Ιαχές Πολέμου στο Μέγαρο

24.10.2011
Δύο διακεκριμένοι Έλληνες μουσικοί, ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης και ο πιανίστας Αναστάσιος Πάππας ενώνουν τις ερμηνευτικές τους δυνάμεις με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων και αδιάλειπτης έντασης ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Δύο διακεκριμένοι Έλληνες μουσικοί, ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης και ο πιανίστας Αναστάσιος Πάππας ενώνουν τις ερμηνευτικές τους δυνάμεις με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων και αδιάλειπτης έντασης ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Στη συναυλία με τίτλο «Η μουσική Ιαχή του Πολέμου» θα ακουστούν τα έργα δύο κορυφαίων συνθετών του 20ου αιώνα, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Αράμ Χατσατουριάν και η Συμφωνία αρ.7 σε ντο μείζονα, έργο 60 «του Λένινγκραντ» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Με τη συναυλία αυτή ξεκινά ο κύκλος «ΘΥΣΙΑ» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που παρουσιάζει σημαντικές συνθέσεις διαφόρων εποχών εμπνευσμένες από ποικίλες εκφάνσεις της έννοιας της θυσίας, από το θρησκευτικό ορατόριο «Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό» του Χάυντν έως την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Στραβίνσκυ, με συμμετοχή διάσημων σολίστ όπως ο Δημήτρης Σγούρος και ο Γκωτιέ Καπυσόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όσους αγοράσουν εισιτήρια και για τις πέντε συναυλίες ενός κύκλου παρέχεται έκπτωση 20% (μπορούν δηλαδή να παρακολουθήσουν μία συναυλία εντελώς δωρεάν), ενώ με την αγορά εισιτηρίων για τέσσερεις συναυλίες η έκπτωση είναι 10%.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20:30. Τρία τέταρτα πριν την έναρξη, όσοι επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν λίγα λόγια για τα έργα από τον χαρισματικό συνθέτη και μουσικολόγο Χαράλαμπο Γωγιό.

Τα τραγικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα μπορούσαν να μην αφήσουν το στίγμα τους στη μουσική δημιουργία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η κολοσσιαία Έβδομη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, επονομαζόμενη «του Λένινγκραντ», στην οποία το συμφωνικό μεγαλείο του κορυφαίου συμφωνιστή φτάνει στο απόγειό του και «στρατεύεται» για να υμνήσει τον αγώνα και την ηρωική αντίσταση των κατοίκων του Λένινγκραντ (της σημερινής Αγ. Πετρούπολης) απέναντι στην ανελέητη πολιορκία των ναζιστικών δυνάμεων.


Ο μεγαλύτερος συνθέτης της Αρμενίας, Αράμ Χατσατουριάν, προέβαλε με το έργο του το μουσικό χρώμα της πατρίδας του στο παγκόσμιο κοινό. Στο διάσημο κοντσέρτο για πιάνο, πιάνο και ορχήστρα τραγουδούν από κοινού τις λύπες και τις χαρές ενός λαού, χορεύουν μαζί του με ανυπόκριτο πάθος και μας θυμίζουν πως το βαθιά εθνικό είναι συγχρόνως βαθιά πανανθρώπινο.


INFO:
Τι: Η Μουσική Ιαχή του Πολέμου
Κύκλος «Θυσία» - Η Πολεμική Θυσία
Πότε: Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, 20:30
Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τιμές εισιτηρίων:

Φοιτητικά - Eκπτωτικά: € 5, Γ Ζώνη: € 10
Β Ζώνη: € 15, Α Ζώνη: € 20
Διακεκριμένη Ζώνη € 25