Ξηλώνεται- ξαναχτίζεται το στέγαστρο στο Ακρωτήρι

31.07.2008
Ενα ολοκαινούργιο στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Θήρας και όχι αποκατάσταση του παλιού ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα.
Ενα ολοκαινούργιο στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Θήρας και όχι αποκατάσταση του παλιού ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα.
Μετά το τραγικό συμβάν της κατάρρευσης τμήματος του στεγάστρου στο Ακρωτήρι το 2005, το ΚΑΣ συμφώνησε με την αρχαιολογική εταιρεία για βασικές αλλαγές που δεν αφορούν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του στεγάστρου, αλλά τη στατική του ενίσχυση.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να απομακρυνθεί το χωροδικτύωμα και στη θέση του να μπουν μεταλλικοί δοκοί, να απομακρυνθούν τα εφέδρανα και να ενισχυθούν τα υποστυλώματα, όπου κριθεί απαραίτητο, διατηρώντας ωστόσο πλήρως την αρχική εξωτερική και εσωτερική μορφολογία του αρχικού στεγάστρου.

Η κατασκευή του νέου στεγάστρου τονίστηκε ότι δεν θα διαρκέσει πάνω από 18 μήνες, ωστόσο κανείς δεν διευκρίνισε πότε θα αρχίσει το έργο. Καθυστερήσεις προκαλούν στους πιο επιφυλακτικούς μάλλον ανησυχία παρά αισιοδοξία.

Παρότι οι εκπρόσωποι της αρχαιολογικής εταιρείας, Νίκος Φυντικάκης και Χρήστος Ντούμας συμφώνησαν με τις παρατηρήσεις της διεύθυνσης, επιφυλάξεις φαίνεται πως είχε η κατασκευάστρια εταιρεία J&Ρ-ΑΒΑΞ, αφού ο εκπρόσωπός της, Παύλος Τομπακίδης, ζήτησε κοινή συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Λιόντο για να βρεθεί «κοινή συνισταμένη. Διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα».

Πάντως, για τη μεταφορά του έργου από την αρχαιολογική εταιρεία στο ΥΠΠΟ, το οποίο τόσο ο κ. Βουλγαράκης όσο και ο κ. Λιάπης είχαν συζητήσει, δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα πάγωσε και άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα είναι η επόμενη κίνηση του ΥΠΠΟ.

Λόγος έγινε και για το χώμα, το οποίο θα μειωθεί κατά 7 εκ. στην επιφάνεια του στεγάστρου (από 15 εκ. σε 8 εκ.). Επιφυλακτικά ήταν και πολλά μέλη του ΚΑΣ γιατί έπρεπε να αποφασίσουν ενόσω δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την κατάρρευση του στεγάστρου το 2005 (υπάρχει το πόρισμα του υπουργείου, εκκρεμεί το πόρισμα του εισαγγελέα).

Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη κι αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα για την έναρξη του έργου, εφόσον η πολεοδομία Θήρας ήθελε έγκριση από δημόσια υπηρεσία, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως», ήτοι την οικοδομική άδεια που θα επιτρέψει την ανέγερσή του.