Ο Frankestein πλημμυρίζει τo εργαστήριο των Migma(****)

15.11.2011
Είναι εκείνο το πείραμα με τη φόρμουλα της επιτυχίας του να μετράει και δεύτερο χρόνο στο εργαστήριο ενός υδάτινου θεάτρου αποδεικνύοντας πως το τέρας που δημιουργήθηκε το 1818 μπορεί να εμπνεύσει τόσο πολύ ακόμα και σήμερα. Τα συστατικά του Frankestein του Παύλου Κουρτίδη μπορεί να περιέχουν ως κύριο στοιχείο το χορό αλλά αυτά που κάνουν τη δράση της χημείας του τόσο δυνατή κι επικίνδυνη αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, είναι οι δόσεις θεατρικότητας

Είναι εκείνο το πείραμα με τη φόρμουλα της επιτυχίας του να μετράει και δεύτερο χρόνο στο εργαστήριο ενός υδάτινου θεάτρου αποδεικνύοντας πως το τέρας που δημιουργήθηκε το 1818 μπορεί να εμπνεύσει τόσο πολύ ακόμα και σήμερα. Τα συστατικά του Frankestein του Παύλου Κουρτίδη περιέχουν ως κύριο στοιχείο το χορό. Αλλά αυτές που κάνουν τη δράση της χημείας του τόσο δυνατή κι επικίνδυνη- αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά- είναι οι δόσεις θεατρικότητας που φτιάχνουν ένα ιδανικό μείγμα δημιουργικής έξαρσης.


Όλα αυτά σημαίνουν πως δεν υπάρχει καμία πινακίδα που ν’ απαγορεύει την είσοδο στους με ειδικούς στην επιστήμη του χορού, δε διαχωρίζει το κοινό σε στρατόπεδα και γίνονται όλοι ένα μέσα σ ένα δοχείο σε μεγέθυνση. Σε προκαλεί να παρακολουθήσεις την "αλαζονεία ενός ανθρώπου που νομίζει ότι μπορεί να κατανοήσει και να υπερνικήσει τη φύση και να δημιουργήσει ζωή απ’ το τίποτα" όπως λέει η Ζωή, αλλά τα πειραματόζωα του που προσπαθούν να ξεφύγουν από την αιώνια έπαρση ενός αρρωστημένου μυαλού.

Σύμφωνα με την Όλια, ο Frankestein της βγάζει μια "ανάγκη για δημιουργία" ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα και τις συνέπειες μόλις οι μηχανές σταματήσουν να δίνουν ζωή. Μην περιμένεις να κάτσεις στην πλατεία του ΠΚ και να δεις άλλη μία ακόμα προβλεπόμενη διασκευή ή κάποιο ανιαρό χορευτικό tribute στην ψυχοσύνθεση του επιστήμονα, ο οποίος έβαλε σε λειτουργία το πιο διάσημο τέρας στα καρέ και στις σκηνές. "Η δημιουργία, οι συγκρούσεις, ο δυναμισμός, η κίνηση, το καλό εναντίον του κακού συνδυάζονται με το υδάτινο στοιχείο, το φως και την μουσική" είναι αυτά που έρχονται στο μυαλό του «κακού» της ιστορίας Μάρκου, όταν ακούει τη λέξη Frankestein και θα τα διαπιστώσεις κι ο ίδιος μόλις βρεθείς απέναντι στο κατάλευκο στα όρια της τρέλας σύμπαν τους.

Και ξαφνικά οι σωλήνες σπάνε και όλα όσα βλέπεις από το μικροσκόπιο πλημμυρίζουν προκαλώντας μερικές από τις πιο δυνατές εικόνες που έχεις δει στον χοροθεατρικό κόσμο. "Μια σύγκρουση του καλού και του κακού με φόντο ένα κουτί γεμάτο νερό με μέσο τον χορό" αναφέρει η Ξανθή και η θέση σου ετοιμάζεται για μία απογείωση έντονων συναισθημάτων κι αντιδράσεων και παροξυσμού ανθρώπινων ρέπλικων.

Και οι έξι «ξεχαρβαλωμένοι» και διψασμένοι για μία κανονική ζωή φιναλίστ που κάνουν πασαρέλα μπροστά σου επανειλλημμένα χωρίς να μπορούν να αισθανθούν τίποτα, θα μπορούσαν να είναι ο καθρέφτης όλων όσων βλέπεις τριγύρω σου να βομβαρδίζονται με πυρηνικά μαζικοποίησης και δεν προσπαθούν να αμυνθούν. "Είναι σαν να δημιουργείς ένα θνητό σώμα χωρίς την αθάνατη αόρατη δύναμη που το οδηγεί: την ψυχή" φωνάζει ο Νίκος και δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο.

Το πείραμα πέτυχε. Και ο κύριος λόγος που οι εξισώσεις λύθηκαν είναι ότι δεν έπεσε κανείς από τη συγκεκριμένη ομάδα στην παγίδα να φτιάξει κάτι μπερδεμένο και χωρίς ουσία για να εντυπωσιαστείς. Το μόνο που ανατινάζεται κάθε φορά είναι τα ταμεία, κι οι «ένοχοι» ένοικοι του συγκεκριμένου εργαστηρίου μπορούν να περηφανεύονται πως έχουν στα χέρια τους ένα ρεκόρ διαμονής και όσο ο Νικόλας, ο «καλός» της υπόθεσης, θα περιμένει αγωνιωδώς την επόμενη παράσταση για να ζήσει το ρόλο του, να ετοιμάζεσαι να κλείσεις θέση.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Info

Frankestein από την ομάδα Migma

Σκηνοθεσία/σύλληψη: Παύλος Κουρτίδης

Χορός: Όλια Ολίνα, Μάρκος Γιακούμογλου, Ζωή Σωτηροπούλου, Νίκος Κουκάκης, Ξανθή Αθανασοπούλου, Νικόλας Μπιτσίσκας, Παύλος ΚΟυρτίδης

Θέατρο ΠΚ, Κασομούλη 30 &Ρενέ Πυώ, Νέος Κόσμος

Τηλ. 2109011677

Τιμή εισιτηρίων: 15,13, 10€