Όλοι φεύγουν στα 27...

24.07.2011
Amy Winehouse, Kurt Cobain, Jim Morrison , Jimi Hendrix, Janis Joplin... To club των 27άρηδων ολοένα και μεγαλώνει...  

Amy Winehouse, Kurt Cobain, Jim Morrison , Jimi Hendrix, Janis Joplin... To club των 27άρηδων ολοένα και μεγαλώνει... H λίστα με τους σταρ που χάνουν τη μάχη, τη μπάλα, τον εαυτό τους στα 27 γίνεται ολοένα και πιο εκτενής... Ο οργανισμός δεν χαρίζεται άλλο και παραδίδει τα όπλα. Μεγάλες φωνές, εξαιρετικοί καλλιτέχνες των οποίων το απώγειο της καριέρας συναντά τον πάτο της προσωπικής τους ζωής... Εθισμός, αλκοόλ, ουσίες, καταχρήσεις, εξευτελισμός, αυτοκτονία overdose, και το τέλος...

Λίγες λέξεις για να περιγράψουν όμοιες ιστορίες. H περίπτωση της Amy Winehouse ήταν από αυτές που παρακολουθείς και μονολογείς 'δε θα τη βγάλει καθαρή', και εύχεσαι ότι θα προλάβεις να ακούσεις κι άλλο ένα άλμπουμ, ή έστω ένα νέο τραγούδι. Αλλά το μονο που βλέπεις είναι ένα νέο βιντεάκι από άλλη μία κατεστραμμένη εμφάνιση σε κλαμπ, σε stage ή σε κλινική αποτοξίνωσης...

Στη showbiz από νωρίς

Γεννήθηκε 14 Σεπτεμβρίου το 1983 με το όνομα Amy Jade Winehouse από τον οδηγο ταξί Mitchell Winehouseκαι τη φαρμακοποιο Janis Winehouse. Ειχε ένα μεγαλύτερο αδελφό, τον Alex.
Ο Mitchell άκουγε ασταμάτητα τους δίσκους του Frank Sinatra και τραγουδούσε τις επιτυχίες του στη μικρή Amy διαρκώς.

Στα 10 συμμετείχε στο πρώτο ραπ συγκρότημα τις Sweet 'n' Sour με τη φίλη της Juliette Ashby, στα 14 που αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή δε μπορούσε να συγκεντρωθεί αλλά και γιατί έβαλε σκουλαρίκι στη μύτη, ξεκίνησε να γράφει μουσική και στα 20 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο ...τι άλλο? "Frank", που της χάρισε υποψηφιότητα για Mercury Prize, δύο υποψηφιότητες στα BRIT Awards και το 2004 της εδωσε το Ivor Novello Award στην κατηγορία καλύτερο σύγχρονο τραγούδι. Το αλμπουμ κυκλοφορησε στις 20 Οκτωβρίου 2003 σε παραγωγή του Salaam Remi, και τα τραγούδια εκτός από δύο διασκευές ήταν όλα γραμμένα από την ίδια. Σημείωσε τελικά πλατινένιες πωλήσεις... Εκείνη τη χρονιά εμφανίστηκε στο Glastonbury Festival, στο Jazzworld stage, στο V Festival και στο Montreal International Jazz Festival.

Το 2006 κυκλοφόρησε το Back to Black με τα πασίγωνστα πλέον "You Know I'm No Good", "Rehab" και το ομότιτλο του άλμπουμ, ένα άλμπουμ που έφτασε στην κορυφή των UK Albums Chart και στην έβδομη θέση των Billboard 200.

Το περιοδικό Time χαρακτήρισε το "Rehab" ως Best Song για το 2007. Το δεύτερο single "You Know I'm No Good", εφτασε στο 18 των UK singles chart. Το title track "Back to Black"κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2007 και έφτασε στο 25 της Βρετανίας ενώ σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στις 14 Φεβρουαρίου 2007 κέρδισε BRIT Award στην κατηγορία Best British Female Artist ενώ το Back to Black ήταν το έβδομο πιο επιτυχημένο άλμπουμ σε πωλήσεις σε όλη την υφήλιο για το 2008.

Το Νοέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε η deluxe έκδοση του Back to Black με B-sides, σπάνιες ηχογραφήσεις και live tracks, αλλά και το "Valerie". Ενα χρόνο μετά η η Amy κέρδισε έξι υποψηφιότητες για Grammy Awards από τις οποίες κέρδισε τις πεντε- τραγούδι της χρονιάς (Rehab), δίσκος της χρονιάς, καλύτερη γυναίκα τραγουδίστρια, καλύτερο ποπ άλμπουμ και καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης, με αποτέλεσμα να μπει στα ρεκόρ Γκίνες ως η πρώτη γυναίκα με τα περισσότερα βραβεία από τα Grammy .

Παρέλαβε Ivor Novello Award συνολικά τρεις φορές, εκτός του 2004 -Best Contemporary Song για το "Stronger Than Me"- κέρδισε και το 2007 στην κατηγορία Best Contemporary Song για το "Rehab", αλλά και το 2008 στην κατηγορία Best Song Musically and Lyrically για το "Love Is a Losing Game".

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή της τραγουδίστριας Amy Winehouse – The Girl Done Good: A Documentary Review.

Η Winehouse και ο Mark Ronson έδωσαν μία διασκευή του "It's My Party"στο άλμπουμ φόρο τιμής για τον Quincy Jones "Q Soul Bossa Nostra" που κυκλοφόρησε στις 9 Νοεμβρίου 2010. Το τρίτο της άλμπουμ ετοιμαζόταν, ο παραγωγός Salaam Remi είχε κάποιο ακατέργαστο ακόμη υλικό στα χέρια του, η εταιρεία της -λέγεται ότι - την πίεζε να κυκλοφορήσει νέα τραγουδια... Τα δημοσιεύματα τη θέλουν να μην έχει πλησιάσει σε στούντιο από το Σεπτέμβρη και μετά. Τον περασμένο Οκτώβρη ο εκπρόσωπος Τυπου της δήλωσε ότι η Universal δεν της έχει δώσει προθεσμία για το άλμπουμ κι εκείνη θέλει πρώτα να μάθει να παίζει ντραμς για τα νέα τραγούδια της...Λέγεται ότι το 2009 στη διάρκεια της παραμονης της στη Saint Lucia είχε αρχίσει τις ηχογραφήσεις...

Ο Tony Bennett εν τω μεταξύ έχει ένα κομμάτι για το επόμενο άλμπουμ του με τίτλο Duets II, που θα κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτεμβρίου 2011.

H τελευταία παράσταση...

Η τελευταία μαγνητοσκοπημένη εμφάνιση της τον περασμένο μήνα στη Σερβία, κατέγραψε την αποτυχημένη προσπάθεια της να τραγουδήσει και να κρατήσει την ισορροπία της, ενώ οι μουσικοί της προσπαθούσαν να κρατήσουν τον ρυθμό και το κοινό προσπαθούσε να τη στηρίξει τραγουδώντας τα ρεφρέν. Η συγκεκριμένη συναυλία που μεταδόθηκε μέσω YouTube σε όλον τον κόσμο, υπήρξε η αφορμή για την ακύρωση των περαιτέρω προγραμματισμένων εμφανίσεων της για το καλοκαίρι, προκειμένου να της δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να αναρρώσει.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της ήταν την περασμένη Τετάρτη, όταν εμφανίστηκε στη σκηνή του The Roundhouse στο Camden για να εμψυχώσει την Dionne Bromfield, της οποίας είναι νονά. Η Amy χόρεψε επί σκηνής για αρκετή ώρα με την βαφτισιμιά της, ενθαρρύνοντας μάλιστα το κοινό να αγοράσει τον τελευταίο της δίσκο.

Ο θάνατός της

Στις 3:54 pm BST στις 13 Ιουλίου 2011, δύο ασθενοφόρα κλήθηκαν στο απίτι της στο Camden, και λίγο αργότερα η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατό της. Τα αίτια παραμένουν ακόμη ανεξήγητα και οι έρευνες συνεχίζονται.

Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά, οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι έχουν κλείσει το δρόμο έξω από το σπίτι της, ενώ η δισκογραφική εταιρεία Universal Republic, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν "Λυπουμαστε βαθιά με τον ξαφνικό χαμό μιας τόσο χαρισματικής μουσικού, καλλιτέχνιδος και performer."

Η αυτοψία δε θα γίνει πριν τη Δευτέρα, δήλωσε η Αστυνομία, ενώ δεν έχει γίνει καμμία σύλληψη που να συνδέεται με τον θάνατό της.

Η εταιρεία management δήλωσε "προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη - ήταν μια αγαπημένη φίλη και συνεργάτιδα. Θα τη θυμόμαστε πάντα σαν μια ζωντανή, γεμάτη ενέργεια, καλοδιάθετη νεαρή γυναίκα που έκανε τους πάντες να νιώθουν καλοδεχούμενοι γύρω της. χάσαμε έναν άνθρωπο της οικογένειάς μας."

Ε.Σ.

Επιμέλεια βίντεο: Κ.Π