Design υπό Στέγη: Μια διαφορετική προσέγγιση του Bauhaus

04.01.2012
Το design υπό Στέγη, που φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το περιοδικό +design, επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση του Bauhaus.

Λόγω της παρουσίας του παντού τριγύρω μας, το design αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη επαφή του ατόμου με την αισθητική, την οποία και διαμορφώνει στο μεγαλύτερο βαθμό. Ποια είναι όμως η πραγματική συμβολή του τόσο σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό όσο και πολιτιστικό; Και κυρίως, ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του; Αυτό και άλλα χρήσιμα ερωτήματα θέτει και προσπαθεί να απαντήσει η ενότητα "Το design υπό Στέγη" που φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το περιοδικό +design.

Στη συγκεκριμένη εισήγηση θα επιχειρηθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του Bauhaus. Η καλλιτεχνική και σχεδιαστική του αξία άντεξαν στο χρόνο, είναι δηλαδή τώρα πια διαχρονικό, κλασικό. Με αυτή τη διαφορά του από άλλα κινήματα διδάσκεται στις αρχιτεκτονικές σχολές και αποτελεί εργαλείο δουλειάς στα χέρια των σύγχρονων δασκάλων αρχιτεκτονικής, αλλά και των νέων δημιουργών.

Το Bauhaus, το πιο ολοκληρωμένο από τα κινήματα του μοντερνισμού, απελευθέρωσε την αρχιτεκτονική φόρμα από την οριζοντιότητα, την στατικότητα, τη συμμετρία του κλασικισμού και τον κατασκευαστικό μονόδρομο της προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής, όπου, λόγω των πρωτογενών και μόνον υλικών, η μορφή των κτιρίων είναι αυτή και όχι άλλη, αφού κατασκευαστικά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Αντίθετα, μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση και την εισαγωγή στην οικοδομία των νέων υλικών (σιδήρου και γυαλιού), η αρχιτεκτονική αποκτά τη δυνατότητα της επιλογής, ενώ ταυτόχρονα αναζητά κριτήρια για το πώς να κτίζει. Επειδή όλο αυτό αναπτύσσεται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο έντονα ανθρώπινο (μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Οκτωβριανή Επανάσταση), προκύπτει μια αρχιτεκτονική με κριτήρια και προτεραιότητα στην αξία της ανθρώπινης ζωής, δηλαδή μια αρχιτεκτονική ανθρωποκεντρική, εργονομική και λειτουργική.

Η Αντωνία Ν. Κονδύλη αποφοίτησε το 1983 από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Paris I ? Pantheon ? Sorbonne σε θέματα ιστορίας τέχνης και αρχιτεκτονικής. Από το 2000 διδάσκει στον ΑΚΤΟ το μάθημα Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, στο πρόγραμμα BA(Hons) Degree Interior Architecture ΑΚΤΟ ? Middlesex University, και είναι supervisor-επισκέπτρια στο διακλαδικό πρόγραμμα MA in Design. Είναι συγγραφέας της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, με θέμα «Βιομηχανικά κτήρια στην Ερμούπολη» (έκδοση Π.Τ.Ι. ETBAbank). Έχει διατελέσει μέλος οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων, ενώ παράλληλα έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια.

Bauhaus
Design υπό Στέγη
10 Ιανουαρίου 2012 στις 18:30
Χώρος πολλαπλών λειτουργιών


Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο
Design υπό Στέγη