Ρεσιτάλ του Δημήτρη Σγούρου στο Μέγαρο

23.03.2011
Ο Δημήτρης Σγούρος, τέως παιδί-θαύμα που κατέπληξε τη διεθνή μουσική σκηνή, ώριμος πιανίστας πια, επιστρέφει στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, για να κατακτήσει για μία ακόμη φορά τους πολυπληθείς θαυμαστές του, με ένα μοναδικό ρεσιτάλ την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.

Ο Δημήτρης Σγούρος, τέως παιδί-θαύμα που κατέπληξε τη διεθνή μουσική σκηνή, ώριμος πιανίστας πια, επιστρέφει στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, για να κατακτήσει για μία ακόμη φορά τους πολυπληθείς θαυμαστές του, με ένα μοναδικό ρεσιτάλ την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.

Ένα ρεσιτάλ αποτελούμενο από δύο εξόχως απαιτητικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου που από νωρίς αγάπησε και ενέταξε στο πρόγραμμα των συναυλιών του όντας ταιριαστά στο ύφος και το ταμπεραμέντο του: τη Φαντασία σε ντο μείζονα, έργο 17 του Σούμαν και τη Σονάτα σε σι ελάσσονα του Λιστ. Δύο αναμφίβολα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής που συνδέονται μεταξύ τους και για έναν ακόμη – ιδιαίτερο – λόγο: μια αμοιβαία αφιέρωση. Ο Φραντς Λιστ αφιέρωσε την εν λόγω Σονάτα του στον Ρόμπερτ Σούμαν το 1854, σε ανταπόδοση της εκ μέρους του αφιέρωσης, μερικά χρόνια νωρίτερα, της Φαντασίας σε ντο μείζονα.

Το ρεσιτάλ πιάνου του Δημήτρη Σγούρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το έργο με το οποίο σήμερα εμφανίζεται και στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, θεωρείται μια
Γεννημένος στην Αθήνα το 1969, ο Δημήτρης Σγούρος ξεκίνησε την καριέρα του σαν επτάχρονο παιδί-θαύμα στο Ωδείο Αθηνών και μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του, είχε κερδίσει κάθε βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και στην Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου, από την οποία αποφοίτησε με 98% -τον υψηλότερο βαθμό που δόθηκε ποτέ από την Ακαδημία.
Το 1982, σε ηλικία 12 ετών, ο Σγούρος έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσινγκτον, υπό τη διεύθυνση του Mstislav Rostropovich, ερμηνεύοντας το Κονσέρτο για Πιάνο αρ. 3 του Ραχμάνινοφ. Έχει ηχογραφήσει δέκα άλμπουμ που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες, με συνθέσεις για πιάνο σόλο των Σούμαν, Μπραμς, Μπετόβεν, Σοπέν, Λίστ και Μότσαρτ, καθώς και το Κονσέρτο για Πιάνο αρ. 3 του Ραχμάνινοφ με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Πρώτο Κονσέρτο για Πιάνο του Τσαϊκόφσκι και τη Φαντασία του Τσαϊκόφσκι με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, το Κονσέρτο αρ. 2 του Λιστ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβενίας και, μεταξύ άλλων, το Πρώτο και Δεύτερο Κονσέρτο για Πιάνο του Μπραμς με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας.

Πέραν του ότι είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας, ο Δημήτρης Σγούρος συνδυάζει την εκπαίδευση με την τέχνη. Προσκλήθηκε να δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στη Μουσική Σχολή Toho Gakuen του Τόκιο, στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας, στο Southern Methοdist University του Ντάλας στο Τέξας, και στο Νέο Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Leonardo da Vinci και το Βραβείο Melvin Jones, καθώς και με πολλές ακόμα ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Το 1988, καθιερώθηκε ένα φεστιβάλ στ’ όνομά του στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Έκτοτε το Φεστιβάλ Σγούρου οργανώνονται σε πόλεις στις δυο άκρες του πλανήτη, όπως το Άμστερνταμ και η Σινγκαπούρη.

Τον Μάιο του 1995, ο Σγούρος προσκλήθηκε σε ένα ρεσιτάλ γκαλά στο St. James Palace του Λονδίνου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1997, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επέτειο για τα 859 χρόνια της Μόσχας και ερμήνευσε το Τρίτο Κονσέρτο για Πιάνο του Ραχμάνινοφ στη Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας. Το 1998 έκανε το ντεμπούτο του στη Ρουμανία, με ρεσιτάλ σόλο και με τη συνοδεία ορχήστρας, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Τον Μάρτιο του 1999 πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στη Νότια Αφρική, με ρεσιτάλ σόλο και με τη συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Γιοχάνεσμπουργκ. Τον Ιούνιο του 2000 προσκλήθηκε να δώσει την εναρκτήρια συναυλία για τα επίσημα εγκαίνια του Θεάτρου Bilkent Odeon στην Άγκυρα της Τουρκίας. Τον Απρίλιο του 2000 έκανε το ντεμπούτο του με σόλο ρεσιτάλ στο Carnegie Hall, και ηχογράφησε ένα νέο CD με σόλο πιάνο που περιλαμβάνει δύο έργα από το ρεσιτάλ του – τη Φαντασία σε ντο ματζόρε του Σούμαν και τη Σονάτα για Πιάνο αρ. 3 του Μπραμς.
To καλοκαίρι του 2004 ο Δημήτρης Σγούρος έδωσε δύο συναυλίες για την έλευση, αφή και διανυκτέρευση της Ιερής Ολυμπιακής φλόγας σε Βόλο και Αθήνα. Τον Ιούνιο του 2005 προσεκλήθη να δώσει μια Gala παράσταση στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης προς ενίσχυση των πληγέντων από το τσουνάμι. Τον Οκτώβριο του 2005 έπαιξε στη Μόσχα μέσα στο Κρεμλίνο για τα 60 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την Ορχήστρα του Θεάτρου Bolshoi.

INFO:
Πότε: Τετάρτη 30 Μαρτίου, 8.30 μ.μ.
Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία είναι: €9,00(Φοιτητικά) - 15,00 – 27,00 – 38,00 – 55,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)