1ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ύδρας

12.08.2011
Στην Ύδρα, ένα νησί που οφείλει το όνομά του στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πηγές του στην αρχαιότητα, και σε μια εποχή που ο πολιτισμός είναι τόσο απαραίτητος όσο και το νερό, εγκαινιάζεται φέτος ένα φεστιβάλ με άξονα την κλασική μουσική και σκοπό τη δημιουργία μιας «πηγής» από την οποία θα ρέουν δράσεις επικοινωνίας και πολιτισμού.

Στην Ύδρα, ένα νησί που οφείλει το όνομά του στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πηγές του στην αρχαιότητα, και σε μια εποχή που ο πολιτισμός είναι τόσο απαραίτητος όσο και το νερό, εγκαινιάζεται φέτος ένα φεστιβάλ με άξονα την κλασική μουσική και σκοπό τη δημιουργία μιας «πηγής» από την οποία θα ρέουν δράσεις επικοινωνίας και πολιτισμού.

Σ’ ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια του κόσμου, με τα επιβλητικά αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια, πηγή έμπνευσης για τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Εγγονόπουλο και τον Ακριθάκη, αλλά και για τον Σαγκάλ και τον Πικάσο, εκεί που «συναντήθηκαν» ο Σεφέρης, ο Ελύτης κι ο Σαχτούρης με τον Miller... εκεί, υπό το ευμενές βλέμμα των νυμφών των νερών, Ναϊάδων, αλλά και των Μουσών και των Καπεταναίων... σύγχρονοι διακεκριμένοι ερμηνευτές από την Ελλάδα και τον Κόσμο, συμπλέουν από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσά τους, ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός, μοναδικός μαθητής του Keith Jarrett, θα αυτοσχεδιάσει στο πιάνο πάνω σε θέματα του Sergei Rachmaninoff, στις 6 Σεπτεμβρίου, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαγδα Μαυρογιάννη, με την σοπράνο Μάρθα Αράπη και τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, θα «χτυπήσουν την πόρτα» της Καπετάνισσας Λασκαρίνας, την κατά τους Γάλλους σύγχρονούς της «Μπομπελίν», στις 7 Σεπτεμβρίου, και θα επιχειρήσουν να αναβιώσουν της ιστορία της μέσα από ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο, με έργα Ελλήνων αλλά και Φιλελλήνων συνθετών, όπως Λαμπελέτ, Σπάθη, Σαμάρα, Καρρέρ, Etienne, Delille, Lagoanere, Kuhn και Monsigny.

O δεξιοτέχνης βιολονίστας Anton Martynov, εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής της σειράς συναυλιών κλασικής μουσικής Rive Gauche Musique στο Παρίσι και ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών πιανίστας Απόστολος Παληός, στις 8 Σεπτεμβρίου, σε έργα Mozart, Schubert, Schumann, Brahms για βιολί και πιάνο, αναζητούν τις ρίζες του Γερμανικού ρομαντισμού, ενώ, η ασυνήθιστη «συνάντηση» της μαρίμπας με το φλάουτο και το τσέλο, στις 9 Σεπτεμβρίου, φέρνει στην Ύδρα τον ταλαντούχο κρουστό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θοδωρή Μίλκοβ και την Χιλιανή τσελίστα Fabiola Ojeda, μέλος της ομάδας των τσέλων της Εθνικής Λυρικής μας Σκηνής, όπου μαζί με τον σύγχρονο Γάλλο Φιλέλληνα, αρχιτέκτονα και φλαουτίστα Nicolas Petrovich- Njegosh, θα πετάξουμε πάνω στα φτερά του Κόνδορα από τις Άνδεις στην Ευρώπη, με παραδοσιακές μελωδίες από την Λατινική Αμερική, αλλά και σονάτες του Handel και σουίτες του Bach…


1ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ύδρας
Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας


ΠΟΤΕ: 6 - 9 Σεπτεμβρίου 2011
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Πληροφορίες-κρατήσεις:
Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας
Τηλ.: 22980 52355
Υπηρεσία εισιτηρίων:
www.ticketservices.gr
Τηλ. 210 7234567.

--------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00:
Γιώργος Ψυχογιός: Αυτοσχεδιασμοί τζαζ πάνω σε μουσική του Rachmaninoff

Ο Γιώργος Ψυχογιός αυτοσχεδιάζει στο πιάνο παίρνοντας στα χέρια του κάθε ανθρώπινη στιγμή μετουσιώνοντας τον χρόνο σε πάθος πέρα από τις νότες παρασύροντάς μας σε ένα μοναδικό πιανιστικό ταξίδι.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00:
Καπετάνισσα Μπομπελίν

Μουσικοθεατρικό αναλόγιο σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Μάγδας Μαυρογιάννη, με θέμα τη ζωή της μεγάλης Καπετάνισσας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Η μουσική των Ελλήνων συνθετών Ν. Λαμπελέτ, Θ. Σπάθη, Σπ. Σαμάρα, Π. Καρρέρ αλλα και φιλελλήνων συνθετών όπως F. Etienne, E. Delille, Ch. Lagoanere, G. Kuhn, Monsigny κ.α. αναδεικνύουν την προσωπικότητα και την δύναμη της «Μπομπελίν» όπως την αποκαλούσαν οι Γάλλοι, αυτής της γυναίκας που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας κι’ έφτασε να γίνει σύμβολο - μόδα σ’ όλο τον κόσμο με μορφή αμαζόνας. Ήταν η γυναίκα που κέρδισε την προστασία του Σουλτάνου, του Τσάρου Αλέξανδρου αλλά και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων.

Μάρθα Αράπη, σοπράνο
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο
Μάγδα Μαυρογιάννη, κείμενα/δραματοποιημένη αφήγηση


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Ρομαντική μουσική εν τη γενέσει

Anton Martynov, βιολί
Απόστολος Παληός, πιάνο

Ο βιολονίστας Anton Martynov έχει αποσπάσει το βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Stresa, και διετέλεσε σόλο βιολί στη Συμφωνική Ορχήστρα του Μιλάνου, υπό τον Riccardo Chailly. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τους Carlo-Maria Giulini και με τους "Musiciens du Louvre" , ως σολίστ, αλλά και διευθύνοντας το σύνολο. Από το 2010, είναι ιδρυτικό μέλος του Ligeti String Trio, καλλιτεχνικός διευθυντής του Rive Gauche Musique Chamber Music Season στο Παρίσι, και συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως Martha Argerich, Boris Berezovski, Stephen Kovacevic, Claire Désert, Svetlin Roussev, Michael Guttman, Truls Mork, Gary Hoffman και άλλοι.


Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00:
Στα φτερά του Κόνδορα

Από τη μουσική παράδοση της Λατινικής Αμερικής ως την Ευρώπη του Haendel και του Bach
Nicolas Petrovich- Njegosh, φλάουτο
Θοδωρής Μίλκοβ, μαρίμπα (κρουστός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών)
Fabiola Ojeda, τσέλο.