές αναμνηστικές σφραγίδες. Η πολιτιστική δράση του Μεγάρου «κλείνεται» σε ένα λεύκωμα, ενώ στο πλαίσιο του νέου ιστότοπου του Μεγάρου θα τεθεί σε λειτουργία από τις 9 Μαρτίου ειδικό επετειακό microsite.

Συγκινητική ήταν η στιγμή προβολής του αναδρομικού βίντεο των 20 χρόνων.

Ομιλίες εκφώνησαν ο πρόεδρος του ΜΜΑ Ιωάννης Μάνος, ο γενικός διευθυντής του ΜΜΑ Νίκος Μανωλλόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής Κωνσταντίνος Δ. Πυλαρινός και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ Νίκος Τσούχλος.