Αυτό το Παιδί ΠΡΕΠΕΙ να το δεις (*****)

11.11.2011
Ένα πρωτότυπο θεατρικό-εικαστικό δρώμενο, όπου καταγράφει δέκα μικρές ιστορίες γονεϊκών σχέσεων διαδραματίζεται στο φουαγιέ του θεάτρου Badminton.

Ένα πρωτότυπο θεατρικό-εικαστικό δρώμενο, όπου καταγράφει δέκα μικρές ιστορίες γονεϊκών σχέσεων διαδραματίζεται στο φουαγιέ του θεάτρου Badminton.
O λόγος για το «Αυτό το Παιδί» του Joel Pommerat, ένα έργο που αφηγείται με σπαρακτικά αληθινό τρόπο στιγμιότυπα από τη ζωή ανθρώπων που θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς. Όλα τα υπερπροστατευτικά «θέλω» μίας μητέρας για το αγέννητο ακόμη παιδί της, οι υπολανθάνουσες ερωτικές σχέσεις του πατέρα για την πεντάχρονη κόρη του και της μητέρας με το δεκάχρονο μόλις γιο της, η σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία του γονιού προς το παιδί, αλλά και του παιδιού προς το γονιό, η υπέρβαση μιας άπορης και ανισσόροπης μητέρας που «χαρίζει» το παιδί της προκειμένου να έχει ένα καλύτερο μέλλον, οι μεγάλες προσδοκίες του γονιού να γίνει το παιδί κατ’ εικόναν και καθ’ ομοίωσιν, η απώλεια, αλλά και η έξοδος του παιδιού στον αληθινό κόσμο...
Υπαρξιακά ερωτήματα, αδιέξοδες σχέσεις, αλλά και το χάσμα γενεών… Όλοι τελικά έχουμε υπάρξει «αυτό το παιδί» ή έχουμε αγαπήσει και μεγαλώσει «αυτό το παιδί». Και εδώ ίσως έγκειται το ενδιαφέρον στοιχείο και –γιατί όχι;- το μεγαλείο αυτής της εξαιρετικής παράστασης που έστησε αριστοτεχνικά η Φρόσω Λύτρα: Ότι ο θεατής ταυτίζεται διαδοχικά, ανάλογα πάντα με τις εμπειρίες του, άλλοτε με το παιδί και άλλοτε με το γονιό και ότι έτσι γίνεται απόλυτα κατανοητός ο κυρίαρχος ρόλος της οικογένειας στη ζωή μας.

Η ιδιαιτερότητα της παράστασης εντείνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι λειτουργεί και ως εικαστική έκθεση/δρώμενο. Δεκαπέντε νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιούργησαν δέκα διαφορετικά σκηνικά τοπία όπου και διαδραματίζονται οι δέκα ιστορίες του έργου. Σ΄αυτά ο θεατής εισέρχεται με τη βοήθεια μιας νεαρής κοπέλας (Σοφία Μιχαήλ) που κρατώντας ένα λευκό μπαλόνι /σύμβολο της κοιλιάς της εγκύου, τον εισάγει κάθε φορά σε μία νέα ιστορία.

Το έργο του Πομεράτ γεννήθηκε μέσα από συνεντεύξεις που έδωσαν το 2002 γυναίκες της Νορμανδίας που ζουν σε εργατικές κατοικίες, με θέμα το γονεϊκό ζήτημα και αυτό το καθιστά εκ προοιμίου ρεαλιστικό και σκληρό. Η μεταφορά της ταλαντούχας Φρόσως Λύτρα και η σύλληψή της να διαδραματιστεί σε δέκα διαφορετικούς χώρους σε συνδυασμό με την άψογη εικαστική επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού και τη σκηνογραφική επιμέλεια του Μανόλη Παντελιδάκη το απογείωσε και το μετουσίωσε σε μία εναλλακτική παράσταση ικανή να συγκινήσει το ευρύ κοινό.
Καλύτερες στιγμές της παράστασης, η εξόχως ψυχαναγκαστική σκηνή ανάμεσα σε μητέρα και κόρη με φόντο δύο πίνακες, όπου απεικονιζόταν η Μέριλιν Μονρόε νεαρή και γερασμένη, η σκηνή σύγκρουσης ανάμεσα στον κακοποιημένο σωματικά γιο και τον πατέρα του και το περιστατικό στο νεκροτομείο.

Όλοι οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί. Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ο νεαρός Αντίνοος Αλμπάνης που ως κακοποιημένος γιος έρχεται σε σύγκρουση με τον πατέρα του και προσπαθεί να μη κάνει τα ίδια στο ίδιο του το παιδί. Πραγματική γροθιά στο στομάχι η ερμηνεία του.
Η Βίκυ Βολιώτη καθηλωτική ως έγκυος, αλλά και στο ρόλο της μητέρας που έδωσε το παιδί της για υιοθεσία. Η Λήδα Ματσάγκου ήταν εξαιρετική στο ρόλο της μητέρας που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να "κατακτήσει" και να εγκλωβίσει στα... φουστάνια της το δεκάχρονο γιο της. Η Βάνα Πεφάνη μάς κέρδισε στη σκηνή του νεκροτομείου, ο Γιάννης Στεφόπουλος στο ρόλο του κακοποιημένου... πατέρα μας συντάραξε, ενώ πολύ καλός, αν και άκαμπτος, ο Σωκράτης Αλαφούζος ως βίαιος πατέρας και ως πατέρας με…Οιδιπόδειο σύμπλεγμα.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Για τις ημέρες και ώρες παραστάσεων παρακαλείστε να επικοινωνείτε με τα ταμεία του θεάτρου Badminton γιατί διαμορφώνονται ανάλογα με το υπόλοιπο πρόγραμμα του θεάτρου.

ΤΗΛΕΦΩΝA ΤΑΜΕΙΟΥ
2111086024, 2108840600

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 20 ευρώ
Φοιτητικό: 15 ευρώ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Public, Metropolis, Ticketnet.gr, Viva.gr, 210 8840600

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]