Μοντέρνος Αραβικός Κόσμος στο Ισλαμικό Μουσείο

21.07.2008
Οι εικόνες της έκθεσης Μοντέρνος Αραβικός Κόσμος - που φιλοξενεί το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου - είναι ενα μικρό δείγμα της συνολικής δουλειάς που έγινε από το διεθνούς φήμης φωτογραφικό VII Photo Agency στις χώρες της Ανατολής, με στόχο να αναδειχθεί με ακρίβεια το μοντέρνο πρόσωπο του Αραβικού Κόσμου και η σύγχρονη καθημερινότητα της ζωής στη Μέση Ανατολή.

Η έκθεση "Μοντέρνος Αραβικός Κόσμος" πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα είκοσί χρόνια της Apeiron Photos.

Τον Ιανουάριο του 2006 το Ίδρυμα Stanley ανέθεσε στο διεθνούς φήμης φωτογραφικό VII Photo Agency να αποτυπώσει και να αναδείξει με ακρίβεια το μοντέρνο πρόσωπο του Αραβικού Κόσμου και τη σύγχρονη καθημερινότητα της ζωής στη Μέση Ανατολή.

Οι φωτογράφοι που συμμετείχαν στο project κατέγραψαν την άνοδο και την καταλυτική επίδραση των ολοένα και αυξανόμενων μέσων ενημέρωσης στον ισλαμικό κόσμο, την επιρροή της Δύσης στον τρόπο ζωής των τοπικών κοινωνιών αλλά και την καθημερινή εμπειρία της ζωής στη Μέση Ανατολή. Κίνητρο και στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι τελικά η απομυθοποίηση και η αποδαιμονοποίηση της ανατολής, στα μάτια της Δύσης.

Οι εικόνες της έκθεσης "Μοντέρνος Αραβικός Κόσμος" - που φιλοξενεί το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου - είναι ενα μικρό δείγμα της συνολικής δουλειάς που έγινε στις χώρες της Ανατολής από τους διάσημους φωτογράφους Alexandra Boulat, Gary Knight, Antonin Kratochvil, and Joachim Ladefoged. Ανάμεσα στις χώρες που φωτογραφήθηκαν είναι οι: Αίγυπτος, Ιορδανία. Κουβέιτ, Λίβανος, Συρία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παρουσίαζοντας με πολυσυλλεκτικότητα και ακρίβεια τη Μέση Ανατολή, η έκθεση αποσκοπεί στην κατανόηση της σύγχρονης εικόνας της Ανατολής και στην καλλιέργεια του ιδανικού της πολυπολιτισμικότητας.

Πρόκειται για μία μοναδική διεθνής παραγωγή που αναδεικνύει το σύγχρονο πρόσωπο των Αραβικών κοινωνιών ανά τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής αυτή έκθεση θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό με τη μορφή μιας εξολοκλήρου νέας παραγωγής για την Ελλάδα και ειδικότερα για το Μουσείο Μπενάκη.

Η αποκλειστική παραγωγή της Apeiron έχει σχεδιαστεί ώστε να παρουσιαστεί στον αίθριο χώρο του Μουσείου, με σκοπό η περιήγηση να είναι εύκολη και διαδραστική ανάμεσα σε εικόνες και επιλεγμένα κείμενα.

Τον σχεδιασμό επιμελήθηκε η διακεκριμένη ομάδα design, Beetroot Design Group.

Έως τις 28 Σεπτεμβρίου
Μουσείο Μπενάκη - Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Κεραμικός
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 9:00 - 15:00
Τετάρτη: 9:00 - 21:00