1000 + 1 πόλεις από τη Νένα Βενετσάνου

07.04.2011
Η Νένα Βενετσάνου αποτελεί μία σπάνια περίπτωση στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με το βαθύ λυρισμό, τη δύναμη και την ευαισθησία της φωνής της αλλά και με τις λεπτοδουλεμένες συνθέσεις της δημιουργεί στις ζωντανές της εμφανίσεις μοναδικά συναισθήματα μουσικής μέθεξης.

Η Νένα Βενετσάνου αποτελεί μία σπάνια περίπτωση στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με το βαθύ λυρισμό, τη δύναμη και την ευαισθησία της φωνής της αλλά και με τις λεπτοδουλεμένες συνθέσεις της δημιουργεί στις ζωντανές της εμφανίσεις μοναδικά συναισθήματα μουσικής μέθεξης.

Την Τρίτη 12 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος η σημαντική αυτή «πρέσβης» του ελληνικού τραγουδιού σ’ ολόκληρο τον κόσμο και ανήσυχη δημιουργός στήνει στη σκηνή του Μεγάρου το δικό της «μουσικοποιητικό τοπίο για να υμνήσει την Πόλη (ιδέα που γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα), τον Πολίτη, τον Πολιτισμό» όπως η ίδια σημειώνει. Μια παράσταση – ενταγμένη στη Σειρά Ελληνική Μουσική - που ο χαρακτηριστικός της τίτλος, «1000 + 1 πόλεις», αντηχεί «την ανάγκη των σύγχρονων ανθρώπων να επικοινωνήσουν και να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους σ’ έναν κόσμο συγκρούσεων, μέσα από τον ομόηχο Λόγο».

Η μουσική διαδρομή της Νένας Βενετσάνου στο χώρο και το χρόνο των πόλεων και των πολιτισμών επιχειρεί να δώσει νέα διάσταση και ηχοχρώματα (που συνδυάζουν υποδειγματικά την κλασική με την λαϊκή τεχνική στο τραγούδι) σε αντιπροσωπευτικά τραγούδια του πλούσιου ρεπερτορίου της: συνθέσεις των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη πάνω σε στίχους των σπουδαίων μας ποιητών Γκάτσου, Αναγνωστάκη κ.ά. καθώς και προσωπικές της, σε ποίηση Καβάφη, Κομνηνού κ.ά. (τα οποία γράφτηκαν κι εκδόθηκαν σε δίσκους, στη διάρκεια της δεκαετίας 1993-2003). Την παράσταση – που είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα αρχιτέκτονα και στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη - συμπληρώνουν κείμενα αρχαίων και σύγχρονων ποιητών τα οποία παρεμβάλλονται ανάμεσα στα τραγούδια κι αποδίδονται από την ίδια σαν «παρλάτες».

Τη Νένα Βενετσάνου συνοδεύουν επί σκηνής οι μουσικοί: Mάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα-φλογέρα), Σταύρος Αγιαννιώτης (κλασσική κιθάρα), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσσο), Σόλης Μπαρκής (κρουστά).

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης υπογράφει η Νένα Βενετσάνου. Την σκηνοθετική της επιμέλεια ο Άγγελος Αγγελή. Η επιμέλεια ήχου είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, η ενορχηστρωτική επιμέλεια του Χάρη Βλαστάκη και οι σχεδιασμοί του φωτισμού του Κώστα Μαργκά. Video: Ζήσης Κοκκινίδης – Ιων Παπασπύρου.

Η παράσταση της Νένας Βενετσάνου - που από το ξεκίνημα σχεδόν της καριέρας της εκδήλωσε το συνθετικό της ταλέντο - εμπλουτίζεται, όπως είναι φυσικό, και από προσωπικές της δημιουργίες, εμπνευσμένες από στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών αλλά και κείμενα αρχαίων τραγωδιών. Κομμάτια από τον κύκλο τραγουδιών της «Πόλεις του Νότου» (1993) όπως το ομώνυμο και «Πόλεις του καλοκαιριού» σε στίχους Μπέτυς Κομνηνού που περιγράφουν 24 ώρες ζωής σε μια μεσογειακή πόλη γεμάτη αντιθέσεις, οράματα, φως και ιστορία. «Τα Νησιά» σε στίχους Στέλλας Χρυσουλάκη από τις Εικόνες του 1994. Τιςι «Ελληνίδες οροσειρές» σε στίχους Μπέτυς Κομνηνού ή το «Ανδρομάχη» εμπνευσμένο από τις Τρωάδες του Ευριπίδη που περιλαμβάνονται στη Νέα Γη (1996) σε ποίηση αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών με θέμα την περιπλάνηση και το ταξίδι. «Η Πόλις» σε στίχους Κωνσταντίνου Καβάφη από το δίσκο Το Πρόσωπο της Αγάπης (2002)…

Info:
: Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά για «1000 + 1 πόλεις»
Πότε: Τρίτη 12 Απριλίου, 20.30μ.μ.
Που: Μέγαρο Μουσικής Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : € 7,00 (φοιτητικά) – 19,00 – 30,00