Κάνουν... Χώρο στους νέους!

19.05.2011
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανοίγει τη Μονή Λαζαριστών σε νέους δημιουργούς και ομάδες. Σχεδόν 20 σχήματα που ασχολούνται με το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, την τέχνη του δρόμου, το χιπ χοπ, τα ακροβατικά, το γκράφιτι, τα εικαστικά, το βίντεο αρτ, τη δημιουργική γραφή, τη φωτογραφία, τις καλλιτεχνικές εφαρμογές και οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης, συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης».

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανοίγει τη Μονή Λαζαριστών σε νέους δημιουργούς και ομάδες. Σχεδόν 20 σχήματα που ασχολούνται με το θέατρο, το χορό, τη μουσική, την τέχνη του δρόμου, το χιπ χοπ, τα ακροβατικά, το γκράφιτι, τα εικαστικά, το βίντεο αρτ, τη δημιουργική γραφή, τη φωτογραφία, τις καλλιτεχνικές εφαρμογές και οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης, συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης».

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2010, ξεδιπλώνοντας ένα πολύχρωμο φάσμα δράσεων. Εναν χρόνο μετά, η Πειραματική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε., ανοίγει ξανά τις πόρτες της στους νέους ανθρώπους για να γίνει ο χώρος έκφρασης, αλλά και ο τόπος συνάντησης δημιουργών, εναλλακτικών ομάδων και σχημάτων.

Κατά τη διάρκεια του «Χώρου Δράσης 2», που πραγματοποιείται από 25 Μαΐου έως 16 Ιουνίου, 19 ομάδες, νεανικά σχήματα και νέοι δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, καταθέτοντας μέσα από τη φρέσκια ματιά τους τις δικές τους προτάσεις.

Ανάμεσά τους, η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που επιχειρεί να ανεβάσει το πρώτο της μιούζικαλ, η θεατρική ομάδα της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», η οποία με όχημα την τέχνη του θεάτρου εντάσσει τη θεατρική εμπειρία στο πλαίσιο πρόληψης και θεραπείας, 6 δυναμικές ομάδες streetdance που παρουσιάζουν χορογραφίες βασισμένες σε εντυπωσιακές ακροβατικές φιγούρες, ομάδες χορού σε ενδιαφέρουσες performances και χοροθεατρικές παραστάσεις, γνωστές μη κυβερνητικές οργανώσεις της πόλης που οργανώνουν ομαδικά παιχνίδια και παρουσιάζουν οικολογικά παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ένας ταλαντούχος νέος τενόρος, ο οποίος δίνει το πιο χαοτικό jazz- rock οπερατικό σόου.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο φουαγιέ του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Οψεις του Χώρου Δράσης». Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή 40 φωτογραφιών, οι οποίες προέκυψαν από τη συμμετοχή της ομάδας «Οψεις» του Δήμου Παύλου Μελά στην προηγούμενη διοργάνωση, μεταφέροντας ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από τις περσινές παραστάσεις, τις εκδηλώσεις, τις πρόβες και τα παρασκήνια.

«Χαιρόμαστε που μονάδες, ομάδες και θεσμοί της πόλης προσχώρησαν στην κίνηση του Κρατικού Θεάτρου και εφαρμόζουν αντίστοιχες πολιτικές.

Θέλουμε τους νέους και τους θέλουμε τώρα, λέγαμε πέρσι. Φέτος λέμε ότι το σήμερα για τους νέους είναι ήδη χθες», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης.