Ένα μελωδικό ταξίδι στον κόσμο του Lied

22.03.2011
Η υψίφωνος Ίντα Φαλκ Βίνλαντ είναι η τρίτη από τους νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) να εμφανιστούν, αυτή τη σεζόν, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των συναυλιών της σειράς Rising Stars (Aνατέλλοντες Αστέρες), η οποία φιλοξενείται εδώ και πολλά χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής.

Η υψίφωνος Ίντα Φαλκ Βίνλαντ είναι η τρίτη από τους νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) να εμφανιστούν, αυτή τη σεζόν, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των συναυλιών της σειράς Rising Stars (Aνατέλλοντες Αστέρες), η οποία φιλοξενείται εδώ και πολλά χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής.

Η Σουηδή σοπράνο, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον συμπατριώτη της Μάττι Χίρβονεν, θα ερμηνεύσει την Τρίτη 29 Μαρτίου (ώρα: 8.30 μ.μ.) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος έργα Σουηδών συνθετών, καθώς και τραγούδια των Γιαν Σιμπέλιους, Φρανσίς Πουλένκ, Άαρον Κόπλαντ, Λίοναρντ Μπέρνσταϊν και Ρίχαρντ Στράους.

Κάτοχος του πρώτου βραβείου του Μουσικού Διαγωνισμού Σκανδιναβικών Χωρών (2008), του Διαγωνισμού Τραγουδιού Κάθλην Φερριέ (2008) και φιναλίστ της περίφημης καλλιτεχνικής διοργάνωσης του BBC «Τραγουδιστής του Κόσμου», η Ίντα Φαλκ Βίνλαντ σταδιοδρομεί εδώ και αρκετά χρόνια σε λυρικά θέατρα και συμφωνικές αίθουσες της Ευρώπης. Η νεαρή υψίφωνος δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά τόσο ως πρωταγωνίστρια της όπερας όσο και ως ρεσιταλίστ. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τους ρόλους της Κλεοπάτρας στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Χαίντελ, της Ευρυδίκης στον «Ορφέα» του Μοντεβέρντι, της Αν Τρουλόβ στην «Ζωή ενός ακόλαστου» του Στραβίνσκυ, της Αλεπούς στην «Πονηρή Αλεπουδίτσα» του Γιάνατσεκ και άλλους. Αυτή την περίοδο, συμμετέχει ως Μοργκάνα στη διανομή της επιτυχημένης παραγωγής της «Αλτσίνα» του Χαίντελ που παρουσιάζεται έως τον Απρίλιο στην Όπερα του Γκαίτεμποργκ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά.

Από την Γηραιά Ήπειρο στην Νέα Γη...
Tο ταξίδι στη μουσική της Σκανδιναβικής Χερσονήσου περιλαμβάνει έξι Σουηδούς και έναν Φινλανδό συνθέτη. Το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να ακούσει δείγματα της δουλειάς των Σουηδών Καρλ Γιόνας Λόβε Άλμκβιστ, Βίλχελμ Πέτερσον-Μπέργκερ, Τύρε Ράνγκστρεμ και Βίλχελμ Στίενχαμμαρ. Θα ακουστούν επίσης δύο τραγούδια του Μπο Λίντε και άλλα τέσσερα του Γιόστα Νύστρεμ. Η περιήγηση στη Βόρεια Ευρώπη θα ολοκληρωθεί με ένα απόσπασμα από τον κύκλο τραγουδιών Fem sånger op. 37 του Φινλανδού Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957). Στη συνέχεια, το μουσικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται νοτιότερα –πιο συγκεκριμένα στην Γαλλία– και τον Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963), με τον οποίο θα κλείσει το πρώτο μέρος της βραδιάς. Θα ακουστούν «Τα τρία ποιήματα της Λουίζ Λαλάν» σε στίχους των Μαρί Λωρενσέν και Γκιγιώμ Απολλιναίρ.

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην αμερικανική και γερμανική μουσική. Τις Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπούν ο Άαρον Κόπλαντ (1900-1990) με τα «12 ποιήματα» της Έμιλυ Ντίκινσον και ο Λίοναρντ Μπέρνσταϊν (1918-1990) με τέσσερα αποσπάσματα από τα άκρως διασκεδαστικά «Πέντε Παιδικά Τραγούδια» από τα οποία ξεχωρίζει το πασίγνωστο «Μισώ τη μουσική» [Ι Ηate Music!]. Ο επίλογος ανήκει σε δύο τραγούδια του Ρίχαρντ Στράους (1864-1949), του μεταρομαντικού συνθέτη και μαέστρου και βασικότερου εκπροσώπου του γερμανικού Μοντερνισμού. Το πρώτο Lied («Ανοιξιάτικη γιορτή», έργο 56:5) έχει γραφτεί σε ποίηση Χάινε, ενώ το δεύτερο («Ο πατέρας είπε» έργο 36:4) βασίζεται στη συλλογή γερμανικών λαϊκών τραγουδιών «Το μαγικό κόρνο του παιδιού» των Μπρεντάνο-φον Άρνιμ, η οποία έχει μελοποιηθεί κατά καιρούς από πολλούς συνθέτες.

ΙΝFO:
Τι: Ένα μελωδικό ταξίδι στον κόσμο του Lied με τη σοπράνο Ίντα Φαλκ Βίνλαντ
Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Πότε: Τρίτη 29 Μαρτίου, 8.30 μ. μ.

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία είναι : € 5,00(Φοιτητικά) – 12,00 – 20,00